ŻEBERKA WIEPRZOWE
MARYNATA:
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżka keczupu
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki utartego imbiru (lub 2 łyżki świeżego pokrojonego w kawałki)
6-8 goździków
szczypta pieprzu
płat żeberek
na dzień przed pieczeniem przygotować marynatę z wymienionych składników. Żeberka pokroić na kawałki z jednym żebrem, włożyć do marynaty i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na noc . Od czasu do czasu żeberka przemieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żeberka wyjąć z marynaty (powyciągać goździki i kawałki imbiru jeśli dodawałyśmy świeży). Żeberka rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, często odwracając i smarując marynatą, aż równomiernie się zrumienią, a mięso będzie miękkie i dobrze odchodzące od kości. Najlepiej podawać z zasmażanym ryżem lub z ryżem pomieszanym z podsmażonymi pieczarkami. Pychaaaaaaa