reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
reklama
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)

Pycha - dzięki za podanie linka :) dowiedziałam się wszystkiego na czym mi zależało :)

Witam!

Mam pytanie... ile wynosi zasiłek macierzyński? Czy jest to pewien procent z aktualnego wynagrodzenia? czy pewna ustalona kwota?
A co po macierzyńskiem? Czy przysługuje kobiecie wynagrodzenie/zasiłek podczas wychowawczego? Tutaj mam sprzeczne informacje. Jedna koleżanka mówi o 290 złotych miesięcznie, inna zaś o pełnym wynagrodzeniu (ale nie wiem czy z ZUS'u czy od pracodawcy). Nie sądzę że od pracodawcy - bo który pracodawca by na to poszedł. Tym bardziej nie liczę na pełne wynagrodzenie z ZUS'u (nie byłoby wtedy problemu z niżem demograficznym ;) ). Bardziej przemawia do mnie te 290 złotych. Ale pewnie obecne mamy wiedzą o tym najlepiej.
Acha - rzecz tyczy się pracownicy zatrudnionej na umowę o pracę na czas nieokreślony.

Pozdrawiam i będę wdzięczna za informacje.
Szu Szu

Szu szu, zasilek macierzynski wynosi 100 % wynagrodzenia sredniego, liczonego z ostatnich 6 mcy, chyba ze wynagrodzenie to ulegalo znacznym zmianom, wtedy liczy sie z ostatnich 12 mcy.

Co do wychowawczego, to z tego co ja wiem, jest to urolop bezplatny ::) Byc moze mozna otrzymac jakis dodatkowy zasilek, ale jesli sytuacja materialna jest ciezka, musialabys zapytac konkretnie w zusie.

Poczytaj sobie ustawe o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa z dnia 25 czerwca 1999 roku ( do pobrania na stronie www.sejm.gov.pl )

Aż mnie coś trzęsie w środku. Jeżeli to prawda z tym bezpłatnym urlopem wychowawczym... Płaczą, że jest niż demograficzny, a wcale nic nie pomagają w tym temacie, aby ludziom było lżej po urodzeniu dziecka. Te "podłe" ustawy to chyba tylko faceci potrafią uchwalać... gdyby oni zajęli się wychowywaniem dzieci w takim wymiarze czasowym jak kobiety..., gdyby robili zakupy nawet wyłącznie dla dzieci (pieluszki, kaszki, soczki, ubranka, mleczka...) odrazu ustawa by się zmieniła... I pewnie urlop macierzyński by się wydłużył a wychowawczy byłby chociażby opłacany "zasiłkowo"...
Ale co tu dużo gadać...

cześć, urlop wychowawczy jest płatny jeśli nie przekroczy się 540 parę złotych na osobę netto w roku 2004. Zasiłek wynosi 400 zł + rodzinne 43 zł.

"Zasiłek rodzinny przysługuje osobom, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 504,00 zł."

"Wysokość zasiłku rodzinnego wynosi miesięcznie:
1) 44,00 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia;
2) 56,00 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18 roku życia;
3) 65,00 zł na dziecko w wieku powyżej 18 roku życia do ukończenia 24 roku życia."

"Do zasiłku rodzinnego przysługują dodatki z tytułu:

1) urodzenia dziecka;
2) opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego;
3) samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania;
4) samotnego wychowywania dziecka;
5) kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego;
6) rozpoczęcia roku szkolnego;
7) podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania."

"Dodatek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje jednorazowo, w wysokości 500,00 zł."

"Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przysługuje w wysokości 400,00 zł miesięcznie."

Ustawa z dnia 28.11.2003r. o swiadczeniach rodzinnych

reklama
zasiłków typu rodzinny nie załatwia się w zusie tylko w urzędzie miejskim w odpowiednim wydziale zasiłków rodzinnych (od maja 2004 r)

Do góry