reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

UFF, nadrobiłam te 10 stron....:tak:

a tak wogole to dziś byłam na badaniu ale na cito na pogotowiu położniczo-ginekologicznym, i powiem wam ze dla pierworódek polecam taka wyprawe bardzo pouczająca...
poza tym że lekarz który mnie przyjmował miał chyba tyle lateko co ja i było mi strasznie głupio..:shocked2:masakra jakaś..chyba już starych facetów wole:-D w dodatku zrobił mi usg dopochwowe, kurde pierwszy raz w życiu takie miałam a on chciał żebym się wyluzowała:baffled: ze stresu zaczełam sie śmiac i było jeszcze gorzej. ale w koncu mnie zbadał w zdłuż i wszeż, trzy razy robił usg, raz badanie moczu, i raz oglądanie środeczka i palpacyjne...:cool2:

jak by tam mój narzeczony był to by go chyba stłukł albo nie pozwolił na badanie :-D:-D:-D

ale jestem zadowolona wszystko git jest...a jak macica mi się stawia ostro to mam brac nospe.

:-)

Mnie wypisywało ze szpitala dwóch takich młodych studencików i to razem zaglądali i oglądali:tak::-D:-D:-D Chyba byli nawet młodsi ode mnie. Nawet nic swojemu m. nie mówiłam:-D:-D:-D:-D:-D Zdecydowanie tez wole w tym fachu starszych panów:-D:-D:-D

Pamiętacie mnie jeszcze? :zawstydzona/y:;-)

W niedzielę wyjeżdzamy na tydzień na urlop, więc ciut odpoczniemy :-)

:-(

Pewnie, że pamiętamy:tak::tak::tak:
Miłego wypoczynku:tak::tak::tak:

nadineczka gratulacje dla tesciowej:tak:super
moj G tez gra w totka z nadzieja ze wygra hehe. We wloszech jest teraz do wygrania 119.000.000 euro:szok::szok:, od miesiaca chyba nikt nie trafil 6-tki. Za 5-tke ostatnio bylo ok. 30.000 euro. takze sumka ladna:tak:

to robimy zrzute, a Karoli wyśle kupon:tak::tak::tak:
Byłoby czym się dzielić :-D:-D:-D119,000,000 euro jak podzielimy na nas wszystkie to i tak będzie ładna sumka;-);-);-)

Cześć dziewczyny :-)

Tak sobie czytam forum i aż zachciało mi się kawki, wieć poszłam sobie zrobić (a chyba już od tygodnia nie piłam):-D
Powiedzcie mi kochane kiedy można zrobić usg 3/4D? I jeszcze jedno pytanko, bo któraś z was pisała, że miała robione badania na konflikt krwi, czy jeżeli mój lekarz nic mi o tych badaniach nie wspominał to powinnam się upomnieć?

3 d ja robiłam w 13 tc na przeziernośc karkową i teraz następne mam zrobic w 22 tc.

ryzyko konfliktu jest zdaje się tylko tam gdzie matka ma Rh"minus" (bo wtedy kobieta wytwarza przeciwciałą przeciw krwi swojego dziecka jeśli dojdzie do jej"wymiany"-moooocno w skrócie), ale spytaj żeby być pewną :tak:

zgadza się, ja mam A Rh minus, mój mąż też ma A Rh minus i miałam robiony odczyn coombsa w 6 tc. Wynik ujemny. Na ostatniej wizycie ginka mówiła, że dla pewności, czy nic się nie zmieniło, to można powtórzyć to badanie w późniejszym czasie, ale nie jest to konieczne przy pierwszym dziecku. A poza tym mój ma też rh minus, więc na 99 % nie trzeba będzie tego robić. Nie ma takiej możliwości żeby dziecko było z grupą rh plus, przy obydwóch rodzicach z rh minus.
Gdy matka ma rh -, a ojciec rh+. wtedy dziecko może mieć rh - lub rh +. I gdy ma rh plus to wtedy jest konflikt.
Mam nadzieje, że to co napisałamjest zrozumiałe, bo wyszło trochę takie masło maślane

Sprobuj jeszcze ewentualnie garsc migdalow pochlonac.
A niestety zgaga jest przeklenstwem ciezarnych,wynika to i z dzialania hormonow(progesteronu ) jak i 'wypychania'' zoladka ku gorze,a jesli do tego dojdzie nieodpowiednia dieta...to juz problem na maksa.
Mam nadzieje,ze cos Ci jednak pomoze...

a co to jest zgaga?;-);-);-)
nigdy nie miałam zgagi, ani przed ciążą, ani w trakcie. Hura:-D:-D:-D

Wlasnie sobie czytam na necie o niedoborach zelaza bo mam wszystkie objawy i wlasnie lekarza mowil ze bardzo duzo zelaza potrzeba w ciazy, zeby zwracac uwage co sie je..Np ja biore FALVIT MAMA a w nim jest 14mg zelaza, a nam potrzeba az 26mg takze pilnujcie tego dziewczyny!!!
Niedobór żelaza u kobiet w ciąży
Niedokrwistość w czasie ciąży może doprowadzić do niedotlenienia organizmu matki, a w rezultacie do poronienia lub wad wrodzonych dziecka.
Objawami niedokrwistości u kobiet w ciąży są:
-Zmęczenie
-Zawroty głowy
-Bóle głowy
-Słaba tolerancja wysiłku fizycznego

Ja biore prenatal classic i tam jest 60 mg żelaza:tak:
Jutro odbieram wyniki to zobaczymy jak tam u mnie z poziomem żelaza
Ja też czasami też tak się czuje:-(

Można np pic zelazo takie musujace albo dodatkowo samo zelazo w tabletkach lykac. Mi od wczoraj tak sie we lbie kreci, dzisiaj do tego doszedl straszny bol glowy ze az sie boje..poczytaj sobie co ma zelazo..najwiecej jest w miesie, ktorego ja od poczatku ciazy wogole nie toleruje..ble.ale sie poswiece i zrobie jakas watrobke na obiad chyba bo tam jest najwiecej:baffled:

mięso - a fuj, ja przez tą ciążę chyba zostane wegetarianką:-D:-D:-D Od czsu do czsu próbuje w siebie wcisnąć coś drobiowego, ale mi w gardle staje:no::no::no:
A dziś na obiad chce zrobic rybke - dorsza. Wiem, że zdrowe i powinnam jeść, ale ten zapach surowej ryby... ble... nie wiem jak ja to usmaże, a co dopiero zjeść:no: Ale jem konserwy rybne:-D

Ostatnia edycja:
reklama
a mi wczoraj zachciało się Żurku, ale miałam lenia i nie ugotowałam zostawiłam sobie na dziś, więc dziś będzie żurek :-) boję się tylko trochę żeby znowu zgagą się nie skończyło bo w sumie żurek trochę tłusty jest bo na boczku wędzonym :-(

Dziewczyny, wątróbka jedzona z umiarem nie jest szkodliwa, jednak zawiera bardzo dużo wit. A, którą można przedawkować.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (wg norm IŻŻ) wynosi: dla mężczyzn 1000
mikrogramów (mcg), dla kobiet 800 mcg, u kobiet w ciąży wzrasta do 1250 mcg, a
w czasie karmienia do 1600 mcg.
Witaminy A w postaci retinolu dostarczają produkty pochodzenia zwierzęcego
(wątroba, masło, tłuste mleko, sery żółte, żółtko jaja)
a w postaci beta-
karotenu – produkty roślinne. Beta-karoten jest przekształcany w organizmie w
witaminę A, stąd jego druga nazwa – prowitamina A. Jest on przekształcany tylko
w taką ilość witaminy A, jakiej aktualnie potrzebuje organizm. Beta-karoten
wykazuje aktywność biologiczną witaminy A.
1 mcg witaminy A (ekwiwalentu retinolu) powstaje z 6 mcg beta-karotenu.
W tabelach wartości odżywczych w pozycji witamina A (ekwiwalent retinolu)
podaje się sumę retinolu i beta-karotenu.
Produkty zwierzęce dostarczające witaminy A, zawierają jednocześnie dużo
cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko
miażdżycy a tym samym chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlatego zdrowszym
źródłem tej witaminy są warzywa i owoce bogate w beta-karoten.

Nadmiar witaminy A jest gromadzony w organizmie, nie jest wydalany z niego i
działa na niego toksyczni
e. Pojedyncze dawki 300mg (miligramów) dla osób
dorosłych i 100mg dla dzieci są toksyczne, jednak przy dłuższym regularnym
podawaniu tego składnika mogą okazać się toksyczne mniejsze dawki (wg prof.
Ziemlańskiego). Nie powinno się przyjmować preparatów witaminy A bez wskazań
lekarza. Stwierdzono zależność pomiędzy występowaniem wad wrodzonych u
noworodków a wysokim spożyciem przez kobiety w ciąży witaminy A, wyższym, niż
3300mcg dziennie. Kobiety w ciąży nie powinny jeść wątróbki. Wątróbka wieprzowa
zawiera 13 000mcg wit. A w 100g, wołowa 14 400mcg.
Natomiast nie stwierdzono
toksyczności beta-karotenu po spożywaniu nawet w dużych ilościach produktów
spożywczych bogatych w beta-karoten, gdyż jest on przekształcany w wątrobie w
witaminę A tylko w takiej ilości, jakiej organizm aktualnie potrzebuje.
Gdzie szukać beta-karotenu? Główne jego źródła to: żółte, pomarańczowe i
zielone warzywa –marchewka, szpinak, papryka, dynia, cykoria, sałata, brokuły,
pomidory oraz następujące owoce: morele, brzoskwinie, mango, melony.
Zawartość beta-karotenu (w przeliczeniu na witaminę A) w 10dag produktu
(po oczyszczeniu) – wg tabel IŻŻ.*
Marchew 1656 mcg, natka pietruszki 902 mcg, szpinak 707 mcg, papryka czerwona
528 mcg, dynia 496 mcg, cykoria 264 mcg, soja, nasiona suche 216 mcg, sałata
192 mcg, koncentrat pomidorowy 575 mcg, morele suszone 1307 mcg,
mango 392 mcg, morele świeże 254 mcg, melon 183 mcg, śliwki suszone
154 mcg, brzoskwinie 99 mcg
Zawartość witaminy A w 10dag produktu wg tabel IŻŻ
Mleko 3,2% tł. 36mcg, śmietana 18% tł. 150mcg, ser żółty 200-300mcg, jajka
375mcg, tuńczyk w wodzie 370mcg, tuńczyk w oleju 152mcg, masło 814mcg,
margaryny 600-900mcg
Masło, podobnie jak inne tłuszcze zwierzęce zawiera dużo nasyconych kwasów
tłuszczowych, których spożycie wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) powinno
być ograniczone do 10% kaloryczności diety, czyli przy diecie 2000kcal do
22gramów dziennie, a przy diecie 1500kcal do 14g dziennie. 10dag masła zawiera
49g nasyconych kwasów tłuszczowych. WHO oraz Międzynarodowe Towarzystwa Naukowe
zalecają tak komponować swoją dietę, aby nie spożywać więcej nasyconych kwasów
tłuszczowych, niż przedstawione jest to w zaleceniach.

Także odpowiedzcie sobie same, czy to faktycznie takie przesadzanie z ostrożnością wobec wątróbki... A to, że ktoś jadł i nic się nie stało to super, wiele osób jeździ autem po pijaku i też nic im nie jest....

Ostatnia edycja:
Ja nie mam problemu z wątróbka bo ja jej nieznosze:baffled::-Dale mięsko oj tak uwielbiam a głównie szynke ,kurczak lub schab i czesto robie na obiad mięsko w sumie prawie codziennie no chyba że placki ziemniaczane ,naleśniczki bigosik takie syte obiadki musze zjeśc bo zupy nie za bardzo głodna po nich jestem:sorry2:

placki ziemniaczane mniamuśne :-) niestety po nich to już zgaga murowana więc nie jem :zawstydzona/y: co do mięska to też jestem chyba uzależniona ale w sumie np. udka z kurczaka czy taki kurczak pieczony w całości to mogłyby nie istnieć bo jakoś mi nie podchodzą :-) co innego schaboszczaki i inne kotleciaki :-) kurde od tej gadaniny znowu głodna się robię a tu jeszcze 1,5 godz. w pracy godzinny powrót do domu :-( język do t.... mi ucieknie :-)

nie kuście z tą wątróbką nie kuście :-) ja jakoś nie mogę się przekonać w ogóle to uwielbiam wątróbkę z cebulką i jabłkiem ale jak się naczytałam, że w ciąży nie wolno bo wątrobie to cały syf z organizmu się zbiera to od tego czasu nie jem na wszelki wypadek, nie powiem, że mnie nie korci :-) ten sam problem mam z serami pleśniowymi bo też nie wolno a ja je uwielbiam :zawstydzona/y:
Karoli po Colce o niebo lepiej :-)

Justyna, jak masz ochote na plesniaka to zjedz. Sprawdz koniecznie na opakowaniu, czy jest zrobiony z mleka pasteryzowanego, jak tak to smacznego. Za mna tez chodzil, taki smierduch. Najadlam sie porzadnie, ze chyba nigdy w zyciu takiej ilosci nie zjadlam i juz jestem spokojna i obok lodowek z tymi serami teraz przechodze juz nawet nie patrzac, a wczesniej to zatrzymywalam sie, ogladalam, macalam i wzdychalam i tylko sie denerwowalam.

andzia76 oj tak tyle kasiorki to byloby fajnie wygrac....:cool2:

a co to jest zgaga?;-);-);-)
nigdy nie miałam zgagi, ani przed ciążą, ani w trakcie. Hura:-D:-D:-D

Ja biore prenatal classic i tam jest 60 mg żelaza:tak:
Jutro odbieram wyniki to zobaczymy jak tam u mnie z poziomem żelaza
Ja też czasami też tak się czuje:-(

mięso - a fuj, ja przez tą ciążę chyba zostane wegetarianką:-D:-D:-D Od czsu do czsu próbuje w siebie wcisnąć coś drobiowego, ale mi w gardle staje:no::no::no:
A dziś na obiad chce zrobic rybke - dorsza. Wiem, że zdrowe i powinnam jeść, ale ten zapach surowej ryby... ble... nie wiem jak ja to usmaże, a co dopiero zjeść:no: Ale jem konserwy rybne:-D

Ja tez nie wiem co to zgaga, nigdy nie milam:tak:
A co do tych witaminek to troche za duzo tego zelaza jest u Ciebie..bo w ciazy 26mg dziennie powinno sie przyjmowac, za duzo tez nie zdrowo!!!
Z miesem mam to samo. Nawet jak cos drobiowego zjem to mi ciezko jakos..ble.a ryba to juz wogole tak smierdzi ale zdrowa i chyba tez bede musiala sie przemoc:baffled:ile to poswiecenia dla tych malych istotek:-)

co do plesniakow to od zawsze wiadomo ze nie powinno sie ich jesc w ciazy i moj lekarz tez to potwierdzil. "..niosa one ze sobą zagrożenie zakażeniem bakteriami Listerii monocytogenes, mogące zagrażać dziecku"

Ostatnia edycja:
Justyna, jak masz ochote na plesniaka to zjedz. Sprawdz koniecznie na opakowaniu, czy jest zrobiony z mleka pasteryzowanego, jak tak to smacznego. Za mna tez chodzil, taki smierduch. Najadlam sie porzadnie, ze chyba nigdy w zyciu takiej ilosci nie zjadlam i juz jestem spokojna i obok lodowek z tymi serami teraz przechodze juz nawet nie patrzac, a wczesniej to zatrzymywalam sie, ogladalam, macalam i wzdychalam i tylko sie denerwowalam.

andzia76 oj tak tyle kasiorki to byloby fajnie wygrac....:cool2:
Ja jem camembert i brie z pasteryzowanego mleka a dla pewności pleśniową skórkę odkrawam i jest ok.

reklama
Do góry