reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
no to kobitki się już nie stresujcie Emka poprawi i ma spokój do kolejnego zwolnienia i oby dobrze wypisanego :tak:

Emka można !!!;-)

reklama
Daty na zwolnieniu i liczba dni muszą być zgodne, w innym przypadku zakład pracy lub Zus zwrócą zwolnienie do poprawki. Obecnie kobieta moze być na zwolnieniu całą ciążę, wcześniej po określonych w k.p. dniach zus wzywał i lekarz orzecznik przyznawał świadczenie rehabilitacyjne (tak się to nazywa nadal po przekroczeniu przez osobę na L4 180 dni - z wykluczeniem L4 z kodem B czyli ciązą). Wiem też, że niektóre kobiety (ja zresztą też tak miałam) mają problemy z lekarzami pod koniec ciązy (na 2 tyg. przed przwidywanym terminem porodu), bo nie chcą wystawiać zwolnień tylko macierzyński wypisywać. Ale ja poszłam do internisty i zwolnienie dostałam.

emka, mój lekarz miał jakąś taka magiczną tabelkę i zawsze dobrze wpisywał mi dni na zwolnieniu. Ale wiem że takie przypadki się zdarzają bo pracuję w kadrach i je wyłapuję.

myslalam ze moze jest ono wazne do 3go chcoiaz i nie bede musiala poprawiac :) a potem wezme kolejne od 5go. ale wtedy co z 4 ? ;pp
ok ok
poprawie i juz ;)
chyba nie koniec swiata nie ? :)

Pytanie zasadnicze, czy pracujesz. bo jeśli tak to 4 go musiałabyś iść na 1 dzień do pracy (lub wziąc urlop wypoczynkowy na ten dzień, a to trochę szkoda, lepiej zostawić na potem)

reklama
Do góry