z moich planów (zatrudnienie w nowej firmie od listopada) wiem, że macierzyńskie działa tak jak ubezpieczenie ZUSowe -po pierwszym miesiącu przepracowanym-czyli po pierwszej zaplaconej przez firmę składce, wtedy są i płatne L-4, NŻ, urlop itp Oczywyście o ile jest to umowa o prace
reklama
milenka_1986
Zaangażowana w BB
No własnie tylko, że ja wyczytałam na jakimś forum, że jeśli osoba jest tak późno zatrudniona to ZUS węszy podstęp, że ktoś chce "oszukać państwo".
milenka_1986
Zaangażowana w BB
Właśnie nigdzie nie mogłam znaleźć nic na ten temat... Nawet jeśli teraz jestem na stażu i mam opłacane składki zdrowotne ? Madie a jesteś w 100% pewna, że potrzebne jest aż 6 miesięcy zatrudnienia ?
Co do tego, ze musi to byc umowa o prace jestem pewna w 100%, a nawet wiecej. Natomiast z tymi 6-miesiacami czytalam na forum prawniczym, ale niestety nie moge tego odnalezc, wiec tu pewnosci nie mam.
Tyle jesli chodzi o urlop macierzynski.
Jesli chodzi o ZASILEK, to przysluguje kazdej ubezpieczonej kobiecie (pracodawca musi odprowadzac skladki ZUS).
Tyle jesli chodzi o urlop macierzynski.
Jesli chodzi o ZASILEK, to przysluguje kazdej ubezpieczonej kobiecie (pracodawca musi odprowadzac skladki ZUS).
Ostatnia edycja:
milenka_1986
Zaangażowana w BB
Właśnie a tak w ogóle to czym różni sięurlop macierzyński od zasiłku macierzyńskiego ?
Ja się doczytałam o tych 6 meisiaćach, ale to jesli chodzi o wychowawczy.
Ja się doczytałam o tych 6 meisiaćach, ale to jesli chodzi o wychowawczy.
Urlop macierzynski- jak sama nazwa wskazuje jest urlopem udzielanym pracownicy (czyli osobie, ktora po urodzeniu dziecka nadal jest zatrudniona). A zasilek macierzynski otrzymuje kobieta, ktora juz pracownikiem nie jest (umowa przedluzona do dnia porodu) i zasilek wyplaca ZUS. A urlopu udziela pracodawca.
milenka_1986
Zaangażowana w BB
Oki, jeśli się orientujesz to jeszcze jednym pytankiem Cię zamęcze. Bo jak rozumiem jak się dostaje zasiłek to wypłaca go ZUS, a jak się dostaje urlop macierzyński, to również idzie to z kasy ZUSU ?
reklama
ivette73
Fanka BB :)
Urlop macierzynski (tak jak wypoczynkowy) udziela pracodawca (jak juz napisalam, musisz po urodzeniu dziecka nadal byc pracownikiem) i pieniadze za urlop otrzymujesz od pracodawcy (podstawe wymiaru tak jak w przypadku zasilku z ZUSu).
Co?
Zasiłek macierzyński wypłaca ZUS!!..
Ostatnia edycja: