reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

zAgatka - jaką niepełnosprawność ma Twoja córka? O ile można wiedziec, przepraszam jeśli przesadziłam.
nadineczka - wielu chorób nie da się wykryć w ciąży i tak. Ja w pierwszje ciązy miałam robione wszystkie badania wg wskazań lekarza (do prentalnych nie mialam), dbałam o siebie jak wszyscy przykazywali - i co... dziecko było zdrowe tylko "spartoczone" przy porodzie. Takich sytuacji nikomu nie życzę - ale też wiem, że nie mamy na nie wpływu zbytnio.
Kaja po pierwsze badania prenatalne miałaś na pewno bo do diagnozy prenatalnej zalicza się wszystkie sposoby badania zarodka i płodu(czyli usg, krew nawet badanie ręczne szyjki macicy i brzucha), nie miałaś pewnie badań genetycznych. Badania prenatalne wykonuje się w celu wykluczenie podejrzenia o wystąpieniu anomalii czy też wady rozwojowej. Moja córa urodziła się z wadą wrodzoną (nie genetyczną)( może nie będę używać łacińskich nazw bo i tak pewnie niewiele Ci powiedzą), najprawdopodobniej w pierwszych 3 miesiącach ciąży nastąpił wylew krwi do mózgu u dzidzi i uszkodził korę mózgową, to tak w skrócie, a przez to nastąpiło wiele chorób współistniejących (też oszczędzę Ci medycznych nazw).
Żadne badanie genetyczne nie potwierdzi takiej wady. Została zdiagnozowana około 3 miesiąca podczas rutynowego badania usg (czyli badania prenatalnego).;-)

reklama
Kaja po pierwsze badania prenatalne miałaś na pewno bo do diagnozy prenatalnej zalicza się wszystkie sposoby badania zarodka i płodu(czyli usg, krew nawet badanie ręczne szyjki macicy i brzucha), nie miałaś pewnie badań genetycznych. Badania prenatalne wykonuje się w celu wykluczenie podejrzenia o wystąpieniu anomalii czy też wady rozwojowej. Moja córa urodziła się z wadą wrodzoną (nie genetyczną)( może nie będę używać łacińskich nazw bo i tak pewnie niewiele Ci powiedzą), najprawdopodobniej w pierwszych 3 miesiącach ciąży nastąpił wylew krwi do mózgu u dzidzi i uszkodził korę mózgową, to tak w skrócie, a przez to nastąpiło wiele chorób współistniejących (też oszczędzę Ci medycznych nazw).
Żadne badanie genetyczne nie potwierdzi takiej wady. Została zdiagnozowana około 3 miesiąca podczas rutynowego badania usg (czyli badania prenatalnego).;-)
Dokładnie -badania prenatalne to te wykonywane pre-natal, czyli z łaciny przed urodzeniem dziecka.

ja mimo tego ze mam juz 1 dziecko to i tak nadal mialam rozregulowany okres stad ta rozbieznosc w terminach porodu om 3 stycznia usg16stycznia i ten drugi termin jest podobno wlasciwszy dziewczyny jak niektore z was maja tak rozregulowana miesiaczke to jak u was z terminem porodu nie macie tez takich rozbieznosci jak ja???
Anusia między moim terminem z ostatniej miesiączki a tym z usg jest aż 3 tygodnie różnicy bo mam bardzo długie i nieregularne cykle trwające nawet 50 dni

Cześć dziewczyny
Ja tak wakacyjnie;-);-);-);-) czyli nie mam za wiele czasu.
Mam do Was pytanko. Wiem ze niektóre z Was robiły zakupy w happy mum w Warszawie. Jestem teraz w Wawie i za chol...cie nie mogę znaleźć sklepu. Na ich stronie pisze,że jest na Górczewskiej 124 czyli Wola Park i albo jestem ślepa albo go tam nie ma.Może jest gdzie indziej??
Pozdrowienia i z góry dzieki za info

Aga79 jak znajdziesz ten sklep, albo jakis inny, to prosze napisz dokladnie gdzie ten sklep sie znajduje. Ja sie tam wybiore we wrzesniu jak bede w domu.
Z gory dzieki

Wiesz.. nazewnictwo nie jest mi tak całkiem obce ponieważ mój syn miał po porodzie wylew do i okołokomorowy a ostatnie lata zajmuje się wieloma dziećmi niepełnosprawnymi nie tylko własnym - ale rozumiem, że stąpam po nie swoim terenie. Wybacz.
W 3 miesiącu ciąży poznałaś już wadę z jaką urodzi się córeczka :confused:
Obecnie problemy rozwojowe dzieci - metaboliczne, neurologiczne, genetyczne, wrodzone - to tak wielki jeden worek problemów (często o nieznanym podłożu), że szczerze mówiąc nie ma dla mnie znaczenia jakie one są i miałyby być. Wolałabym nie mieć do czynienia już z ani jednym.

Dokładnie -badania prenatalne to te wykonywane pre-natal, czyli z łaciny przed urodzeniem dziecka.
Amniopunkcja zatem też jest badaniem prenatalnym ponieważ jest wykonywana przed urodzeniem dziecka i miałam na myśli takie inwazyjne badania.

Ostatnia edycja:
Wiesz.. nazewnictwo nie jest mi tak całkiem obce ponieważ mój syn miał po porodzie wylew do i okołokomorowy a ostatnie lata zajmuje się wieloma dziećmi niepełnosprawnymi nie tylko własnym - ale rozumiem, że stąpam po nie swoim terenie. Wybacz.
W 3 miesiącu ciąży poznałaś już wadę z jaką urodzi się córeczka :confused:
Obecnie problemy rozwojowe dzieci - metaboliczne, neurologiczne, genetyczne, wrodzone - to tak wielki jeden worek problemów (często o nieznanym podłożu), że szczerze mówiąc nie ma dla mnie znaczenia jakie one są i miałyby być. Wolałabym nie mieć do czynienia już z ani jednym.

Amniopunkcja zatem też jest badaniem prenatalnym ponieważ jest wykonywana przed urodzeniem dziecka i miałam na myśli takie inwazyjne badania.
Kaja ja się o nic nie gniewam chciałam zaoszczędzić ciężkich do przeczytania nazw, gdyż nie wiedziałam że mam do czynienia z z kimś kto nie jest do końca zielony i hydraencefalia, hipernatremia i wielohormonalna niedoczynność przysadki nie będzie dla niego jak nazwy z innej planety;-)

A z badaniami to tak: każe badanie genetyczne płodu jest również badaniem prenatalnym, ale nie każde badanie prenatalne jest badaniem genetycznym:tak:

reklama
Kaja ja się o nic nie gniewam chciałam zaoszczędzić ciężkich do przeczytania nazw, gdyż nie wiedziałam że mam do czynienia z z kimś kto nie jest do końca zielony i hydraencefalia, hipernatremia i wielohormonalna niedoczynność przysadki nie będzie dla niego jak nazwy z innej planety;-)

A z badaniami to tak: każe badanie genetyczne płodu jest również badaniem prenatalnym, ale nie każde badanie prenatalne jest badaniem genetycznym:tak:
No troszkę się przeceniłam ale z innej planety mi nie zabrzmiało. ;-)
ściskam Was obie ;-)

Do góry