reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Macy: ja też się cieszę, że tu trafiłam na BB - jakoś tak dzięki temu na spokojnie mogę podejśc do wielu spraw z dzieciątkiem;-) człowiek poczyta i ciut mądrzejszy zawsze. A i sie podzielić możemy między sobą tym co się dowiadujemy:-D Do przewracania to masz jeszcze czas - u nas jeszcze nawet nie wspomniała o tym - na razie tylko te łapki i usztywnienie głowy, a przeciez twoja Agatka jeszcze młodsza od mojej Misi;-)

Tysiolek: no pewnie, że na spokojnie trzeba podchodzić - a że jedno czy dwoje dzieci ma asymetrię to nie od razu wszystkie:tak:A zresztą to nic strasznego - bynajmniej ja tam na spokojnie - poćwiczmy i będzie lepiej. Ja tam na bioderkach jeszcze nie byłam i jakoś mi sie nie spieszy - miałam iśc jakoś teraz ale mi się termin przesunął, bo mojemu M nie pasowało:tak:

Kaja: pewnie osteopata by sie przydal - zaraz byłoby lepiej - już wspomniałam mojemu M, ale też nie znamy nikogo w Wawie - musze popytać..jak ci coś wpadnie w ucho to mi daj znać:tak:

reklama
Agbar: Z tego co ja zakumałam to te rączki mają być przy ciele jak nie śpi:) kciuki na zewnątrz to jest ok. figa z makiem jest bee

Dzieki Aga za wyjasnienia:-)
Alex jak nie spi to ma rece wszedzie tylko nie przy ciele hihi:-)

Wpadam tylko na chwilkę. Rano mały pokasływał a teraz kaszle, że aż się dusi. Jadę na ostry dyżur. Pa:-(
Trzymam kciuki....
a co do asymetri u dzieci to myśle że nie ma co na siłe się dopatrywać jej u naszych dzieci ! wiadomo trzeba dziecko obserwować ale prawda też jest taka ze jak chcemy coś znaleźć to to znajdziemy :) więc do wszystkiego trzeba podejść z dystansem :)

Z ta asymetria to chyba jak ze skaza bialkowa....

No ale nic przy trzecim dziecku bedziemy jeszcze madrzejsi a czwarte bedzie idealne! :-D

tak trzymaj! widzę,że obie będziemy wiecznie na forum o pieluszkach gadać:D

Wpadam tylko na chwilkę. Rano mały pokasływał a teraz kaszle, że aż się dusi. Jadę na ostry dyżur. Pa:-(

kciukasy zaciśnięte i duuuużo zdrówka dla maleństwa!!!

babcia ululała Jasia i dzisiaj ma dyżur...i wiecie co aż mi szkoda niuniusia zostawić i nie wstawać choć wyspać się cudowna rzecz ale on jest taaaki kochany i bezproblemowy saaaaaama słodycz oj na mózg mi padło chyba :sorry2:
no i jako nawiedzona mamuśka kupiłam Jasiowi wiersze Tuwima...mówię wam jak on się cieszy jak mu czytam a przy tych wierszach...np...lokomotywa...syczy bucha i tak dalej i ja też tak syczę i te śmieszne dźwięki wydaję a Jaś ma pompę...swoją drogą też bym miała na jego miejscu:D

Aga zajrzalam na te strone do ktorej dalas linka,poczytalam artykuly i wlasnie sie dowiedzialam,ze najwyrazniej prawie wszystkie ( albo i wszystkie ) popelniamy blad nadgorliwosci..
cytuje: ''... Celem rozwoju każdego dziecka w czasie pierwszych trzech miesięcy życia zarówno w pozycji na plecach jak i na brzuchu jest osiągnięcie możliwie najbardziej stabilnej pozycji stosunku do podłoża. Dla osiągnięcia tego celu niezbędny jest fizjologiczny wyprost kręgosłupa, od którego w przyszłości zależy jakość poruszania się. Najczęstszy błąd w tym okresie to umieszczanie dziecka w leżaczkach, nosidełkach czy fotelikach...''

Link do artykulu: www.vojta.com.pl - Zagrożenia wynikajace z przedwczesnego zachecania dziecka do przyjmowania pozycji siedzącej ...

I badz tu madry czlowieku....

Agbar: no i może być tak, że za parę lat te leżaczki będą jak chodziki - winne wadom kręgosłupa:baffled:
ja myślę, że do wszystkiego trzeba z głową podejść - czyli jak śpi to układać na prostym i w leżaczku też nie cały dzień, bo co za dużo to i niezdrowo. No i że nadgorliwe jesteśmy to pewnie i prawda. I wogóle to ja się dziś z Toba zgadzam - asymetria jak skaza i jak te bioderka - nabijanie kasy lekarzom:tak:
Ja niestety z doskoku więc musze doczytać tą stronę do końca - teraz Misia kąpiel ma:sorry2:

Dokładnie macie racje i słusznie piszą. Moj guru od rozwoju Glenn Doman mówi, że aby wspomóc dziecko w naturalnym rozwoju powinno przebywac niczym nie skepowane jak najczęściej na podłodze. Wszelki huśtawki, leżaczki, wozeczki, nosidła i inne temu nie sprzyjają. Oczywiście mozna uzywać ale nie non stop. Natomiast chodziki wykluczone są calkowicie.
My powoli lądujemy na podłodze - narazie na macie. Robi się ciepło, mały już nie jest noworodkiem. Starszy cały czas na podłodze - dla mnie pełzanie i raczkowanie będzie priorytetowe aby dzecko się tego nauczyło i uzywało musi przebywać na bezpiecznej, ciepłej i czystej podłodze. Cieszę się, że ten okres przypadnie u nas na lato.

:-(trzymam kciuki za Natusia i za to żeby oczka ładnie reagowały:tak:

Witajcie kobietki ja już po zabiegu.:sorry2:Najgorzej bolało wkłucie znieczulenia i potem pierwsze 3 godziny jak znieczulenie puściło.Ale wzięłam APAP Extra i jakoś się trzymam:baffled: Wyciął mi oba brzegi paznokcia.Ale normalnie byłam w szoku nie wiedziałam ze tak głęboko może być wrośnięty paznokieć (po 1cm z każdej strony:szok::szok::szok:) Sama bym sobie nie poradziła, choć próbowałam już kilka miesięcy aż musiałam się wybrać do chirurga.Mam tylko problemy z chodzeniem. Narazie powinnam jak najmniej, ale wiadomo jak ma się dzidziolka:cool: to nie da rady. Powinnam zażywać antybiotyk bezpieczniej by się goiłoale jak się dowiedział że karmię piersią to powiedział że muszę wytrzymać z bólem i faszerować się paracetamolem:baffled::confused: a ból niesamowity.Ciekawa jestem nocy..

A teraz takie ładne pogody myślałam ze będę dużo spacerować z Adasiem a tu lipa buta zakładać nie mogę:-:)-(

Dziękuję wszystkim za posty do mnie troszkę było mi lżej:tak:
Buziaki pozdrawiam
no tak jak u mnie boli cie:sorry2:bidulko wiem co to jest za ból i nie życze tego nikomu:sorry2:mocz codziennie w szarym mydle będzie lepiej się goiło:tak:
No i mamy super efekty po wczorajszej bezsensownej rozmowie o tym, że mam wszystko na głowie i jestem ciągle sama. M znowu robi nadgodziny, cały zeszły tydzień pracował po 12 godzin, dzisiaj znowu od 6.00 do 18.00, w domu będzie o 20.00... chyba wydrukuję jego zdjęcie w mega formacie i położę małej do łóżeczka, żeby dziecko nie płakało jak go widzi raz na ruski rok. Pomijam, że zakupy same się pewnie zrobią i dzisiaj chyba będziemy się trawą podcierali, bo papier się kończy. A ja już nie jestem pewna, czy on to robi dla kasy, żeby z domu uciec, czy po prostu nie potrafi odmówić szefowi.
kurcze :dry:ach ci faceci:cool:

Mój jest grzeczny na razie własnie sobie zrobił kanapeczki i w łóżku sobie zajada a Alanek leży sobie z nim:-D

Roxeen uczulić może i coś co od początku używacie np proszek

Kaja córę tez mam rodzoną miej wiecej tak samo i właśnie ja też się cieszyłam że dziecko latem już nie takie maleńkie a my leżakowałyśmy na kocyku na balkonie całe lato :-D lub w domu przy balkonie jak słonce mocno grzało :tak:

chodzikom mówimy nie ! :tak:
co do fotelików itd to mój jak na razie 4 razy był w foteliku samochodowym maks 15 minut a tak tylko leży i nawet noszenia się nie domaga nawet polubił spanie na plecach że w większości tak śpi :szok:

Bibik zdrówka dla małego oby to nic poważnego ! :tak:

Dorciaa bardzo dobrze że czytasz :tak:ja nauczyłam córkę od maleńkiej albo śpiewałam albo czytałam teraz jak zasypia to zawsze czytam, śpiewam :zawstydzona/y: lub opowiadam wymyślone bajki :tak:
bywało że o pyrkach opowiadałam jak to się wykopały z pod ziemi i trafiły na stragan a potem się kulały by uciekać :rofl2:

a córa ma ulubione książki co czytam już 2 lata więc kilkanaście stron znam na pamięć ;-)przynajmniej się wierszy nauczysz :-D

Dominik teraz też przy okazji słucha ;-)

Tysiolek ja Ci życzę przespanej nocki ;-)

Paulinaa oj współczuję bólu ! :szok:oby szybko przeszedł :tak:

Wronek mi też się nie chce i nie sprzątam robię to codziennie wiec co jeszcze mogę zrobić :confused: okna mył mąż z tydzień temu wiec je olewam ;-)
Patrysia fajnie ze z Bartusiem jest dobrze no i lekkich przygotować oby dzieciaczki dały wszystko przygotować ;-)
Asiax ojej biedulek takie maleństwo :-(dużo zdrówka dla niego i oby z koleżanką wszystko było dobrze !

Ja dziś zaliczyłam godziny spacerek potem dzieci na balkonie się wietrzyły ;-) Emilka sie bawiła w zoo a mały spał jak suseł ;-) o 20:00 młoda padła a Dominik 21:30 muszę go jakoś przestawić na 20:00 bo coś ostatnio około 22:00 idzie spać ...pewnie o 6:00 mnie czeka pobudka więc uciekam poczytać na szybko resztę i się myć ;-)

reklama
Witajcie Dziewczynki wieczornie,

Kaja, macy, agagsm czy mozecie mi zdradzic Wasz sekret organizacji dnia????? Czy macie czas na gotowani, sprzatanie i odpoczynek? ;-)
Ja znajduje tylko czas na opieke nad synkiem, moja kapiel i toalete poranna, upichcenie czegos, spacer, zrobienie jednego prania rano, a rozwieszenie go wieczorem i ew. jakies marne zakupy podczas spaceru echhh
Nie mowie juz o tym, ze chaty nie sprzatalam od momentu jak wyjechala moja mama ponad miesiac temu. Ona posprzatala ostatni raz, az mi wstyd...

Ale za to, dzis zrobilam szybki manicure i pomalowalam paznokcie:-) a co...., zeby sie czuc nie jak taka szmatka poplamiona wszedzie mlekiem:-)

bibk trzymam kciuki, zeby wszystko bylo dobrze..

Do góry