reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
chciałaby trochę odświeżyć ten temat
Od wejścia ustawy minęło już kilka miesięcy, dlatego prosze by osoby, które już urodziły a chodziły prywatnie do ginekologa wypowiedziały się, czy mialy problemy z uzyskaniem becikowego
Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamusie:-)

reklama
Mam pytanie do zorientowanych .
Jak naliczany jest zasilek na macierzynskim, jesli pracuje w dwoch miejscach i w obu mam umowe o prace? Zarobki sa sumowane, czy wyciagana jest srednia, a moze jeszcze inaczej?
bede wdzieczna za odpowiedz

Athena83 mam takie pytanie bo widze, że jestes zorientowana w zasiłkach itd.
(oczywiście innych zorientowanych również prosze o odp)
nie do końca rozumiem jak to jest z wychowawczym... ja jestem na zwolnieniu lekarskim, po porodzie raczej na pewno bede miała przedłużoną umowę o pracę. Wychowawczy z moich oblicze zacznę w styczniu 2011
1. Będzie brany pod uwagę dochód naszej rodziny z 2010 czy 2009?

2.Jeśli 2010 to czy moje aktualne zarobki (na zwolnieniu, potem na macierzyńskim) bedą/nie będą wliczane do tych 504zł/osobe/mies?

3. Kto wypłaca zas. wychowawczy?

4. kwestia mojego męża i jego zarobków... w ubiegłym roku podobnie jak i narazie w tym pracuje przeważnie "na czarno" (kilkakrotnie z tego powodu zmieniał pracę ale niestety ma pecha do pracodawców, poza tym woli pracować na czarno niż legalnie za 1000zł). W US sie nie rozlicza bo na dobra sprawę nie ma z czego, więc w takim razie czy i jakie zaświadczenia męża o zarobkach bede musiała przedstawiać by otrzymać zasiłek wychowawczy

Mam nadzieję, że w miarę jasno to wszystko opisałam
Bede wdzięczna za odp

Jestem pewna że dla kobiet które rodzą pierwsze dziecko to 20 tygodni, a w sytuacji gdy kolejna ciąża to chyba dłużej....

Tu nie chodzi o to które dziecko tylko czy jest to ciąża pojedyncza czy mnoga. Więc na jedno dziecko jest 20 tyg a na więcej 31 tyg. Pozdrawiam ciepło

Athena83 mam takie pytanie bo widze, że jestes zorientowana w zasiłkach itd.
(oczywiście innych zorientowanych również prosze o odp)
nie do końca rozumiem jak to jest z wychowawczym... ja jestem na zwolnieniu lekarskim, po porodzie raczej na pewno bede miała przedłużoną umowę o pracę. Wychowawczy z moich oblicze zacznę w styczniu 2011
1. Będzie brany pod uwagę dochód naszej rodziny z 2010 czy 2009?

2.Jeśli 2010 to czy moje aktualne zarobki (na zwolnieniu, potem na macierzyńskim) bedą/nie będą wliczane do tych 504zł/osobe/mies?

3. Kto wypłaca zas. wychowawczy?

4. kwestia mojego męża i jego zarobków... w ubiegłym roku podobnie jak i narazie w tym pracuje przeważnie "na czarno" (kilkakrotnie z tego powodu zmieniał pracę ale niestety ma pecha do pracodawców, poza tym woli pracować na czarno niż legalnie za 1000zł). W US sie nie rozlicza bo na dobra sprawę nie ma z czego, więc w takim razie czy i jakie zaświadczenia męża o zarobkach bede musiała przedstawiać by otrzymać zasiłek wychowawczy

Mam nadzieję, że w miarę jasno to wszystko opisałam
Bede wdzięczna za odp
1. z 2009 roku ale jak pójdziesz wcześniej na macierzyńskim załatwiać rodzinne i "becikowe" ten dodatek do rodzinnego co się dostaje tez od zarobków to do wychowawczego tego zaświadczenia właściwie już nie będziesz potrzebować bo będą mieć :tak:
3.ośrodek pomocy rodzinie
4. Mąż musi złożyć pit w tym roku jak nie miał zarobków to pit z zarobkiem zerowym wszędzie wpisuje 0zł :tak:jak nie złoży to potem ciut dłużej trwa wydanie zaświadczenia że nie miał zarobków to zaświadczenie też będziesz potrzebować do rodzinnego i becikowego do rodzinnego :tak:

Witam!Może znacie sie jak obliczyć wysokość l4.
Od kwietnia 2008 r jestem na urlopie wychowawczym płatnym 400+48 zł.
Obecnie jestem w drugiej ciąży i za miesiać wracam do pracy na kilka dni i przechodzę na l4..Powiedzcie mi jak w takim wypadku oblicza się wysokość zwolnienia?
Dodam że uzgodniłam to z lekarzem i szefem ponieważ prace mam ciężką a na moje miejsce przyjdzie dziewczyna na staż.

w czasie ciąży wysokosc kwoty chorobowego podczas L4 to 100% wynagrodzenia. W innym przypadku (grypa etc) płatne jest tylko 80%

Teoretycznie tak ale w pierwszej ciaży miałam płacone ok 300-350 zł miesięcznie bo to się liczy na podstawie 12 ostatnich miesiecy.

reklama
Do góry