reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
Na umowe zlecenie jest l4 pod warunkiem że opłaca się dobrowolne składki chorobowe do zus . Ja właśnie dzisiaj dostałam !

reklama
petrochemic - co do zmiany nazwiska to wydaje mi sie, ze lepiej samemu dopilnowac i zglosic do ZUSu. Powiem szczerze, że ja po swoich przejsciach z kadrowa i jej niewiedzy, poprostu wole sie wszystkiego dowiadywac na własna rękę.

Ewel
- to ze dostałas zwolnienie to jedno, ale czy zostało Ci ono uznane w pracy, a tym bardziej w ZUSie ????

Witam Was dziewczyny!
Ja jestem na zwolnieniu (L4) od połowy stycznia, a termin mam na koniec maja i już chyba nie wrócę do pracy. Poradźcie mi czy oprócz L4, które dostarczam od lekarza muszę jeszcze coś donieś, wypełnic czy samo L4 wystarcza? dodam, że umowę mam na czas nieokreślony i jest to państwowy zakład pracy.

Ostatnia edycja:
Ztego co mi wiadomo to L4 w zupełnosci wystarcza ......także odpoczywaj na l4 i ciesz sie wolnoscią i spokojem....póki mozesz ;-)

Na umowe zlecenie jest l4 pod warunkiem że opłaca się dobrowolne składki chorobowe do zus . Ja właśnie dzisiaj dostałam !
Wybacz, ale ja nie rozumiem? Możesz napisać coś więcej? Moja koleżanka na umowę zlecenie nie brała żadnego L4!

Dziekuje Wam slicznie za szybka odpowiedz.:-) :-) :-) bardzo mnie pocieszyłyscie, bo mi tez sie wydaje ze tak powinno byc. Mam do was jeszcze pytanie. jak rozumiec taki zapis : Każdy wybór podjęty przez pracodawce ma implikacje podczas zachowania w trakcie zwolnienie pracownika."W przypadku 1. pracodawca powinien kontynuować wypłacanie premii podczas zwolnienia i wtedy podstawą do wypłaty zasiłku jest średnia z pensji podstawowej.W przypadku 2. pracodawca nie wypłaca premii podczas zwolnienia ale ZUS wypłaca zasiłek jako średnią z podstawy + premii.??? "Bo dla mnie to jakies absurd!!!! ???

Pisalam juz jakis czas temu w tej sprawie (powyzszy wpis) i uspokoiłam sie po waszych wypowiedziach, jak napisałyście ,ze dostane podstawe + premie. Jednak byłam dzis w ZUSie i pani poinformowała mie, ze dostane tylko podstawe . Poparła to własnie tym durnym przepisem o 2 spodobach rozliczania premii. I ze dotyczy to tez mnie ciężarnej . Dodała, ze firma zle mie rozliczyła wypłacajac podstawe + premię jak byłam na chorobowym i teraz juz sie ie da nic zrobic i bede miec tylko podstawe. A dla mnie sama podstawa bez premii to dramat. Mozliwe , ze pani z zusu zle mi powiedziała ??? Moge liczyc a jej pomyłke i jeszcze wierzyc , że bede miała cala pensje??

Witam Was dziewczyny!
Ja jestem na zwolnieniu (L4) od połowy stycznia, a termin mam na koniec maja i już chyba nie wrócę do pracy. Poradźcie mi czy oprócz L4, które dostarczam od lekarza muszę jeszcze coś donieś, wypełnic czy samo L4 wystarcza? dodam, że umowę mam na czas nieokreślony i jest to państwowy zakład pracy.
Czasami zakład pracy wymaga zaświadczenia o ciąży (które wypisuje Ci lekarz prowadzący) ale jeśli w pracy się o to nie upominają to możesz spokojnie wypoczywać i czekać na narodziny maleństwa:-)

ja nie musialam tego zaswiadczenia o ciazy zanosic, bo lekarz jak mi l4 pisal to zaznaczyl w l4, ze to ciąża i to wystarczylo.....ale rzeczywiscie lepiej sie dowiedz, czy przypadkiem nie musisz zaniesc tego zaswiadczenia.

reklama
myszka2508 dzieki za info . Ja dostawalam stałą kwote jako premie. I moze powinnam dostac troszke mniej od pracodawcy jak byłam na L-4 a nie tyle samo co normalnie , a nawet o 150zl wiecej :szok:. W sumie za co ta premia jak nie pracowałam ?? Ja mam tak ,ze mam miesieczie ustalona stałą kwote jaka dostaje, tylko ze w firmie jak umawiasz sie na stałą pensje np. 2tys, to masz na umowe jakas kowte stała + premie (ale zawsze co miesiac wychodzi 2tys). W sumie jak wiziełam druk ZUS Z-3 z Zusu i tam jest taki pkt.10 (chyba bardzo wazny) I wg. pouczenia do tego pkt. własnie ta pani z ZUS ma racje :-(
Wiem, ze dowiem sie wszystkiego jak jescze poczekam na przelew. Jednak ja musze sie teraz dowiedziec jak to jest, bo konczy mi sie L-4 i musze podjac decyzje co dalej....

Do góry