G
gość 574
Gość
Kochana twoje dzieciątko jest młodsze od mojego o jakieś 3 tygodnie, bo moja za 5 dni kończy 3 miesiące - więc to co u mojego już normą nie jest, na to twoje ma jeszcze czasU mnie to samo!!! nawet sie jeszcze nie przewraca. Czy mam sie martic?
JoL u mnie ruchomość tez jest obustronna - bo mała przekręca głowe w obie strony i to bez jakiś trudności, ale woli prawą i naturalnie ustawia ją w prawą stronę - a to jest niedobre, trzeba uważac i korygować tą głowkę. Twoja jest młodsza niz moja -a u takich maluchów każdy tydzień rozwoju ma znaczenie, więc nie ma reguł na wszystkie dzieciaki;-)Ćwiczenia są na to, by zaczęłą głowkę podnosić i by poprawić mięśnie brzuszka - 3 miesięczny bobas nie powinien mieć schowanych kciuków, łapki powinny być już blisko ciała przygarnięte a nie jak " na krzyżu" rozwinięte (moja tak rozkłada jak lezy na pleckach) i przy złapaniu za łapki powinna główka podążać - bynajmniej tak dzis usłyszałam - to są umiejętności 2 miesięcznego dziecka i jeśli tego nie ma to prawdopodobnie sa napięcia mięśniowe lub asymetria i cos blokuje rozwój i że u jesli tego nie ma to jest opóźnienie i kwalifikuje się do neurologaNadineczka, jakbym o swojej małej czytała ... ale akurat wczoraj byliśmy u ortopedy z bioderkami i zauważyła, że mała główkę pochyla lekko w prawą stronę ... zrobiła jej straaaasznie wyglądające badanie (przekręcanie główki do oporu na boki) i stwierdziła, że ruchomość jest identyczna w obie strony, tylko mamy pilnować przy noszeniu i układaniu do spania, żeby główka była raz w jedną, raz w drugą stronę ... żadnych innych ćwiczeń nie mamy
więc się nie martw na zapas, bo u Polci na pewno wszystko OK ;-)

Nadineczka - twoja w tym samym wieku co moja - więc te łapki juz powinna mieć otwarte i główka niby powinna być usztywniona - martwić się nie ma czym - po prosstu trzeba małą zachęcić i trochę jej pomóc żeby mięśnie lepiej pracowały.
To co mam robić z małą to nic trudnego zaraz wam poszukam w necie żeby zwizualizować - kilka pozycji noszenia i zabawy żeby łapki przygarnęła do ciała. Aaa i te kciuki trzeba wyjmowac z łapki - ma mieć otwarta łapkę - nie figa z makiem;-)dajcie mi chwilkę to znajdę i wam pokażę, tylko dziecko obudze i nakarmię, bo dopiero wróciłam ze spaceru z moim M i dzieciątkiem - 2,5h łaziliśmy i mała spała jak suseł - zaraz musze ją obudzić bo będzie ciężko z usypianiem na noc, a zeszłam się tak, że mi nogi z tyka wyłażą