reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
reklama
a jak tego uniknąć?? bo jak sie urodzi 2 tygodnie po terminie to 4 tygodnie macierzyńskiego w plecy:baffled:

Czy faktycznie zwolnienie lekarskie od innego lekarza będzie traktowane jako nie zmuszające nas do przejścia na macierzyński?? Niby jest to dobrowolne przejście na 2 tygodnie przed porodem na macierzyński,a prawda jest taka że kobiety są zmuszane:crazy:
Ostatnio od innej dziewczyny usłyszałam że jak nawet ginekolog wypisze zwolnienie do samego terminu porodu, to ZUS albo pracodawca moga go nie przyjąć!!:crazy: Ale inna dziewczyna mówiła że byla na zwolnieniu nawet 2 tygodnie po terminie bo miała przenoszoną ciąże..:tak: No i jak tu zakombinować?

joe alex widze że masz dzieciaczki w niedługim okresie od siebie, po roku chyba Tomaszka zaszłas ponownie w ciąże. Czy byłaś wtedy na wychowawczym jak drugi raz zaszłaś w ciąże czy normalnie pracowałas?
Chodzi mi o to że będąc na wychowawczym nie dostaje sie kaski, ale słyszałam ze dziewczyny przerywają wychowawczy i ida na zwolnienie.. Ciekawi mnie taka sytuacja..

Kurcvze dziewczyny,nie wiedzialam,ze juz 2 tyg przed giny nie chca wypisywac zwolnien? to bez sensu! Oszczednosc budzetowej kasy kurde :( Ja chyba bede kombinowac ze zwolnieniem od lekarza ogolnego czy cos...

joe alex widze że masz dzieciaczki w niedługim okresie od siebie, po roku chyba Tomaszka zaszłas ponownie w ciąże. Czy byłaś wtedy na wychowawczym jak drugi raz zaszłaś w ciąże czy normalnie pracowałas?
Chodzi mi o to że będąc na wychowawczym nie dostaje sie kaski, ale słyszałam ze dziewczyny przerywają wychowawczy i ida na zwolnienie.. Ciekawi mnie taka sytuacja..
Ja urodziłam drugie dziecko będąc na wychowawczym z pierwszym synem. Przerwałam wychowawczy (za który nie dostaje się kasy, chyba że dochód w rodzinie nie przekroczy 504 zł na osobę) i poszłam na urlop macierzyński. Po jego ukończeniu poszłam ponownie na wychowawczy, który pozostał mi po pierwszym synu. Kiedy ten się skończył poszłam na wychowawczy z racji urodzenia drugiego syna.

Co do tych 4 tygodni w plecy, masz rację. Ja zostałam skierowana na urlop macierzyński 2 tygodnie przed terminem porodu, a że Tomaszek urodził się 2 tygodnie po terminie w plecy byłam z tymi 4 tygodniami. Dziecko się jeszcze nie urodziło, a ja już byłam na macierzyńskim:crazy::no::baffled:

no a ciekawe co gdyby przerwać wychowawczy i iść na L4 będąc w drugiej ciązy. Choc pewnie zus mógłby się tego czepic:baffled: ale z drugiej strony moge nie byc świadoma ciąży w momencie przerywania wychowawczego..

A z tym macierzyńskiem to faktycznie 4 tygodnie w plecy i kurde zdzierają jak mogą:crazy:

no a ciekawe co gdyby przerwać wychowawczy i iść na L4 będąc w drugiej ciązy. Choc pewnie zus mógłby się tego czepic:baffled: ale z drugiej strony moge nie byc świadoma ciąży w momencie przerywania wychowawczego..
Nie sądzę, żeby to było możliwe, ponieważ będąc na L4 wypłaca się 100% chorobowego kobiecie w ciąży, a skąd mają naliczyć to chorobowe, skoro za wychowawczy urlop nic się nie dostaje:baffled:

reklama
Poszłam na zwolnienie w połowie 5 m-ca i tak się podtawiłam szefowi i pracowałam tak długo...jak tylko się dowiedział,że jestem w ciąży kazał mi isc na zwolnienie, żeby nie płacic mi pensji cwaniak. Takie czasy niestety:-(.

Do góry