reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
Dziewczyny, a czy wiecie już jak to to jest ze zwolnieniem pod koniec ciąży? Rozmawiałam ostatnio z moim lekarzem, że chciałabym już iść na zwolnienie do końca ciąży, bo jestem ciągle przemeczona i niewyspana. A po pracy nie moge odpocząć, bo zajmuje sie 2 dzieci. I co mi powiedział? Owszem, sam zwolnienie zalecał, ale powiedział, że da mi do 3 tygodni przed terminem porodu. Co dalej? Każe mi iść do internisty symulować chorobe lub zwiąć zaległy urlop. Bo na wcześniejszy macierzyński sie nie zgodze. Nie mam pojecia dlaczego tak postepuje. A jak urodze 2 tygodnie po terminie? To bede 5 tygodni w plecy... Czemu lekarze nie chcą wystawiać zwolnienia do 42 tygodnia ciąży? Do tego czasu i tak kobitki muszą urodzić, a jak urodzą wcześniej, to urlop macierzyński liczy sie od dnia porodu.
Do lekarza chodze prywatnie od początku ciąży, za wizyte płace 100 zł i dotychczas byłam zadowolona. Ale takiego podejścia po prostu nie rozumiem i sie z nim nie zgadzam!!!
O co chodzi? Jak z tym walczyć???

reklama
uwazam ze powinnas isc do innego lekarza i od razu sie go spytac jak wyglada sprawa ze zwolnieniem, czy bez problemu da (powiedz ze praca cie meczy,zle sie czujesz w pracy).z panstwowymi lekarzami roznie bywa, ale jezeli chodzisz prywatnie to szkoda kasy na takiego lekarza moim zdaniem..
pozdrawiam i glowa do gory :tak:

Wiecie co dziwi mnie to bo jeszcze rozumię że jak się idzie państwowo do lekarza to może być różnie...ale idzie się prywatnie, płaci się kasę i jeszcze trzeba się prosić....ja zobaczę jak to będzie ze mną jak do tej pory jestem bardzo zadowolona z mojego lekarza...ale zobaczymy jak przyjdzie co do czego....mam w planie iść na L4 od stycznia....a tak najchętniej to już bym poszła...męczy mnie praca, jeszcze mam szkołę nie wspominając już o obowiązkach domowych:baffled:

Ja na l4 poszlam ok25 tyg, a i tak uwazam ze dosc dlugo pracowalam. Stwierdzilam ze nie warto sie meczyc, i tak nikt tego nie doceni :) jeszcze ta pogoda ... ;-)

Ja na l4 poszlam ok25 tyg, a i tak uwazam ze dosc dlugo pracowalam. Stwierdzilam ze nie warto sie meczyc, i tak nikt tego nie doceni :) jeszcze ta pogoda ... ;-)

Święte słowa! Pracodawca i tak tego nie doceni! Niestety!
Nie ważne kiedy pojdziecie na zwolnienie, dla pracodawcy i tak bedzie to za wczesnie.
A teraz od stycznia kobiety w ciazy moga byc 270dni na zwolnieniu chorobowym wiec sie nie ma co martwic i isc na zwolnienie jesli tak czujecie. Naprawde!
Ja jak pracowalam mialam wyrzuty ze nie mam czasu nawet poczytac gazety o dzieciach, czulam sie jakbym zaniedbywala moje malenstwo. A ciążą trzeba sie przeciez cieszyc :-D To cudowny okres!

Pamietajcie ze jak urodzi sie dzidzia to wtedy nie bedzie czasu na odpoczynek. Wiec radze teraz troche wypoczac. Choc np. 3 trymestr juz nie jest taki mily. Ciezko jest. A gdybym jeszcze pracowala chyba bym zwariowała :no:

Jesli chodzicie prywatnie do lekarza i nie chce wam dac zwolnienia, to od razu tył zwrot i do innego :tak:

Powiedzcie, czy jeśli pracodawca dowie sie o ciąży zbyt wcześnie, tzn. przed 3 miesiącem, ma prawo rozwiązać umowę (umowa jest na czas określony).
Ja jestem teraz w 6 tyg., i zastanawiam się, kiedy mogę poinformować, bo chcialabym iść na zwolnienie.

Doczytałam już...
Nieważne, kiedy się dowie, tylko kiedy kończy sie umowa o pracę (czy przed upływem trzeciego miesiąca ciąży).

witam dziewczyny:-)
Mam pytanie odnośnie zwolnień.
Jestem obecnie w 8 tyg ciąży.Od 4grudnia na zwolnieniu(pracuje w hipermarkecie, dział produkty świeże:baffled:, 8h na stojąco w zimnie do tego towar itp.). 16 dostałam kolejne zwolnienie do 12 sty, kolejne leżące:baffled:. Chodzę państwowo nie musiałam prosić o zwolnienie jak lekarz usłyszał gdzie pracuję ale jak zapytałam czy nie może to być zwolnienie chodzące to powiedział ze ciążowe jest tylko leżące:baffled:.No i jestem w kropce bo nie chcę zmieniać lekarza(jak mam problem czy nawet pytanie to bez kolejek ani rejestracji i w ogóle) ale to trochę nie na rękę takie leżące:-(, szczególnie że zwolnienie jest z powodu wykonywanej pracy aa nie komplikacji.
Jak to z tymi zwolnieniami jest? Może po same zwolnienia mam prywatnie chodzić??
A druga sprawa to jak to jest z tymi kontrolami??
Mieszkam w Olsztynie tu jestem zameldowana i tu mieszkam, ale wynajmuje mieszkanie gdzie indziej niz meldunek. Co w razie kontroli skoro pod adresem meldunku mnie nie będzie(podaje ten adres wszedzie bo wiadomo że stancje mozna zmieniać a latanie po urzędach i zmienianie bez sensu?? Co w takim razie z zusem i ewentualna kontrolą??:-(

Aneczka,ja od poczatku mialam zwolnienie z mozliwoscia chodzenia :) to bardzo ułatwia.
Ale wiem,ze wiekszosc lekarzy daje zwolnienie leżące bo takie jest bardziej wiarygodne dla ZUSu. Tymbardziej na początku ciązy.
ZUS na 90% przeprowadzi Ci choc jedną kontrolę. I niestety - w miejscu Twojego zameldowania, bo tak maja zapewne w dokumentach. Nie wiem co masz zrobic... proponuje zadzwonic do ZUSu i zapytac sie co w takiej sytuacji musisz zrobic? Moze wystarczy jak napiszesz oswiadczenie,ze przebywasz w innym miejscu albo jakis druk bedziesz musiala wypelnic.
ZUS kontroluje Cie w godzinach swojego urzedowania (czyli do g.15... czy jakos tak), wiec popoludniami raczej mozesz smigac.
A jesli bedziesz musiala wyjsc do poludnia, zawsze sie jakos zabezpiecz, czyli wykup nawet jakies najtansze witaminy w aptece i zachowaj paragon (jakby co... wyszlac do apteki po leki, a nikt inny nie mogl w tej chwili ci tego kupic... )
Powodzenia!

reklama
Aneczka - ja od szostego miesiaca jestem na zwolnieniu i tez z mozliwoscia chodzenia, na szczescie. Tyle ze ja chodze prywatnie. Zameldowana jestem i mieszkam u rodzicow a przebywam w mieszkaniu, ktore wynajmuje... Nie zdazyla mi sie jeszcze kontrola. Przyznam ze sie takiej nawet nie spodziewalam...
Musisz sie dopytac w Zusie jak to jest. Ale mysle ze nie masz sie czym martwic albo rob tak jak radzi askkle ;o)

Do góry