reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki u lekarza (wizyty, badania, USG)

witajcie.. ja już po wizycie.. niestety usg nie było..
jednak dostałam porządny OPR od lekarza - mam nakaz leżenia bo inaczej do szpitala mnie da.. strasznie spuchłam i dużo przytyłam w ostatnich 3 tygodniach.. gin powiedział że za dużo chodzę i może coś w tym jest.. jutro jadę robić pilnie wyniki bo może to być zatrucie ciążowe.. oby nie :-( a tak poza tym to po badaniu wszystko ok - akcji porodowej póki co jeszcze nie ma :-D

reklama
asia1313 ja mam ułożenie miednicowe i pierwszy poród, więc póki co mam na czerwono w karcie wpisane : POŚLADKI!, waga: 2600 g. Tam, gdzie będę rodzić mój lekarz jest ordynatorem oddziału, więc to pewnie wystarczy do wykonania cięcia. W piątek kolejna wizyta, wtedy dowiem się pewnie więcej.

Na szczęście wszystko dobrze się skończyło, ale gdyby nie interwencja mojej mamy to pewnie jeszcze dłużej by zwlekali i czekali na większe rozwarcie :/
a potem mnie nagle wzięli od razu na już, że się musiałam w biegu przebierać bo ktg nie takie od kilku dni bo od odejścia wód ponad 40 godzin już...i poszłam na stół!
Dziś synek ma roczek :) Teraz czeka mnie drugi poród i boję się, żeby znowu cyrków nie było...niby planują mi cesarkę na 27 grudnia, ale boję się, że nie dotrwam do tego terminu, bo ostatnio łapią mnie skurcze dość często, czasem nawet jak leżę w nocy w łóżku :/ dziś w nocy nawet zaczęłam liczyć co ile minut tak się wystraszyłam, że to już!

Asia1313 ja jestem po 2 cc i czekam na 3. U mnie wskazaniem przy pierwszym był wykryty podczas badania okulistycznego otwór siatkówki lewego oka. Poród sn groził mi utratą wzroku na lewe oko, więc dyskusji nie było. Mimo to, żaden lekarz ginekolog (nawet mój, dobry, ordynator oddziału) nie wystawiał mi zaświadczenia, tylko musiał to zrobić specjalista, w moim przypadku - okulista. Z takim zaświadczeniem trafiłam na oddział patologii ciąży na 3 dni przed datą spodziewanego porodu (skierowana przez swojego gina), gdzie dopiero wówczas lekarze podjęli decyzję o cc na dzień następny. Kolejne cc było z powodu odbytej laseroterapii chorego oka, a co za tym idzie blizn na oku i ryzyka ich pęknięcia. To cc, to już sprawa oczywista. Po 2 cc w tak krótkich odstępach poród sn zakazany.
Co do Ciebie, to cukrzyca ciążowa nie jest wskazaniem do cc (sama jestem diabetykiem), ale arytmia i nadciśnienie już tak. Powinnaś jednak udać się do lekarza specjalisty, który oceni Twój stan zdrowia i podejmie decyzję. Lekarz ginekolog może Cię skierować na cc z tych powodów, ale nie musi jeśli nie ma potwierdzenia Twoich poważnych dolegliwości od lekarza właściwego. Trzymaj się i powodzenia:happy:

Caroline oby to nie było zatrucie ciążowe. Koniecznie daj znać po wynikach badań. Trzymam kciuki aby było dobrze:tak:

-caroline- lez i nie wstawaj jak lekarz przykazal bo aswieta najlepiej spedzic w domu nie w szpitalu. Ja wczoraj bylam u poloznej zapytac o opuchlizne bo tez sie przestraszylam, mam mierzyc cisnienie i jesli sie nie pogarsza ani cisnienie nie skacze to jest ok. Cale szczescie moja niedzielna opuchlizna wczoraj powoli zeszla to pewnie po calodniowym sobotnim pieczeniu ciastek ;)

reklama
Do góry