reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
Zwolnienie dostałam od pierwszej wizyty u gina czyli to był mniej więcej 6 tydzień. Powody są 2, które się łączą; praca która jest za ciężka i poprzednie poronienie.

reklama
Mi lekarz wypisał zwolnienie jak tylko powiedziałam gdzie pracuje :-)
Byłam w 6 tc i do tej pory siedzę w domku. Poza tym miałam od początku ciążę zagrożoną więc prędzej czy poźniej bym siedziała na zwolnieniu.

Ja poszlam od 7 tyg ciazy ze wzgledu na miejsce pracy i niebezpieczenstwo dla malenstwa,tym bardziej jak pierwsza ciaze poronilam,lepiej dmuchac na zimne..;-)

aneczka, mysle,ze gdyby to sie tyczyło tylko umów na czas nieokreslony to byloby to wyraznie zaznaczone w kodeksie pracy.
Ja nie daje glowy,ze dobrze interpretuje te paragrafy. Najlepiej byloby sie spytac jakiegos specjalisty :)
Najlepiej zwrocic sie z takim pytaniem do kadrowej w swojej firmie :)

Z tego co wiem a ta sprawa mnie dotyczy również (jestem w 9 tyg ciąży) urodzę gdzieś pewnie w połowie lipca a umowę o prace mam do 31 listopada. Umowa kończy się tuż po zakończonym macierzyńskim i z tego co wiem gdyby umowa kończyła się np w połowie macierzyńskiego powiedzmy w 10tyg urlopu to fakt dalej jest macierzyński ale nie płatny(tylko ubezpieczenie zdrowotne jest), z wychowawczym to samo jeśli konczy się umowa o pracę a jest się na wych to żaden pracodawca jej nie przedłuży bo nie ma takiego obwiązku

z wychowawczym to samo jeśli konczy się umowa o pracę a jest się na wych to żaden pracodawca jej nie przedłuży bo nie ma takiego obwiązku
Masz rację. Na portalu dla kadrowych znalazłam to:
Jeżeli termin umowy kończy się w trakcie trwania urlopu wychowawczego, urlop ten zostaje przerwany a umowa rozwiązuje się wraz z upływem czasu, na jaki została zawarta. Prawo do korzystania z urlopu przysługuje bowiem tylko osobom o statusie pracownika, po zakończeniu zaś umowy osoba wychowująca dziecko traci ten status.

reklama
mi kadrowa powiedziała ze do końca trwania mojej umowy wychowawczy, bo prawcodawca nie przedłuży mi jej- c hoc i tak nie ponosi wtedy kosztów bo składki opłaca Państwo.

Do góry