reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
reklama
no własnie niby nie ma prawa a odmawia. Znasz moze podstawe prawną (takiej nie ma). I jakie wg ciebie są podstawy wydania zwolnienia pod koniec ciąży?? Bo z ich (lekarzy) zachowania wynika, że przy normalnie przebiegającej ciąży (nie zagrozonej
) nie ma takich podstaw już na 2 tyg przed porodem. Dla mnie niedorzecznośc :wściekła/y:

Witaj, ale jak mozna kobiete 2 tyg. przed porodem wysyłac do pracy:no:
szok...przeciez powinnaś dostać zwolnienie, a gdy urodziłabys przed to automatycznie zaczyna ci sie urlop macierzyński

hmmm.... moze tu nie pasuje ale zamierzam pracowac jak dlugo sie tylko da ;-) w pierwszej ciazy bylam na L4 od 20 tc i wystarczy mi...

co do tych 2 ostatnich tygodni przed porodem... sprawdzcie sobie najpierw czy czasem ZUS przez to nie skroci wam o te 2 tygodnie macierzynskiego - ma takie prawo!!! i moze wlasie dlatego lekarze nie chca dawac L4? mnie to nie dotyczylo bo urodzilam wczesniaka ale wiem ze dziewczyny kombinowaly z urlopami, zastanawialy sie czy wtedy nie lepiej wziac L4 od lekarza innej specjalnosci... ale nie wiem czy ma to jakies znaczenie... warto to jednak sprawdzic ;-)

pozdrawiam

To nie chodzi o to ze kobieta nie dostaje na 2 tyg przed terminem L4 i ma wrocic do pracy.
Po prostu lekarz nie wypisuje juz zwolnienia L4, bo wypisuje wczesniejszy macierzynski!!!
Nie powinien tak robic, ale ma do tego prawo.

Art. 180 kodeksu pracy
§ 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną
datą porodu.
§ 4. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński niewykorzystany przed porodem
aż do wyczerpania okresu ustalonego w § 1 i 2.

I na tym opieraja sie lekarze.Jest to niekorzystne dla matek, ale korzystne dla ZUSu. A lekarze bojac sie kontroli z ZUS daja matkom wczesniejszy macierzynski :(

Witaj, ale jak mozna kobiete 2 tyg. przed porodem wysyłac do pracy:no:
szok...przeciez powinnaś dostać zwolnienie, a gdy urodziłabys przed to automatycznie zaczyna ci sie urlop macierzyński

Karolina ja uważam tak samo jak Ty.

askkle

ten art. 180 KP jest mi znany - jestem kadrową w firmie zatrudniającej prawie 500 osób i żadna (ŻADNA) z moich ciężarówek nie miała takiego problemu jak ja. Dlatego tak bardzo zdziwiłam się zachowaniem mojego lekarza :-(

rubi

moje ciężarówki są z całego województwa i jak dotąd żaden ZUS nie skrócił im L$ na rzecz macierzyńskiego. Nie słyszałam też jakoś specjalnie o tych kontrolach Zus-u (przynajmniej żadna z moich nie miała), a uwierz niektóre kobiety są na zwolnieniu od poczatku ciąży - takie zreszta ich prawo :)

Do tej pory miałam tylko jeden przypadek, że kobieta miała "przyspieszony" urlop macierzyński ale tylko o 2 dni. Skończyło się na wypełnieniu stosownego oświadczenia i wysłaniu wymaganych dokumentów do ZUS.

A ja jestem na zwolnieniu od 26 tygodnia. Miałam skurcze i lekarz kazał zacząć dbać o siebie i odpoczywać. Co prawda pracy nie mam ciężkiej, ale pracowałam na 1,5 etatu i godzinowo już nie wyrabiałam. Strasznie długo siedziałam w pracy i szczerze mówiąc miałam już dość. Na sczęście skurcze już się uspokoiły, ale ja leniu****ę dalej. Nie zamierzam ryzykować ich nawrotu.

Ja na zwolnieniu byłam od 3 tygodnia ciąży.
Na początku z powodu przeziębienia (w ciąży chorowałam 7 razy :tak:).
Potem ze względu na wymioty.
A od 4 miesiąca z powodu skurczy, do których doszły też obrzęki i anemia.

reklama
co do tych 2 ostatnich tygodni przed porodem... sprawdzcie sobie najpierw czy czasem ZUS przez to nie skroci wam o te 2 tygodnie macierzynskiego - ma takie prawo!!!

rubi źle piszesz!! to nie ZUS ma prawo skrócić zwolnienie na 2 tygodnie przed porodem!! a KOBIETA ma prawo skorzystać z wcześniejszego macierzyńskiego! Zus nie ma podstawy nie przyjąć zwolnienia!!

Do góry