reklama
klaudusiaNK
Fanka BB :)
Mi lekarz wypisał zwolnienie jak tylko powiedziałam gdzie pracuje :-)
Byłam w 6 tc i do tej pory siedzę w domku. Poza tym miałam od początku ciążę zagrożoną więc prędzej czy poźniej bym siedziała na zwolnieniu.
Byłam w 6 tc i do tej pory siedzę w domku. Poza tym miałam od początku ciążę zagrożoną więc prędzej czy poźniej bym siedziała na zwolnieniu.
aneczka2425
Ale to się chyba tyczy tylko umowy o prace na czas nieokreślony.
askkle
aneczka, mysle,ze gdyby to sie tyczyło tylko umów na czas nieokreslony to byloby to wyraznie zaznaczone w kodeksie pracy.
Ja nie daje glowy,ze dobrze interpretuje te paragrafy. Najlepiej byloby sie spytac jakiegos specjalisty
Najlepiej zwrocic sie z takim pytaniem do kadrowej w swojej firmie
Ja nie daje glowy,ze dobrze interpretuje te paragrafy. Najlepiej byloby sie spytac jakiegos specjalisty
Najlepiej zwrocic sie z takim pytaniem do kadrowej w swojej firmie
aneczka2425
Z tego co wiem a ta sprawa mnie dotyczy również (jestem w 9 tyg ciąży) urodzę gdzieś pewnie w połowie lipca a umowę o prace mam do 31 listopada. Umowa kończy się tuż po zakończonym macierzyńskim i z tego co wiem gdyby umowa kończyła się np w połowie macierzyńskiego powiedzmy w 10tyg urlopu to fakt dalej jest macierzyński ale nie płatny(tylko ubezpieczenie zdrowotne jest), z wychowawczym to samo jeśli konczy się umowa o pracę a jest się na wych to żaden pracodawca jej nie przedłuży bo nie ma takiego obwiązku
joe alex
Mamusia Tomka i Piotrusia
Masz rację. Na portalu dla kadrowych znalazłam to:z wychowawczym to samo jeśli konczy się umowa o pracę a jest się na wych to żaden pracodawca jej nie przedłuży bo nie ma takiego obwiązku
Jeżeli termin umowy kończy się w trakcie trwania urlopu wychowawczego, urlop ten zostaje przerwany a umowa rozwiązuje się wraz z upływem czasu, na jaki została zawarta. Prawo do korzystania z urlopu przysługuje bowiem tylko osobom o statusie pracownika, po zakończeniu zaś umowy osoba wychowująca dziecko traci ten status.
askkle
reklama
madzik_
mi kadrowa powiedziała ze do końca trwania mojej umowy wychowawczy, bo prawcodawca nie przedłuży mi jej- c hoc i tak nie ponosi wtedy kosztów bo składki opłaca Państwo.