Kaja po pierwsze badania prenatalne miałaś na pewno bo do diagnozy prenatalnej zalicza się wszystkie sposoby badania zarodka i płodu(czyli usg, krew nawet badanie ręczne szyjki macicy i brzucha), nie miałaś pewnie badań genetycznych. Badania prenatalne wykonuje się w celu wykluczenie podejrzenia o wystąpieniu anomalii czy też wady rozwojowej. Moja córa urodziła się z wadą wrodzoną (nie genetyczną)( może nie będę używać łacińskich nazw bo i tak pewnie niewiele Ci powiedzą), najprawdopodobniej w pierwszych 3 miesiącach ciąży nastąpił wylew krwi do mózgu u dzidzi i uszkodził korę mózgową, to tak w skrócie, a przez to nastąpiło wiele chorób współistniejących (też oszczędzę Ci medycznych nazw).zAgatka - jaką niepełnosprawność ma Twoja córka? O ile można wiedziec, przepraszam jeśli przesadziłam.
nadineczka - wielu chorób nie da się wykryć w ciąży i tak. Ja w pierwszje ciązy miałam robione wszystkie badania wg wskazań lekarza (do prentalnych nie mialam), dbałam o siebie jak wszyscy przykazywali - i co... dziecko było zdrowe tylko "spartoczone" przy porodzie. Takich sytuacji nikomu nie życzę - ale też wiem, że nie mamy na nie wpływu zbytnio.
Żadne badanie genetyczne nie potwierdzi takiej wady. Została zdiagnozowana około 3 miesiąca podczas rutynowego badania usg (czyli badania prenatalnego).;-)