reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

surowo czy łagodnie

to dla swietego spokoju ja odpowiem 7 miesiecy:rofl2: ma to dziecko

No i już wiem:-D
Odpowiadam jako specjalista:

Nie tresuj dziecka w tym wieku!
Ono potrzebuje bliskości, czułości, miłości
nie zna świata
nie potrafi wyrazić swych emocji
nie potrafi powiedzieć
potrafi płakać
i reaguj na jego płacz
w granicach rozsądku, bez przesady
dziecko powino mieć stały rytm dnia /pora kąpania, spania, zabawy, jedzenia, itp.
bo wówczas ma zapewnione poczucie bezpieczeństwa... no i że jest mamusia, która jest zawsze:-)/
i wówczas będzie git:tak:
i nie wolno bić dzieci... szczególnie takich małych:no:
ale się tym nie przejmuj już, bo się stało i tyle
po prostu zapomnij o tym
i zacznij "od nowa"

reklama
Bo zaczelo sie wzajemne jakies dziwne oskarzanie i obrazanie siebie nawzajem. A to chyba nie o to chodzi w calej tej zabawie.

No ja zostałam posądzona o najgorsze...
a nikogo nie obraziłam
nie ubliżyłam
nie ponizyłam
ale zostałam obrażona
i nikt mnie za to nie przeprosił:no:
ale wybaczam
i rozumiem, że nie wszyscy to potrafią
bye
amen

nie przeginam, ale moge zaczac...
...jak tylko sie dowiem czego ona ode mnie chce...

chyba ze wystarczy jak za slowa "odpierd.ol sie" powiem: faktycznie, czas na mnie...
... grzecznie, prawda???

fak ju
myślałam,,że coś sobą repezentujesz
od ,,bazarowej raszpli' jesteś dla mnie nikim

jako kolejna grudniowka musze sie udzielic w tej goracej dyskusji :-D

Teddy, jak zrozumialam, ze wzgledu na osobiste urazy pilas niepotrzebnie do Kate, jej wyksztalcenia i zarzucalas jej obrazliwosc, co nie mialo miejsca. faktem, ze Kate udziela sie na wielu watkach i czesto udziela ludziom rad, na ktore nie sa gotowi lub z ktorymi sie nie zgadzaja, czesto wlasnie z pozycji psychologa, co moze niekiedy draznic - ale ZAWSZE w dobrej wierze i trzeba chocby to docenic. zrobisz jak chcesz, ale moim zdaniem nie mialas racji i fajnie byloby, jakbys przeprosila Kate.

po drugie, przeprosila Dite, bo ostro przegielas wyzywajac ja od czegokolwiek - halo, laski, jestesmy wszystkie kobietami, troche szacunku dla siebie nawzajem, kultury i cierpliwosci! poza tym troche Dite znam, w wiekszosci oczywiscie z forum, ale nie tylko - i ABSOLUTNIE nie jest ona agresywna i niekulturalna laska, za jaka ja teraz uwazasz - i powinnas wziac pod uwage, ze forum to tylko forum, sluzy do dyskusji i wyladowania sie, jak trzeba, i nie powinnas nikogo po tym, co tu pisze, oceniac i bron Boze - wyzywac.

acha, skoro mowa o przepraszaniu, to zeby byc fair i te, co obrazily scruffy - grudniowki tez - powinny i ja przeprosic, w moim mniemaniu :-)

co do tematu - sama mam zdanie, ze nie powinnysmy sie wtracac w niczyje sprawy, tym bardziej w wychowywanie dziecka. kazda ma swoj rozum i uwazam, ze reakcje na poczatkowe posty scruffy sa mocno przesadzone. ja na jej miejscu tez bym sie wku rwila, bo nie napisala wg mnie niczego tak zlego, co nalezaloby az tak krytykowac. to o mleku w nocy - nie napisala, po jakiej przerwie, zreszta - sama mialam ten problem, mlody sie budzil co 2h na ciumanie cyca (nie jedzenie). i tez rozmawialam z dwojgiem pediatrow i dwiema poloznymi i doradzily, by juz u dwumiesiecznego bobasa wprowadzic stale przerwy w jedzeniu - w tym jedna nocna dluzsza. i tez jedna noc powalczylam, tak jak kasia_z - dlugi czas sie nie budzil, spal przesmacznie nieraz 5, nieraz 8h bez zarcia. i wcale nie jest zestresowany, placzliwy, nie brak mu bliskosci mojej z tego powodu.
spoko, nie wszyscy musimy wspierac sie "madrymi" ksiazkami, sama nie mam zadnej, bo polegam na swoim rozumku i sercu, a takze z braku czasu, ale niektore mamy wlasnie tam szukaja wsparcia. i wcale nie znaczy, ze sa zlymi matkami. staraja sie wlasnie w ten sposob byc najlepszymi.

czasem mnie drazni takie wypieranie na sile czyichs pogladow na tym forum - jakby tylko jedna opcja byla najlepsza. i w ogole wtracanie sie, kadzenie "zyczliwymi" radami, itepe..
ale whatever, nie ma o co bic piany, czasem po prostu lepiej olac sikiem prostym :-)

aha - popieram goraco sugar i Dite - NIEZYCZLIWE - WON NA SWOJE PODWORKA!!! i ze wolnosc tomku w swoim domku! wiec od grudniowek na grudniowkach - wara :-D :-D :-D

aha - scruffy - wroc, fajna z ciebie babka :-)

zenujace...
dorosle kobiety, a zachowuja sie jak nie przymierzajac banda napitych szczyli.
zeby kogos nazywac, nie wazne na jakim watku, ssuczala matka to trzeba miec bardzo wysokie mniemanie na swoj temat (albo bardzo niskie!) i nie po kolei w glowie. specjalistki sie znalazly. jak jedna troche pokory w sobie miala, zeby poczytac literature, to ja zjadly, domorosle kaznodziejki, bo przeciez one lepiej wiedza, a czytac pewnie nie maja w zwyczaju, bo i po co, skoro zjadly wszystkie rozumy.
ale to pewnie te same lalki, co widuje na codzien, co przy 30 stopniowym upale zakladaja dziecku czpe (BO USZY!), nakrywaja kocem z polaru (TO TYLKO DZIECKO!) , etc.
a madrosci tu w tym watku tyle, ze chyba same noblistki i profesory... ja nie wiem czy mi wolno w tak wysokie progi...
kazda jak narrator wszechwiedzacy! jedna nawet zajrzala do lozka tracy hogg, a raczej jej matce!!!
moze wiec wszystkie panie powinny sobie ustawic info o wykonywanym zawodzie i tytule naukowym. co tam: terapeuta! wyglada na to, ze tu same wielkie nazwiska musza siedziec!!!

smieszne i zenujace. omijanie regulaminu poprzez pisanie wulgaryzmow oddzielnie... chwyty rodem z podstawowki...

biedna dziewczyna, co ja tak zjechalyscie. fajnego ma dzieciaka zapewne i kocha go do szalenstwa, a tu banda sfrustrowanych matron na nia fluga... niestety, zycie to wojna. rowniez z dzieckiem. bo dziecko to pasozyt taki, wiecie? ukochany pasozyt.

polecam lekture dekkersa.

spadam. szkoda slow.
marianna

a ja polecam nie generalizowac i nie uogolniac wszystkich splodzonych tu wypowiedzi
ku sciskosci kaznodziejstwa i innych domoroslych metod
bo do jednego wora latwo wrzucic i to takim pieknym polskim jezykiem ;-) rodem z bibliotecznej polki ;-)

teddy prosisz o kulture wiec nie pisz o dicie ze jakas z niej bazarowa raszpla czy inna herod baba ;-)
bo jedna drugiej nie popusci i kolo sie zamyka :crazy:

po drugie, przeprosila Dite, bo ostro przegielas wyzywajac ja od czegokolwiek - halo, laski, jestesmy wszystkie kobietami, troche szacunku dla siebie nawzajem, kultury i cierpliwosci! poza tym troche Dite znam, w wiekszosci oczywiscie z forum, ale nie tylko - i ABSOLUTNIE nie jest ona agresywna i niekulturalna laska

tak??
zazdroszcze znajomosci... cos pewnie jak nieoszlifowany diament... o looosie... :dull:

reklama
co do wulgaryzmow ktorymi jezyk matki polki ani zadnej matki nie powinien byc skalany to proponuje operowanie nimi na swoim podworku( zapewniam ze nasze dzieci NIE przeklinaja i nie rzucamy miechem w domu a wrecz przykladne z nas treserki dobrych manier ) czy tez w niektorych przypadkach w bramie ;)

a pierwszy napisalam ja ( tak tak) i od razu uderzylam sie w piers za taki haniebny czyn :dull:

Do góry