reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
mrowka wole nawet o tym nie myslec bo sam fakt, ze zachowuje sie jak glupi @#$%$%$@# doprowadza mnie do takiego stanu, ze czuje bol w calym brzuchu :-( Bo to bardzo przykre jest jesli pracuje tak jak inne dziewczyny, popelniam (bo sie zdarza) bledy takie jak inne dziewczyny a to ja jestem karcona i upominana na kazdym kroku. Wiem, nie nosze tak jak one juz po calej zgrzewce napojow, nie wypakowuje calego busa piwa, szybciej sie mecze i co jakis czas biegam do lazienki ale tym sie podobno mialam nie przejmowac :-( Nie zycze nikomu takiego pracodawcy...
lidka Ciesze sie i zycze spokoju ducha bo to ci chyba teraz najbardziej pomoze :-)

reklama
Niestety przy poprzedniej ciąży miałam podobnego pracodawcę, który olewał moje prawa i np. pracowałam 16h dziennie i gdy byłam chora to mi nie pozwoliła do szpitala jechac tylko kazała zmianę prowadzic, a sama na imprezę poszła. Mam nadzieję, że Twój nabierze trochę oleju do głowy i się uspokoi, bo swoje obowiązki robisz tak jak mówisz, ale w zakresie Tobie dowolnym.

Dzwonilam do niego o zalegla wyplate z ubieglego miesiaca, ma do mnie zadzwonic jak przygotuje mi jakies papierki do podpisania i pieniadze do wyplacenia. echhhhh... pojde chyba w obstawie bo padne trupem zanim tam wejde czujac wzrok na sobie tych wszystkich pracujacych tam zazdrosnych wydr i jego...

Witam Dziewczyny,
Dostałam dzisiaj miesiączkę, więc póki co nie będę mamą. A co do pracodawców i kobiet w ciąży.... Czy to, że kobieta chce urodzić dziecko jest zbrodnią? Dlaczego się tak nas traktuje? Przecież to paranoja, że zamiast cieszyć się z tego, że będzie potomek, my boimy się, że popełniamy ciężki grzech przeciwko pracodawcy, stajemy się "bezużyteczne" w ich mniemaniu i czekają tylko na to, by wręczyć nam do ręki wypowiedzenie. Wiem, że nie zawsze tak jest, bo są pracodawcy, którzy w takich sytuacjach potrafią stanąć na wysokości zadania. Ale moja pierwsza myśl po tym, jak okazało się, że mogę być w ciąży była jednoznaczna - poczułam strach o przyszłość swoją i dziecka. Polityki prorodzinnej w naszym kraju nie ma żadnej. To straszne.

Jak juz napisalam jednej dziewczynie w komentarzu na jej blogu na ten temat- Polityka w Polsce dla przyszlych matek wyglada tak- PLODZCIE SIE I ROZMNAZAJCIE BY MIAL KTO ROBIC NA NAS W PRZYSZLOSCI. Ale zeby zadbac o warunki wychowania dziecka to nikt o tym nie mysli, bo po co. Pozniej sa tylko narzekania, ze Polki po urodzeniu dzieci robia sie brzydkie i zaniedbane- a jak maja dbac o siebie jesli w wielu wypadkach wszelkie pieniazki trzeba przekazac na dziecko bo te sumy sa niewielkie a dziecku przeciez od ust zadna matka nie odejmie?!

lidka mimo wszystko zycze ci bys dolaczyla do naszego grona przyszlych lub obecnych matek, jak tylko przedluza ci umowe i wszystko sie ulozy ;-):-)

Ostatnia edycja:
Witam, tez mam problem pracuje na okresie próbnym, który kończy mi się 22 czerwca i nie wiem czy mówić o ciąży ( 4 tydzień ) ponieważ boję się, że nie przedłużą mi umowy. Nie wiem co z tym zrobić.
Pracy tej nie lubię, ale potrzebujemy pieniędzy :-(

Witam, tez mam problem pracuje na okresie próbnym, który kończy mi się 22 czerwca i nie wiem czy mówić o ciąży ( 4 tydzień ) ponieważ boję się, że nie przedłużą mi umowy. Nie wiem co z tym zrobić.
Pracy tej nie lubię, ale potrzebujemy pieniędzy :-(

Moim zdaniem nie mów to dopiero 4 tydzień, a jak będziesz miała przedłużenie to będzie, gdzieś 7, więc powiesz po podpisaniu umowy np. dwa tygodnie później, będziesz mogła powiedziec, że lekarz na usg nic nie widział i teraz dopiero Ci potwierdzono. Jak powiesz to będziesz miała duże ryzyko zwolnienia.

Moim zdaniem nie mów to dopiero 4 tydzień, a jak będziesz miała przedłużenie to będzie, gdzieś 7, więc powiesz po podpisaniu umowy np. dwa tygodnie później, będziesz mogła powiedziec, że lekarz na usg nic nie widział i teraz dopiero Ci potwierdzono. Jak powiesz to będziesz miała duże ryzyko zwolnienia.
Tak właśnie zrobię. Pomimo, że bardzo nie lubię tej pracy, czasem każą dźwigać meble :-(
Ale potrzebujemy pieniędzy, więc muszę tam wytrzymać

Claudia4 wcale nic nie mów, czekaj na następną umowę, Ty już teraz musisz myśleć o przyszłości dziecka, a pracodawca sobie poradzi nie martw się, przyjdzie czas to mu powiesz, nie musiałaś przez pierwsze 2 m-ce wiedzieć o ciązy!!!!!

reklama
moja kolezanka o ciazy nie wiedziala do 8smego tygodnia bo na usg nic nie bylo widac wiec nic nie mow dopuki ci umowy nie przedluza i najlepiej jakby byla na czas nieokreslony (jesli to twoja trzecia umowa w tej firmie to musi byc na czas nieokreslony)

Do góry