kimel
Zaangażowana w BB
Ale Wam dobrze, że tak lubicie gotować i jeszcze macie na to czas... eh, zazdroszczę! :-)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ja na lody to mam ochote od drugiego miesiaca ciazy. Zwlaszcza jak jest ponad 30 stopni i przechodze obok lodziarni z pycha lodami wloskimi (naprawde sa przepyszne).
Raz nie wytrzymalam i na lody sie skonczylam. Skoczylo sie 2-dniowym bolem gardla i jego plukaniem, bo przeciez nic nie moglam wziac.
Niestety lodow jesc nie moge, bo mam bardzo wrazliwe gardlo i niestety zawsze tak reaguje.
... owoce jem z przyjemnością, warzywa raczej słabo, ale mięso wywołuje u mnie odruch zwrotny, podobnie jak ryby (przed ciążą nigdy tak nie miałam, bo kocham rybki). No i wymyślanie obiadów bezmięsnych robi się coraz trudniejsze....
A ja ochotę mam na kwaśne rzeczy, choć i lody oczywiście też chętnie bym zjadła. Najbardziej za mną chodzą polskie specjały - ogórki kiszone, maślanka i śledzie w śmietanie. Jak tylko pomyślę, ślinka mi cieknie.Ale tu śledzie ciężko dostać, chyba że w oleju, a takich to ja nie lubię. We wrześniu, jak pojedziemy do Polski, tylko śledzie i maślanka.
I jeszcze serniczek wiedeński.
to ja wam dam przepis na najszybsze i najpyszniejsze ciasto świata;-)ze strony "mojewypieki.blox.pl"
10łyżek mąki
10łyżek cukru
3 jajka
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół kostki miękkiego masła
wszystko razem wrzucamy do miski i mieszamy na gładką masę. Wylewamy na formę (ja piekę w tortownicy ok 24 cm), na wierzch układamy dowolne owoce (dokładnie wszystko co macie pod ręką), wrzucacie do piekarnika na ok 30-40min do temp 160stC.
Ciasto najlepsze jest na świeżo wg nas i wychodzi zawsze. I jest super gdy mają się pojawić niespodziewani goście ;-)
Też mi go żal, bo wlasnie on mięsożerny, a tu codziennie bezmięsnie hehe - no cóż czemu tylko ja mam się w ciąży męczyć?zwłaszcze jak ma się mężą mięsożernego![]()
Oj tak, gelaterie dobrze mi są znane i te pyszne lody łopatkami ładowane do wafelków, na szczęście nic mi po lodach nie jest!!
Własnie wyjełam je z piekarnika. Wygląda apetycznie. Ale do ciasta nie dodawałam owoców, tylko po wyjęciu na góre ciasta. Dałam jabłuszka smażone z cynamonem (takie jak na szarlotke) wymieszane z budyniem śmietankowym.I czekam az wystygnie
![]()
Zrób fotkę i napisz, jak smakuje. Ja nie daję rady piec w takie upały, wczoraj galaretka nie chciała mi się zsiąść...Własnie wyjełam je z piekarnika. Wygląda apetycznie. Ale do ciasta nie dodawałam owoców, tylko po wyjęciu na góre ciasta. Dałam jabłuszka smażone z cynamonem (takie jak na szarlotke) wymieszane z budyniem śmietankowym.I czekam az wystygnie
![]()