reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniówki 2021

reklama
Teraz doczytalam ze chodzi o GBS
GBS tak wcześnie robią? Dziwne trochę, no ale skoro Ci wyszło dodatnio, to i tak będzie dodatnio i za 3 czy 4 tygodnie. Antybiotyk powinni Ci podać w trakcie porodu, od początku akcji porodowej, co 3h chyba dawka aż do narodzin dziecka. Chodzi o to, żeby dziecko się nie zaraziło bakteria podczas przeciskania się przez kanał rodny, bo to jemu zagraża ta bakteria, a nie Tobie. Po porodzie to już po ptakach, nie widze sensu 🤷‍♀️

GBS tak wcześnie robią? Dziwne trochę, no ale skoro Ci wyszło dodatnio, to i tak będzie dodatnio i za 3 czy 4 tygodnie. Antybiotyk powinni Ci podać w trakcie porodu, od początku akcji porodowej, co 3h chyba dawka aż do narodzin dziecka. Chodzi o to, żeby dziecko się nie zaraziło bakteria podczas przeciskania się przez kanał rodny, bo to jemu zagraża ta bakteria, a nie Tobie. Po porodzie to już po ptakach, nie widze sensu 🤷‍♀️
Ja musiałam nagle wcześniej rodzić w 1 ciąży i nie było jeszcze wyniku GBS więc uznali tak jakbym miała dodatni. Dziecku po porodzie podali antybiotyk i to wszystko.

Ja musiałam nagle wcześniej rodzić w 1 ciąży i nie było jeszcze wyniku GBS więc uznali tak jakbym miała dodatni. Dziecku po porodzie podali antybiotyk i to wszystko.
Jeszcze nie słyszałam, aby podawano antybiotyk po porodzie. Podawany w trakcie zapobiega zarażeniu się dziecka ta bakteria, po porodzie, jeśli miało się zarazić, to już się zarazilo. No ale nic mnie nie zdziwi. W UK np w ogóle się nie robi wymazu na GBS 😅 na szczęście znalazłam lab, gdzie będę mogła zrobić to prywatnie.

Kurcze to moze ja ją zle zrozumialam i powiedziala ze w trakcie porodu 🤔 tak w 28 tyg ciazy mi zrobili na izbie, a czytalam wlasnie ze robi sie pozniej wiec nie wiem czemu tak wczesnie.
Aaaa to juz wszystko mi wyjasnilas, dzieki 😊

Kurcze to moze ja ją zle zrozumialam i powiedziala ze w trakcie porodu 🤔 tak w 28 tyg ciazy mi zrobili na izbie, a czytalam wlasnie ze robi sie pozniej wiec nie wiem czemu tak wczesnie.
Aaaa to juz wszystko mi wyjasnilas, dzieki 😊
W sumie to moja siostra jest w 31tc i jej robią za tydzień, więc też dość wcześnie. Zaleca się 34-35tc, na wypadek, gdyby był poród wcześniej, żeby wyniki zdążyły dojśc, chociaż poród może się zacząć i przed 34tc, nigdy nie wiadomo co się wydarzy. No ale jak pisałam, Ty i tak masz dodatni, więc nie ma znaczenia kiedy zrobili :)

W sumie to moja siostra jest w 31tc i jej robią za tydzień, więc też dość wcześnie. Zaleca się 34-35tc, na wypadek, gdyby był poród wcześniej, żeby wyniki zdążyły dojśc, chociaż poród może się zacząć i przed 34tc, nigdy nie wiadomo co się wydarzy. No ale jak pisałam, Ty i tak masz dodatni, więc nie ma znaczenia kiedy zrobili :)
Z synem mi np nie robili wcale .

reklama
Serio? Myślałam, ze to standard w Polsce. Tak też czytałam. Siostra mówiła, że przy pierwszym porodzie położna prosiła ją o wyniki GBS tuż przed porodem. Teraz też ma zalecony wymaz właśnie na za tydzień.
No nie mialam moj porod jeszcze wypadl przy pobycie na patologi ciazy po porodzie powiedzieli ze jest ok.

Do góry