reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
No nie za ladnie z tymi L4 ... Ale powiem wam cos jeszcze ... obecnie jestem na drugim roku administracji. Jednym z wykladanych przedmiotow jest prawo pracy a tam art. 92 par. 2 mowi o tym, ze za czas niezdolnosci pracownika do pracy wskutek wypadku w drodze do pracy lub z pracy albo choroby przypadajacej w czasie ciazy - (...) - pracownik zachowuje prawo do 100 % wynagrodzenia...

Do tego wykladowca zaznaczal, ze to nie ma byc zwolnienie z powodu ciazy tylko choroby w czasie ciazy...

Czasami i to moze byc przyczyna tych wywiadowek robionych przez ZUS.. A jak wszyscy wiemy, nieznajomosc prawa szkodzi... niestety :-(

reklama
Do tego wykladowca zaznaczal, ze to nie ma byc zwolnienie z powodu ciazy tylko choroby w czasie ciazy...
Hm...do kitu te przepisy:-( ja dostałam zwolnienie jak powiedziałam jaka prace wykonuję (są przepisy zabraniające pracy w ciąży w trudnych warunkach a moja takie spełnia: 8h na stojąco, w zimnie, przy rozładunku i przy żarciu:-() i to powinno być jakoś inaczej uwzględniane:-(.

Aneczka, pewnie!!! Niby pracodawca moze (i powinien) cie przeniesc na inne stanowisko na czas ciazy, ale jesli masz zwolnienie, to po co w ogole sie tym przejmowac. Wypoczywaj :)))

temat kontroli z zusu wlasnie na dzisiejszej wizycie poruszyl moj gin. powiedzial tylko tyle ze powinni po 150dniach na l4 przyslac jakies oswiadczenie ktore mam uzupelnic i do nich odeslac do 180 dnia na l4.
dodal, ze dosc czesto wysylaja te swistki.:nerd:

dziewczyny z tymi 180 dniami to sobie pilnujcie same bo jak lekarz to przegapi a zaklad pracy tez nie dopillnuje to wam wstrzymaja wyplate kaski za L4 i bedziecie musialy sie za tym nalatac a tojuz bedzie wysoka ciaza
do mojej kolezanki z pracy zadzwonila moja szefowa w dniu porodu ze jej nie zaplaca bo niedopilnowala tego, potem dlugo sie szarpala z zusem zeby kase odzyskac, a pracodawca mowil ze to lekarz ma wiedziec kiedy zalatwiac ten zasilek chorobowy a lekarz mowi ze pracodawca. i wlasnie wtedy trzeba sie w zusie wykazac papierami czemu sie jest na l4 i jechac na komisje a te roznie wygladaja - zalezy na kogo sie trafi. pozdrawiam i zycze milego wypoczynku i lekkiej ciazy. ja juz niedlugo wracam do pracy a prawie rokmnie nie bylo, bedzie ciezko.:)

EwaK, masz rację.
Ja nie przegapiłam tych 180 dni dzięki mojej księgowej z pracy. Nalatać się jednak musiałam, a to jest końcówka ciąży i nie jest to przyjemne. Lekarka, która mnie prowadziła to istna cholera.
Księgowa popełniła błąd i dała mi stary, nieważny druk do wypełnienia przez lekarza. Lekarka wypełniła, ja zaniosłam do ZUS-a, a tam dowiedziałam się o jego nieważności...:no::crazy:. Dostałam nowy druk. Z tym drukiem do księgowej, od księgowej do lekarki, a tam... lekarka stwierdziła, że przecież poprzedni druk był nieważny. Szlag mnie trafił:no:. Więc pytam się jej, dlaczego wypełniła go, skoro wiedziała o tym. No to mi odpowiedziała: przyniosła pani to wypełniłam:baffled::dry::crazy:.
A jaka była niezadowolona, że musi nowy wypełniać:no::angry:.

Od tej pory nauczyłam się, że wszelkich informacji, zanim zacznę działać, muszę szukać u źródła, czyli w tym przypadku w ZUS-ie:nerd:.
Ale też nie wiemy, na jakie osoby trafimy, czy przejawiają chociaż cień incjatywy:tak:.
Przy drugiej ciąży zmieniłam ginekologa z daleka omijając gabinet pani doktor.

Dziewczyny, a ja mam inne pytanie-czy lekarz moze wystawic l4 wstecz? Chodzi o to, ze teraz mam L4 do 2 stycznia, a wizyte udalo mi sie zamowic dopiero na 8 stycznia......czy lekarz bedzie mogl mi na tej wizycie wystawic L4 wstecz o te kilka dni?

reklama
Do góry