reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

Ja też tak czytałam a koleżanka wspomniała, że ryzyko poronienia przy amino jest mniejsze niż 1% więc nie ma takiego dramatu - a pewnie test amnio to już 100% pewności.
Też czytałam, że te ryzyko jest takie jak przy znieczuleniu dentystycznym. 😊
Ja postanowiłam, robię jak przy synku tylko usg bez pappa. Zapytam lekarza czy przy prawidłowym usg jest jakieś przesłanie do tego badania. Bo 4 lata temu nic o tym za bardzo nie wspominał. Tylko gdyby usg wyszło źle to zalecał pappa...
Sama już nie wiem. Idzie się w tym wszystkim pogubić. Bo teraz zalecają jako uzupełnienie usg. 🤷🏻‍♀️

reklama
Też czytałam, że te ryzyko jest takie jak przy znieczuleniu dentystycznym. 😊
Ja postanowiłam, robię jak przy synku tylko usg bez pappa. Zapytam lekarza czy przy prawidłowym usg jest jakieś przesłanie do tego badania. Bo 4 lata temu nic o tym za bardzo nie wspominał. Tylko gdyby usg wyszło źle to zalecał pappa...
Sama już nie wiem. Idzie się w tym wszystkim pogubić. Bo teraz zalecają jako uzupełnienie usg. 🤷🏻‍♀️
Ja sobie czytam teraz nawet ciekawy artykuł Link do: Mamaginekolog. Chyba najważniejsze ( na moim etapie czytania) jest to: "Samym badaniem USG w najlepszym wypadku możemy rozpoznać ok 80% płodów z Zespołem Downa. To znaczy, że 1/5 dzieci, które urodzi się z Zespołem Downa w USG wygląda ZUPEŁNIE prawidłowo. Jeżeli dodatkowo wykonamy test pappa, który będzie zinterpretowany łącznie z USG genetycznym jesteśmy w stanie zwiększyć czułość badania do 95%."

Przyszly mi wyniki badan prenatalnych uzupelnione o wynik testu pappa. Wysokie ryzyko u obu dzieci :( 1:165 i 1:284
Dzwonilam do mojego gina i mam sie umowic do genetyka i przemyśleć czy chce robic amniopunkcje, nifty, czy nic niw robic. Jestem zalamana. Kolowrotek w glowie, lzy mi same leca. Masakra jakaś. Na usg bylo wszystko w porzadku. Teraz zaluje, ze robilam te cholerna pappe
Ja teraz już napewno nie będę robić tego pappa. Coraz częściej słyszę o złych wynikach nie ufam tym badaniom. Musi mi wystarczyć ok 80%pewnosci z usg.

Dziewczyny ja się od tygodnie bije z myślami co z tym PAPA :/ i raczej się nie zdecyduje. Jeżeli na USG prenatalnym wyjdzie coś nie tak to wtedy pewnie NIFTY, ale z drugiej strony też co jeżeli to badanie potwierdzi jakąś wadę... ? Próbowałam z mężem podjąć temat ale on zakończył zanim ja zaczęłam.
Ja mam taki sam plan. Usg tylko jeśli ok to tyle jeśli coś nie tak to nifty

Ja dostawałam tam tylko na zdjęciu ale myślę że jest taka możliwość mają tam bardzo dobry sprzęt i 2 świetnych lekarzy zwłaszcza dr wiecheć. Ja tam będę robić nifty maja chyba najtaniej w Krakowie

to muszę zapytać w takim razie ;) mam prenatalne 29.07 o 18 to będzie 13+3 ale dzieci są młodsze o 5 dni wiec wydaje mi się ze się wstrzele :p umówiłam się właśnie do dr Wiecheć. Zapytam czy można przynieść jakis nośnik zebym mogła sobie nagrać ;) moja ginekolog mi poleciła to miejsce mówiła ze najlepsze w Krakowie a cenowo wydaje mi się ze tez Ok ;)

Mnie jedna rzecz zastanawia z tą pappa bo oki jak jest jedno dziecko pobierają matce krew i coś tam sprawdzają to oki ale jak są blizniki to jak wynik może wyjść dla jednego inny dla drugiego inny skoro od dzieci nic nie pobierają nie mogę Togo zrozumieć.

Mnie jedna rzecz zastanawia z tą pappa bo oki jak jest jedno dziecko pobierają matce krew i coś tam sprawdzają to oki ale jak są blizniki to jak wynik może wyjść dla jednego inny dla drugiego inny skoro od dzieci nic nie pobierają nie mogę Togo zrozumieć.
Dokładnie ja też tego nie rozumiem i jak badając naszą krew mogą stwierdzić że dzidzia może być chora 😳

reklama
Różnica u bliźniąt będzie wynikać z usg A nie z pappa. Mi gdzieś minęło że badania z krwi poza chyba jednym czy dwoma badaniami nipt to są bez sensu

Do góry