reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
dzieki za odp :)
moj gin nie chcial mi zrobic usg w cenie wizyty, (proponowal zebym zrobila w prywatnej przychodni :crazy: )mimo tego ze pracuje w szpitalu a aparat do usg ma w gabinecie obok.
trudno, musze zmienic lekarza, nie widze innego wyjścia :-(
w warszawie morfologia 20 zl :)

reklama
ja ma wizyty w cenie 150, potem 170 zł, a teraz 220 (wraz z badaniem przepływów)
nie wiem ile będzie z ktg, ale w cenę każdej jest wliczone usg...:tak:
a badania krwi i inne też robię prywatnie- te pierwsze ciążowe były najdroższe..zapłaciłam chyba w sumie ponad 400 zł..(zawsze wykonuje je w jakimś punkcie Diagnostyki) a ostatnio ok 70 zł za kilka najnowszych...ale z tego co czytam (co powinno być i co jest dodatkowe) to zawsze miałam zrobione te najbardziej zalecane....
i myślę że pomimo ceny warto- jeśli mogę mieć większą pewność dotyczącą zdrowia maluszka...

To ze warto, to oczywiscie nie ulega wątpliwościom :)
Szkoda tylko,ze nie każdą przyszłą mamę na to stać, a lekarze na Kase Chorych to juz inna bajka.

Witam wszystkie forumowiczki i forumowiczów :-)

Niedawno dowiedzieliśmy się, że jesteśmy w ciąży. Oboje jesteśmy w 7-ym niebie. Po chwilach euforii i radości związanej z ciążą przyszły chwile myślenia o wszystkim z tysiącami pytań. To kilka z nich:

Moja żona jest nauczycielką i pracuje w szkole podstawowej. Termin porodu został ustalony na końcówkę lipca, a żona umowę o pracę ma podpisaną do 31.08. Po porodzie żona chciała by wziąć urlop macierzyński ( z uwagi ze to nasze pierwsze dziecko - 16 tygodni), a poźniej urlop wychowawczy. I teraz pytanie: co będzie z tą umową? czy będzie rozwiązana z dniem 31.08, czy ulega przedłużeniu? jeśli tak to o ile? Teoretycznie pierwszy miesiąc po urodzeniu dziecka żona będzie miała wolny ( wakacje szkolne ) Czy urlop macierzyński może wziąć po miesiącu od narodzin dziecka?, czy wakacje nie mają w tym przypadku żadnego znaczenia i nic nie zmieniają. Aaaa i jeszcze jedno pytanie: na Forum widziałem, że na 100% płatnym L4 w ciąży można siedzieć 182 dni lub 270dni. Ile w końcy to wynosi ?

Czekam na Wasze odpowiedzi za które z góry dziękujemy

Pozdrowienia dla Was i waszych maluszków :-)

Witam
Z zawodu jestem księgową i kadrową wiec spróbuję chociaż troszkę Ci pomóc. Wprawdzie nie pracuje w budżetówce a do niej właśnie należy Twoja zona ale przepisy są chyba takie same jak w zwykłym zakładzie pracy jeśli chodzi o chorobowe i macierzyńskie.
1. Jeśli chodzi o pierwsze pytanie odnośnie końca umowy to nie jestem pewna ale wydaje mi się, że automatycznie żona będzie miała przedłużona umowę co najmniej do końca urlopu macierzyńskiego.
2. Urlop macierzyński trwa 18 tyg na pierwsze dziecko i jest liczony od dnia porodu lub jeśli żona będzie chciała może o niego wystąpic dwa tyg przed planowanym terminem porodu. Nie można wziąśc sobie tego urlopu np. miesiąc później. Wakacje nie mają absolutnie żadnego znaczenia.
3. A jeśli chodzi o zwolnienie lekarskie to można na nim przebywc 182 dni w roku. A wiec jeśli żona w tym roku kalendarzowym przebywała na zwolnieniu z powodu choroby ileś tam dni to o tyle mniej będzie mogła przebywac teraz. No ale biorąc pod uwagę koniec roku kalendarzowego spokojnie może uciekac na chorobowe płatne 100%. Od stycznia liczone są nowe 182 dni.
Tzn, powiem tak ja tez miałam planowany termin na koniec lipca i na zwolnieniu przebywałam już od polowy stycznia i nie wystarczyło mi tych 182 dni i dwa tyg wcześniej musiałam wystąpic o urlop macierzyński.
Zdrówka życzę :-)

Nie jestem pewna ale od stycznia 2009 roku urlop macierzyński wynosił będzie 20 tygodni
Pozdrawiam

hej dziewczyny jestem w siódmym tygodniu ciąży, nie czuje sie najlepiej mam nudności, zawroty głowy, senność i problemy z łaknieniem nie bardzo mogę jeść cokolwiek musze sie zmuszać - nie bardzo mam siłę i energie na pracę tym bardziej że dużo się u mnie w pracy dzieje i reorganizuje ...byłam tydzień na zwolnieniu od lekarza pierwszego kontaktu i teraz jutro mam wizytę u lekarza ginekologa i chcę iść na zwolnienie na ciąże ...jednak nie chciałabym miec leżącego zwolnienia bo w momentach gdy lepiej sie czuje chciałabym wyjść na krótki spacer bo od siedzenia w domu mozna zwariować albo skoczyc do sklepu pomóc mężowi w wyborze kafelków (urządzamy dom) czy jest to możliwe ...mieszkam w małym miescie i boje sie ze jak mnei kolezanki z pracy spotkają to plotkom nie będzie końca i moga mi zaszkodzić :(

Ja jestem na zwolnieniu od początku ciąży i za każdym razem (nawet jak muszę lezeć) mam wypisane z symbolem, że mogę chodzić. Tak więc myślę że nie powinno być problemu.

reklama
Mi tez lekarz wypisal zwolnienie,ze moge chodzic. Sprobuj zagadac z lekarzem :) Bo faktycznie, jak bedziesz miala,ze musisz lezec, to Panie z ZUSu na pewno przyjda cie odwiedzic. A jak cie nie bedzie, a pozniej nie bedziesz miala usprawiedliwienia (potwierdzenie wizyty u lekarza lub np. paragon z apteki) to nieciekawie... wolałabym nie zadzierać z ZUSem... A kolezanki z pracy to tez inna bajka. Pracodawca tez ma prawo Cie sprawdzic.

Do góry