reklama
madzik_
Fanka BB :)
jest mozliwe na pewno, według przepisów dostaje się wynagrodzenie otrzymywane przed urlopem wychowawczym. Tylko kwestia czy ZUS sie do tego nie doczepi...
madzik_
nie fer napewno
tylko np w moim przypadku ja i tak już wiem ze dostanę papierek zwalniający jak wrócę do pracy:-( umowa na czas określony:-( nic im nie zrobię i nie odwołam się do sadu.
tylko np w moim przypadku ja i tak już wiem ze dostanę papierek zwalniający jak wrócę do pracy:-( umowa na czas określony:-( nic im nie zrobię i nie odwołam się do sadu.
madzik_
z tym to i ja się licze:-(. Ostatnio czytałam takie posty na innym forum o przerywaniu wychowawczego i to mnie zainteresowało czy ktoś tak robi..
Nasze realia i powroty do pracy po macierzyńskim są straszne. Inna sprawa że i tak nie będzie mnie stac na opiekunke i tak czy tak na wychowawczy pójdą do końca umowy czyli na jakies 5 miesiecy.
A gdyby tak na wychowawczym trafiło się dziecko drugie to wtedy przedłuzają umowe do dnia porodu??
Nasze realia i powroty do pracy po macierzyńskim są straszne. Inna sprawa że i tak nie będzie mnie stac na opiekunke i tak czy tak na wychowawczy pójdą do końca umowy czyli na jakies 5 miesiecy.
A gdyby tak na wychowawczym trafiło się dziecko drugie to wtedy przedłuzają umowe do dnia porodu??
askkle
madzik, ale wychowawczy moze trwac dluzej niz masz umowe, tzn. np. umowa konczy ci sie w grudniu 2009 r. ale mozesz byc dluzej na wychowawczym, po prostu gdy go zakonczysz to wiadomo,ze umowa z firma wygasa.
Inna sprawa jest fakt, że jesli na wychowawczym sie zajdzie znow w ciaze i wroci sie do pracy na miesiac czy dwa, to szef nie moze nas zwolnic, bo w koncu w ciazy jestesmy nie? hehe... ale juz sobie wyobrazam atmosfere w robocie... ehhh ((
Inna sprawa jest fakt, że jesli na wychowawczym sie zajdzie znow w ciaze i wroci sie do pracy na miesiac czy dwa, to szef nie moze nas zwolnic, bo w koncu w ciazy jestesmy nie? hehe... ale juz sobie wyobrazam atmosfere w robocie... ehhh ((
grushka
szczęśliwa
"ale wychowawczy moze trwac dluzej niz masz umowe, tzn. np. umowa konczy ci sie w grudniu 2009 r. ale mozesz byc dluzej na wychowawczym, po prostu gdy go zakonczysz to wiadomo,ze umowa z firma wygasa. "
jestes pewna,ze tak jest??
pytam, bo wydaje mi sie ze jednak nie pracodawca nie przedluza umowy ze wzgledu na wychowawczy...?
no przynajmniej nie musi.
jestes pewna,ze tak jest??
pytam, bo wydaje mi sie ze jednak nie pracodawca nie przedluza umowy ze wzgledu na wychowawczy...?
no przynajmniej nie musi.
madzik_
a jak kończy się umowa to nie przestaje nam państwo płacić składek??(Bo na wychowawczym płaci już państwo składki). Mi pani w kadrach powiedziała ze wychowawczy moge mieć tylko do końca trwania umowy. a co potem? status bezrobotnej z takim małym dzieckiem? ja nie mam blisko ani mamy ani teściowej wiec....
a co do atmosfery to jesli by mi się zdarzyła taka sytuacja to chyba by mnie zlinczowali normalnie samą atmosfera... Nasze polskie prawo jest dziwne i to ma być polityka prorodzinna??
a co do atmosfery to jesli by mi się zdarzyła taka sytuacja to chyba by mnie zlinczowali normalnie samą atmosfera... Nasze polskie prawo jest dziwne i to ma być polityka prorodzinna??
reklama
askkle
Art. 186.1. kodeksu pracy:
Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego
do dnia zakończenia tego urlopu. Rozwiązanie przez pracodawcę
umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub
likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie
umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
§ 2. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego
po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę,
umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności.
Art. 186.5.
Okres urlopu wychowawczego, w dniu jego zakończenia, wlicza się do okresu zatrudnienia,
od którego zależą uprawnienia pracownicze.
Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego
do dnia zakończenia tego urlopu. Rozwiązanie przez pracodawcę
umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub
likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie
umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
§ 2. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego
po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę,
umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności.
Art. 186.5.
Okres urlopu wychowawczego, w dniu jego zakończenia, wlicza się do okresu zatrudnienia,
od którego zależą uprawnienia pracownicze.