reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Ja juz po wizycie u lekarza. Myślalam ze inaczej bedzie wyglądać no ale cóż. Była to zwykła rozmowa z lekarzem bo normalne wizyty zaczynaja sie tutaj od 19 tygodnia ciąży:szok: . Pobrali mi mnóstwo krwi było tego aż 7 lub 8 próbek niewiem bo niepatrzylam bo bym chyba odleciała :) Jeśli wyniki bedą ok to dobrze a jesli cos bedzie nie tak to za tydzien dostane wezwanie do lekarza.
A no i juz mi obliczyl termin porodu 15 styczeń. Czyli 8 dni wczesniej niz mi wychodziło.

reklama
Ja juz po wizycie u lekarza. Myślalam ze inaczej bedzie wyglądać no ale cóż. Była to zwykła rozmowa z lekarzem bo normalne wizyty zaczynaja sie tutaj od 19 tygodnia ciąży:szok: . Pobrali mi mnóstwo krwi było tego aż 7 lub 8 próbek niewiem bo niepatrzylam bo bym chyba odleciała :) Jeśli wyniki bedą ok to dobrze a jesli cos bedzie nie tak to za tydzien dostane wezwanie do lekarza.
A no i juz mi obliczyl termin porodu 15 styczeń. Czyli 8 dni wczesniej niz mi wychodziło.

to dobrze ze duzo krwi ci pobrali,musza zrobic dokladne badania
a USG nie mialas?coto znaczy ze normalne wizyty zaczynają się od 19 tygodnia?

Sylwia - powinnas brac leki wziewne, jak nie bedziesz brala bardziej zaszkodzisz dziecku ewentualnym niedotlenieniem lub zaostrzeniem asty na dalszym etapie ciazy. Te leki nie przenikaja do lozyska i nie wolno ich odstwiac. Lekarz kazal Ci ich nie brac ? Jesli to tylko Twoja decyzja to skonsultuj z lekarzem, uwazam, ze to ryzykowne postepowanie.

Nie powinno sie natomiast brac lekow antyhistaminowych, ale to inna sprawa.

Mi przeszło około tydzień temu ;-) Ale w pierwszej ciąży się męczyłam do5 miesiąca ;-)

z tymi nudnościami to mnie nie pocieszyłaś :-p mam nadzieję że mi przejdzie szybciutko bo to nic miłego :wściekła/y:

hmm nad zwolnieniem lekarskim nie myślę. Nadal nie powiedziałam nikomu w firmie o ciąży. Mam w planach to zrobić po 17 lipca kiedy będę po usg prenatalnyn i innych badaniach, kiedy lekarz powie mi że z ciążą wszystko ok i nie ma się czym martwić.

Witam ponownie:-)

Czuję się lepiej:-D wychodzę z dołka:-) nie wiem czy to spowodowane ciążą, mam takie złe nastroje czy jak...w każdym bądź razie jest lepiej:-)

Byłam z Zuzią na dworzu, teraz przyszliśmy, bo jest za gorąco:-p no i Zuzia zmęczyła się, spać poszła. Za dwie godziny będą wyniki, to przejdę się po nie.Myslę że będą dobre, tak mi się wydaje :-)

Sylwia - powinnas brac leki wziewne, jak nie bedziesz brala bardziej zaszkodzisz dziecku ewentualnym niedotlenieniem lub zaostrzeniem asty na dalszym etapie ciazy. Te leki nie przenikaja do lozyska i nie wolno ich odstwiac. Lekarz kazal Ci ich nie brac ? Jesli to tylko Twoja decyzja to skonsultuj z lekarzem, uwazam, ze to ryzykowne postepowanie.

Nie powinno sie natomiast brac lekow antyhistaminowych, ale to inna sprawa.
Dawno nie brałam wziewek,bo nie bylo takiej potrzeby(w zasadzie od zeszłego roku)Ginekolog zalecił claritine pół tabletki.Takich dusznosci i ataku kaszlu dostałam pierwszy raz.Musze sie wybrac do mojego alergologa.Podobno w ciazy alergia moze miec zaostrzony przebieg,a jestem uczulona na plesnie i grzyby Alternaria

Witam dziewczyny:-). Wreszcie u nas prawdziwe lato:-), upał, słonko, szkoda że wakacje póki co w mieście:-(. U nas wszystko ok, czuje się tak, ze w ogóle przez ostatnie dni zapominam, że w ciąży jestem, no może tylko rozmiar brzuszka mi o trym przypomina:-D

Tez jeszcze was męczą nudności? ja średnio co drugi dzień rano lub wieczorkiem ląduję nad kibelkiem :-( poza tym nie mam apetytu na nic :no: jak coś więcej zjem to robi mi się nie dobrze :confused:

Nikki a jak twoje sedrucho reaguje na ciąże? ja chyba kontrolnie zajrzę do kardiologa chociażby ekg zrobić.

Ja już praktycznie nie mam nudności, apetyt jak najbardziej dopisuje i chyba już przychodzi do mnie ta energia drugiego trymestru, bo czuję się bardzo dobrze.

A co do serca, to idę do lekarza na ekg w przyszłym tyg i biorę isoptin, ciśnienie też nie za dobre, bo 130/90 średnio, czasem więcej...

Witam dziewczyny:-). Wreszcie u nas prawdziwe lato:-), upał, słonko, szkoda że wakacje póki co w mieście:-(. U nas wszystko ok, czuje się tak, ze w ogóle przez ostatnie dni zapominam, że w ciąży jestem, no może tylko rozmiar brzuszka mi o trym przypomina:-D

U nas też słonko od rana, ale już chmurki przyszły i po pogodzie. Od rana siedzimy na tarasie, Wiki taplał się w basenie, teraz śpi wykończony:-D:-D Ja w cieniu, bo nie chcę mieć przebarwień, to słońca unikam.
Rano byłam na badaniach, wyniki w piątek.

Miłego popołudnia!!

to dobrze ze duzo krwi ci pobrali,musza zrobic dokladne badania
a USG nie mialas?coto znaczy ze normalne wizyty zaczynają się od 19 tygodnia?

z krwi to napewno badania na HIV zółtaczke typu B i C toksoplazmoze, cukrzyce i inne ale niepotrafiłam sobie przetłumaczyc :) Tu w Norwegi niebada ginekolog tylko lekarz rodzinny. USG to przez całą ciąże są ze 4. Gdyby cos sie działo do tego 19 tygodnia to jedzie sie na ostry dyżur a pełną opiekę masz od 19 tygodnia ciązy raz idziesz do lekarza raz do położnej wiem tez ze na kazdej wizycie mam miec przy sobie próbke moczu i będę miec zawsze pobieraną krew. Co do witamin lub innych leków to kwas foliowy mam brać tylko do 3 miesiąca ciązy a potem odstawic a potem moze jakieś witaminy. Troszke to wszystko tutaj inaczej niz w Polsce ja myslalam ze kws foliowy bierze sie od początku az do konca no i niema tych badań ginekologicznych a to dlatego ze oni uważaja ze takie badanie tylko przyśpiesza poród. Hmmmmm niewiem co mam myśleć. Fakt lekarze bardzo mili pielęgniarki również skaczą koło Ciebie że szok co chwile pytają czy wszystko ok czy dobrze sie czujesz itd. Ale prowadzenie ciązy zupelnie inne niz w Polsce. Następna wizyta wypada mi w polowie sierpnia :szok: Ale we wrześniu jedziemy do Polski bo bierzemy ślub wiec jeszcze tam pokorzystam z lekarza :):)

reklama
U nas też słonko od rana, ale już chmurki przyszły i po pogodzie. Od rana siedzimy na tarasie, Wiki taplał się w basenie, teraz śpi wykończony:-D:-D Ja w cieniu, bo nie chcę mieć przebarwień, to słońca unikam.
Rano byłam na badaniach, wyniki w piątek.

Miłego popołudnia!!

Trzymam kciuki za dobre wyniki
Nikki i słusznie siedź w cieniu :tak::tak: ja jak jeszcze nie wiedziałam o zafasolkowaniu cały dzień spędziłam na rowerze w słoneczny dzień i mam piękną brązową plamę na czole - dermatolog powiedział że przez wysoki poziom hormonów się pojawiła i że powinna zniknąć po "rozpakowaniu" a jak nie to będziemy działać w styczniu:tak:

Do góry