Pieczeń rzymska - klops
1 kg mielonego
2 surowe jajka
1 średnia cebula
2 bułeczki zwykłe
0,5 szklanki bułki tartej
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku, przyprawy jakie lubicie
2 ząbki czosnku
2-4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
Mięso przygotowujecie tak jak na mielone. Wąską, długą blaszkę trzeba posmarować odrobiną masła albo wylać oliwą i oprószyć bułką, wyłożyć spód i boki mięsem a do środka poukładać jajka i przykryć resztą mięsa. Piec ok 2h.
I teraz tak: do środka można dodać czego dusza zapragnie i zrobić pieczeń zmodyfikowaną:-) Ja np. dodałam czarne oliwki i ser żółty.
Podczas pieczenia dobrze jest polać górę wodą tak z dwa razy, wtedy pieczeń nie wyschnie na wiór.
Pieczeń jest znakomita na zimno do kanapek.
Smacznego!
1 kg mielonego
2 surowe jajka
1 średnia cebula
2 bułeczki zwykłe
0,5 szklanki bułki tartej
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku, przyprawy jakie lubicie
2 ząbki czosnku
2-4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
Mięso przygotowujecie tak jak na mielone. Wąską, długą blaszkę trzeba posmarować odrobiną masła albo wylać oliwą i oprószyć bułką, wyłożyć spód i boki mięsem a do środka poukładać jajka i przykryć resztą mięsa. Piec ok 2h.
I teraz tak: do środka można dodać czego dusza zapragnie i zrobić pieczeń zmodyfikowaną:-) Ja np. dodałam czarne oliwki i ser żółty.
Podczas pieczenia dobrze jest polać górę wodą tak z dwa razy, wtedy pieczeń nie wyschnie na wiór.
Pieczeń jest znakomita na zimno do kanapek.
Smacznego!