reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
askkle super z tym urlopem :-D 2 tygodnie wiecej będziemy dla maluszków miec:-D

No dobra to cóz papiery trzeba jeszcze wypełnić i wysłac na wszelki wypadek do ZUS a jak wejdzie w życie tez od stycznia ten maksymalny okres zwolnienia to super będzie.

reklama
Ritmusia, najprostszym sposobem bedzie zmienic lekarza.
Moj lekarz juz od pierwszej wizyty pytal sie czy chce L4 czy nie?
A gdy na którejś wizycie z rzędu powiedziałam, że chce, to nawet nie pytał o szczegóły. Ważne że chciałam i już :)
Popytaj koleżanek ze swojego miasta, niech Ci polecą jakiegos dobrego gina który nie robi problemu z wystawieniem L4. Jednak licz sie z faktem, że trzeba będzie pójść prywatnie i za wizyty płacić.

witajcie
Ja również uważam Ritmusia, że powinnaś zmienić lekarza. Ja chodzę prywatnie i jestem na zwolnieniu od poczatku ciąży. Co prawda na początku musiałam leżeć ale teraz spokojnie mogłabym wrócić do pracy, lekarz na każdej wizycie pyta mnie czy chcę L4 czy nie i bez problemu wystawia nie pytając o powody.
A jeśli chodzi o urlop macierzyński to wydłużony ma zostać do 20 tyg na pewno od 01.01.2009, później od 2010 ma być tylko wydłużany dodatkowy macierzyński i pojawi się ojcowski.
No i ta ustawa przewiduje również wydłużenie maksymalngo okresu L4 dla ciężarówek do 270 dni również od 01.01.2009
Sejm tę ustawę uchwalił, teraz tylko musimy poczekać aż przejdze przez senat.:-)

pytałam się też w dziale HR o te papiery do zasiłku i wydlużenie do 270 dni. Pani mi powiedziała że ma wejść faktycznie od stycznia ale że jednak nie zaszkodzi jak wyślę,bo jak sie coś obsunie to będe miała opóźnienie w zasiłku a kaska pewnie się przyda. Powiedziała że nie zaszkodzi jak wypełnie, na tą chwilę oni dokładnych wytycznych jeszcze nie mają.

Co do urlopu to faktycznie od 2009 będzie juz 20 tygodni:-D

No i ta ustawa przewiduje również wydłużenie maksymalngo okresu L4 dla ciężarówek do 270 dni również od 01.01.2009
Sejm tę ustawę uchwalił, teraz tylko musimy poczekać aż przejdze przez senat.:-)

No to rewelacja :) Nie trzeba sie bedzie meczyc z papierami na zasilek rehabilitacyjny :) bynajmniej w moim przypadku :-)

No ok.....jA pytanałam co zrobic jak nie mozna otrzymac L4....

Ja również chodzę do prywatnej przychodni do gina. Na zwolnieniu jestem dopiero 1,5 miesiąca, ale po wypisaniu pierwszego L4 na kolejnej wizycie Pani doktor widząc mnie wchodząca przez drzwi do gabinetu powiedziała: Dzień dobry dla Pani już zwolnienie mam wypisane, żeby była ciągłość. Byłam zaskoczona. Powiedziała nawet że gdybym kiedyś nie mogła przyjść na wizytę w dniu zakończenia mojego L4 to żeby się nie martwić i przyjść byle w tygodniu kiedy się moje zwolnienie skończyło.

Ja jestem na L4 od 4 miesiaca ciazy... Mialam prace stojaca po 10h dziennie, stresujaca bo kontakt z klientami i to w niesprzyjajacym srodowisku pracy, w ciaglym ruchu...

Co prawda nie czulam sie bardzo zle ale bylam zwyczajnie zmeczona. Do tego dochodzila obawa o dziecko bo 2 kolezanki przedemna poronily w pracy... Uznalam ze nie bede sie meczyc i poprosilam o zwolnienie. Najpierw lekarz staral sie mi wyjasnic ze powinnam walczyc o dostosowanie warunkow pracy do mojego stanu, jednak bylo to niemozliwe...

Jesli by mi nie wypisal L4 naq pewno poszlabym do innego ;-)

mam pytanie do dziewczyn ktore chodza prywatnie do gina..
badania typu usg i morfologia tez robicie prywatnie?
ile placicie za usg?
niedlugo powinnam zrobic usg w 30 tyg i zastanawiam sie jak zrobic to w miare tanio, bo to tej pory placilam 200 zl, a teraz troche szkoda mi kasy:sorry2:

pozdrawiam wszystkie przyszle mamy cierpiące na bezsennośc ;-)

reklama
grushka, ja chodze prywatnie do gina. USG mam w cenie wizyty (choc wiem ze to zalezy od lekarza do ktorego chodzisz). A jesli chodzi o badania to owszem, jesli chodzisz do gina prywatnie to i badania robisz prywatnie. Ale np. morfologia i mocz to najtansze badania (u mnie w miescie morfologia-6zl, mocz-chyba tez 6zl czy jakos tak). Oczywiscie zdazaja sie drozsze badania, ale to tylko raz tak mialam. Pozdrawiam.

Do góry