reklama
aha i jeszcze jedno. zwolnienie dostalam wczoraj tj 6 a poprawie 13. od ktorejh daty liczy sie 7 dni na dostarczenie do zakladu pracy ?
od daty wystawienia masz 3 dni na powiadomienie telef a do 7 dni na dostarczenie
nie wiem jak to w przypadku poprawki jest ale jak są w pracy ok to nic nie powiedzą że za późno tylko powiadom ich że masz zwolnienie źle wypisane i tyle
M
marakuja
Gość
podlegają pod ministerstwo pracy i polityki społecznej../.osoba z tegoż ministerstwa Pan Bartłomiej Mazurkiwewicz i wielu innych twierdzi że tylko lekarze z NFZ są uprawnieni do wydawania takich zaświadczeń, dzięki sformułowaniu PODSTAWOWEJ OPIEKI ZDROWOTNEJ i pracownicy świadczeń muszą się do tego dostosować wcześniej czy później
interesuje mnie ten temat, widzę, że był tu przewałkowany, Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej - to link z ministerstwa pracy i polityki społecznej a to fragment:
5. Opieka medyczna może być sprawowana zarówno przez lekarzy wykonujących zawód w zakładach opieki zdrowotnej, w ramach grupowej praktyki lekarskiej, jak
i indywidualnej praktyki lub indywidualnej specjalistycznej praktyki lekarskiej, niezależnie od tego, kto finansuje wykonanie świadczenia zdrowotnego.
oraz:
6. Świadczenia podstawowej opieki zdrowotnej to świadczenia zdrowotne profilaktyczne, diagnostyczne, lecznicze, rehabilitacyjne oraz pielęgnacyjne z zakresu medycyny ogólnej, rodzinnej i pediatrii, udzielane w ramach ambulatoryjnej opieki zdrowotnej.
więc, co jak pójdę to opsu, to mogę uzyskać taką odpowiedź jak sugeruje athena? ze podstawowa=bezpłatna? wg powyższej definicji podstawowa to pewne elementarne badania i nieważne kto za nią płaci.
Wiecie może coś na ten temat?
http://blog.rp.pl/goracytemat/2009/12/08/dluzszy-urlop-tylko-dla-punktualnych-matek
Może któraś z Was coś słyszała lub czytała innego o macierzyńskim od stycznia i jego przedłużeniu.
http://blog.rp.pl/goracytemat/2009/12/08/dluzszy-urlop-tylko-dla-punktualnych-matek
Może któraś z Was coś słyszała lub czytała innego o macierzyńskim od stycznia i jego przedłużeniu.
Ostatnia edycja:
Witam,
Mój zakład pracy przetrzymuje dostarczane terminowo L4 (2-3 tygodnie, czasami dłużej), w związku z czym zasiłek z ZUS jest wypłacany z dość sporym opóźnieniem (jak wiadomo ZUS ma 30 dni na wypłatę zasiłku od dnia dostarczenia L4 przez zakład pracy). Jestem w ciężkiej sytuacji finansowej, a takie opóźnienia sprawiają, że jest jeszcze gorzej. Moja interwencja i prośby nie przyniosły do tej pory jakichkolwiek skutków. Czy mogę cokolwiek w tym wypadku zrobić? Czy zakład pracy nie obowiązuje jakiś termin na dostarczenie mojego L4? Ewentualnie czy nie ma możliwości, abym dostarczała zwolnienie lekarskie bezpośrednio do L4 omijając tym samym pracodawcę? Moja ciąża jest zagrożona a taka sytuacja naraża mnie tylko na dodatkowy stres. Bardzo proszę o pomoc i jak najszybszą odpowiedź w tej sprawie.
Małgorzata
Mój zakład pracy przetrzymuje dostarczane terminowo L4 (2-3 tygodnie, czasami dłużej), w związku z czym zasiłek z ZUS jest wypłacany z dość sporym opóźnieniem (jak wiadomo ZUS ma 30 dni na wypłatę zasiłku od dnia dostarczenia L4 przez zakład pracy). Jestem w ciężkiej sytuacji finansowej, a takie opóźnienia sprawiają, że jest jeszcze gorzej. Moja interwencja i prośby nie przyniosły do tej pory jakichkolwiek skutków. Czy mogę cokolwiek w tym wypadku zrobić? Czy zakład pracy nie obowiązuje jakiś termin na dostarczenie mojego L4? Ewentualnie czy nie ma możliwości, abym dostarczała zwolnienie lekarskie bezpośrednio do L4 omijając tym samym pracodawcę? Moja ciąża jest zagrożona a taka sytuacja naraża mnie tylko na dodatkowy stres. Bardzo proszę o pomoc i jak najszybszą odpowiedź w tej sprawie.
Małgorzata
reklama
Witaj.
Ja dostarczam L4 sama i nie ma z tym problemu. Wysyłam listem poleconym bezpośrednio do ZUSu. Pieniądze są szybciutko.
A co z informacją do zakładu pracy? Przesyłasz im kopie l4? Jeśli mam być szczera nie sądziłam, że tak w ogóle można, ale byłoby to dla mnie wybawieniem