reklama
Urlop maciezyński przysługuje kobiecie automatycznie zaraz po porodzie. Po wykorzystaniu 14 tygodni kobieta m prawo zrezygnować z urlopu maciezyńskiego na rzecz ojca dziecka. Natomiast urlop wychowawczy udziela sie z godnie z Art 186 KP na pisemny wniosek pracownika.
Atruviell
Wrześniowe mamy'07
Zgadzam się z Mileną. Ja przy wypisie ze szpitala otrzymałam zaświadczenie ze szpitala o odbytym porodzie, który wysłałam faksem do kadr mojej firmy. Żadnego podania nie pisałam, bo nie ma takiej potrzeby. Jest on udzielany automatycznie, chociaż słyszałam o przypadkach, kiedy Zus albo zakład pracy wmuszał pracowniczkom urlop macierzyński już na 14 dni przed porodem, a nie od chwili porodu.
dziwne - wymusic nie moze - bo to jest prawo pracownicy aby moc zaczac ulopp macierzynski wlasnie 14 dni od wyznaczonego terminu
istnieje tez niepisana zasada, ze jezeli lekarz wystawia zwolnienie na ok miesiac przed porodem do czasu porodu to powinien wystawic juz urlop macierzynski - ale z tym zawsze mozna sie dogadac
istnieje tez niepisana zasada, ze jezeli lekarz wystawia zwolnienie na ok miesiac przed porodem do czasu porodu to powinien wystawic juz urlop macierzynski - ale z tym zawsze mozna sie dogadac
Cześć dziewczyny!
Urlop macierzyński dostałam po dostarczeniu zwolnienia - zaświadczenia o urodzeniu dziecka, nie musiałam o nic prosić na piśmie, o wychowawczy natomiast, trzeba pisać. W pracy dowiedziałam się, że "zawsze można się zwolnić", tak więc urlop wychowawczy mnie nie interesuje......
Urlop macierzyński dostałam po dostarczeniu zwolnienia - zaświadczenia o urodzeniu dziecka, nie musiałam o nic prosić na piśmie, o wychowawczy natomiast, trzeba pisać. W pracy dowiedziałam się, że "zawsze można się zwolnić", tak więc urlop wychowawczy mnie nie interesuje......
D
dorota22
Gość
prosze was dziwczyny o pomoc bo nie wiem co zrobic?co powinnam zrobic?
jestem w ciazy, ojca dziecka nie ma, studiuje wieczorowo(drogo) i nie chce przerwac nauki, nigdy nie pracowalam oficjalnie i zadna kasa do zusu czy gdziestam nie szla-wiec nie dostane swiadczen na dziecko od panstwa...rodzice zarabiaja tyle co nic a mnie w ciazy niegdzie tez nie zatrudnia...
czy znacie jakies instytucje ktore by mi pomogly-doradzily???
dzieki z gory ...
jestem w ciazy, ojca dziecka nie ma, studiuje wieczorowo(drogo) i nie chce przerwac nauki, nigdy nie pracowalam oficjalnie i zadna kasa do zusu czy gdziestam nie szla-wiec nie dostane swiadczen na dziecko od panstwa...rodzice zarabiaja tyle co nic a mnie w ciazy niegdzie tez nie zatrudnia...
czy znacie jakies instytucje ktore by mi pomogly-doradzily???
dzieki z gory ...
reklama