F
Fiołek2010
Gość
z krwi to napewno badania na HIV zółtaczke typu B i C toksoplazmoze, cukrzyce i inne ale niepotrafiłam sobie przetłumaczycTu w Norwegi niebada ginekolog tylko lekarz rodzinny. USG to przez całą ciąże są ze 4. Gdyby cos sie działo do tego 19 tygodnia to jedzie sie na ostry dyżur a pełną opiekę masz od 19 tygodnia ciązy raz idziesz do lekarza raz do położnej wiem tez ze na kazdej wizycie mam miec przy sobie próbke moczu i będę miec zawsze pobieraną krew. Co do witamin lub innych leków to kwas foliowy mam brać tylko do 3 miesiąca ciązy a potem odstawic a potem moze jakieś witaminy. Troszke to wszystko tutaj inaczej niz w Polsce ja myslalam ze kws foliowy bierze sie od początku az do konca no i niema tych badań ginekologicznych a to dlatego ze oni uważaja ze takie badanie tylko przyśpiesza poród. Hmmmmm niewiem co mam myśleć. Fakt lekarze bardzo mili pielęgniarki również skaczą koło Ciebie że szok co chwile pytają czy wszystko ok czy dobrze sie czujesz itd. Ale prowadzenie ciązy zupelnie inne niz w Polsce. Następna wizyta wypada mi w polowie sierpnia
Ale we wrześniu jedziemy do Polski bo bierzemy ślub wiec jeszcze tam pokorzystam z lekarza
![]()
to badania krwi takie jak w PL, ja mialam chyba to samo no moze dodatkow jeszcze grupe krwii,jesli chodzi o badanie ginekologiczne to w zasadzie ja tez nie mialam jakby tak pomyslec.raz usiadlam na tym wspanialym fotelu ale tylko po to zeby pobrala mi cytologie. Jesli chodzi okwas foliowy to mi tez kazala brac do 12 tyg i tak slyszalam ze napewno na poczatku se bierze ten kwas a pozniej to zalezy od wynikow.wizyty mam co miesiac i na kazdej mam badany mocz a krew chyba co druga ale to zalezy jak wyniki wychodza.
nic sie nie martw,napewno wszystko bedzie ok a jak bedziesz w PL to sie poradzisz naszych polskich specjalistow;-)