10 i 17Witam i gratuluję ja mam 38 lat i to moja druga ciąża z różniącą 14 lat. A w jakim wieku masz dzieci?
reklama
Mixme92
Fanka BB :)
Ja robiłam pierwsze usg z om 5+2(tydzień temu) wg usg było 6+0. Tylko pęcherzyk był widoczny. Dużo dziewczyn wstawiało zdjęcia wcześniej można pogrzebać we wcześniejszych postachW sensie zaawansowania ciąży
rossig
Ojej byłaś może w Luxmedzie albo jakieś innej przychodni prywatnej tego typu z pracy?A ja mega rozczarowanie bo lekarz bie zrobił mi usg
dal tylko skierowanie na inny termin z usg u specjalisty od usg
Ok. DziękujęJa robiłam pierwsze usg z om 5+2(tydzień temu) wg usg było 6+0. Tylko pęcherzyk był widoczny. Dużo dziewczyn wstawiało zdjęcia wcześniej można pogrzebać we wcześniejszych postach
Mixme92
Ot już cyknęłam na telefonie to proszę. Pęcherzyk miał 13mm.Ok. Dziękuję
Edit: Duża czarna plama to torbiel i mi też w związku z tym zalecono leżeć i łykać duphaston.
Załączniki
rossig
Hej witamyKrótko mówiąc : widoczny pęcherzyk. Piszecie ( z tego, co zdołałam prześledzić) o badaniu na stężenie betahcg. Natomiast z tego co wyczytałam przyrost beta nie jest wyznacznikiem prawidłowo rozwijającej się ciąży. Może się np. okazać, że beta i pęcherzyk rosną, a zarodek się nie rozwija. Ja się zamartwiam, może niepotrzebnie. Nie mam porównania do poprzednich ciąż, bo to zamierzchłe już czasy. W tym tygodniu miałam usg. Niby 6t2d.jest jedynie pęcherzyk, wg lekarza NFZ. Wymiary 1,82cm.kontrola za tydzień. Nastraszył mnie, że kosmówka się odkleja. Kazał leżeć plackiem... Dramat jakiś
Beta nie jest żadna gwarancja prawidłowo rozwijającej się ciąży. To jest tylko informacja, że w tym momencie wszystko się ładnie rozwija.
Zdarza się i tak, że beta pięknie rośnie, a potem następuje poronienie.
Dlatego jedni robią jedną betę, żeby tylko potwierdzić ciążę. A inni sprawdzają przyrosty, żeby się uspokoić
Mi np lekarz kazał zrobić trzecią i czwartą betę czy nie spada chociaż tego nie planowałam. Wtedy można się już nastawić na to co będzie.
Jesteś na wczesnym etapie, także spokojnie. Jeszcze jest czas, żeby pojawił się zarodek
Koleżanka też miała odklejającą kosmowke i urodziła zdrowe dziecko. Ale faktycznie trzeba leżeć cały czas
mangusta87
przychodnia z pracy ale lekarz dobrze mi znanyOjej byłaś może w Luxmedzie albo jakieś innej przychodni prywatnej tego typu z pracy?
mangusta87
prywatna przychodnia wlasnieByłaś na NFZ? Przykre.
Bidulko, jeszcze torbielDziękuję za fotkę dołączę swoją zarazOt już cyknęłam na telefonie to proszę. Pęcherzyk miał 13mm.
Edit: Duża czarna plama to torbiel i mi też w związku z tym zalecono leżeć i łykać duphaston.
reklama
Moim zdaniem na takie bóle menstruacyjne powinno z automatu przysługiwać L4, bo to nie idzie funkcjonować...
Zgadzam się w 100%. Ja od zawsze miałam bardzo bolesne miesiączki i bez tabletki nie byłam w stanie funkcjonować.
ja u siebie w rodzinie też nie mam porównania. brat ma dziecko ale siostra nie ma.
za to mój mąż ma 3 siostry(wszystkie mężatki i dzieciate) oraz 4 braci (tylko jeden ma żone i dzieci) powiem szczerze, to widać, że te dzieci od brata takie odsunięte są, wiecznie ich obgadują i ciągle jakieś komentarze, a dzieci od sióstr to żadne aniołki ale im "sie wybacza"
dzisiaj sie widzieliśmy z dwiema siostrami i tak jakoś mi to przyszło do głowy.... swoją drogą dowiedzieliśmy się, że jedna z nich sie stara o (drugie)dziecko i zakładają, że będzie na luty. chociaż po moim dzisiejszym pytaniu czy jest w ciąży to powiedziała, że jeszcze nie wie ale chyba tak - ja sie nie przyznałam bo stwierdziliśmy że poczekamy aż ryzyko "spadnie" i dopiero wtedy będziemy informować.
My jesteśmy bardzo długo ze sobą i sporo zajęło mi zanim zdecydowałam się na dziecko (piszę tak bo mąż chciał od 3 lat).... chociaż nadal strach nie zniknął. dodatkowo stresuje mnie właśnie ten podział między dziećmi.... no i oczywiście nie dość, że tam dzieci od groma to jak jeszcze będzie dwójka miesiąc po miesiącu to będzie ten podział jeszcze bardziej widoczny (bo inaczej od siostry i od brata) a dodatkowo pewnie marudzenie reszty, że "o Boże, chrzciny, komunie - wszystko podwójnie" to jeszcze najlepiej w jednym czasie w jednym miejscu, żeby dwa razy nie chodzić - bo tak sie składa, że chyba nie pamiętają, że ja też mam rodzinę. Moi teściowie nie żyją, a jak było wesele to nikt praktycznie z rodzeństwa nawet sie nie zainteresował moimi rodzicami a co dopiero resztą rodziny. cały czas tylko w swoim sosie i jakby nikogo innego nie było....
ale sie pożaliłam..... przepraszam ale przerażona jestem tym wszystkim... klimaty - klimaciki
Nierówne traktowanie będzie też u mnie problemem.
Co myślicie o malowaniu włosów w ciąży? Bo mam plan pomalować
No ja muszę, bo mam strasznie dużo siwych jak na ten wiek, ale to pomyślę o tym dopiero za jakieś 2 miesiące.
Ostatnia edycja: