reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Witam kobitki ;-)
Ja tez biore narazie tyko kwas foliowy... wpadłam tylko na chwilke bo dzis przyjedzdza do nas mojego R. brat i musze ogarnac mieszkanie a pozniej zakupy i obiadek wiec zajrze dopiero pod wieczor:szok:
buziaki:-)

reklama
ale czy od razu trzeba to zaśw zanosić do gminy? nie wydaje mi się, chyba dopiero przy składaniu wniosku o becikowe należy mieć to zaśw?

DZIEŃ DOBRY:-)
A ja z M teraz pojade na zakupki do Auchanu:-)

a tak tak żelazo też miałam zapomniałam o tym ale to zapisał dopiero jak miałam anemie:tak:no ja teraz jak pójde do gina we wtorek to poprosze o zaświadczenie że prowadzi u mnie ciąże bo też słyszałam że trzeba dac do urzędu gminy do końca drugiego miesiąca ciąży:baffled::tak:

witajcie:-)

patrysiu a idziesz z kasy chorych czy do prywatnego ginekologa?

ale czy od razu trzeba to zaśw zanosić do gminy? nie wydaje mi się, chyba dopiero przy składaniu wniosku o becikowe należy mieć to zaśw?
kurde, jak bede we wtorek u gina to mam nadzieje ze sie wszystkiego od niego dowiem, pewnie co chwile ma takie pytania od zaciązonych wiec powinien byc poinformowany na biezaco

co do witamin to ja od jakis dwu miesiecy polykam witaminy prenatal Classic, mam nadzieje ze to zastąpi folik bo jest jednym z jego elementów

Cześć dziewczyny!

Jestem własnie po pierwszym USG i pozmieniały mi się terminy porodu, bo dzidzia jest młodsza o 10 dni, od tego co wynikało z ostatniego okresu. Więc wcześniej byłam w grudniówkach (bo pierwszy termin był na 28 grudnia), a teraz jestem w styczniówkach (7 styczeń), więc się przepisuje do Was. Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie do siebie:)
Dzidzia ma wg USG 65 mm co niby wskazuje na 6 tygodni i 5 dni ciąży, a tętno serduszka wynosi 130. Jak mi się uda, to zamieszczę zdjęcie w albumie. Kolejne badanie za miesiąc, więc pewnie będzie wtedy widać coś więcej.

A co do witamin, to mam tylko folik łykac na razie - wg zaleceń ginki. Jem dużo owoców i warzyw - polecam - tam jest bardzo dużo naturalnych witamin, bo te w tabletkach to nie sa przyswajalne w 100 proc.
Pozdrawiam wszystkie stycznióweczki!

Witacie Stokrotki, co do mdłości lekarz polecił mi Lokomotiw i dodatkowo Renie, ale nie wiem czy skutkuje, bo jeszcze nie mam mdłosci, Folik zamienił mi na Feminantol - witaminy dla kobiet w ciąże, które zawierają miedzy innymi folik i magnez ( pomaga przy skurczach) i duzo innych witamin, Mówił tez, ze trzeba pic duzo płynów ( conajmniej 2 litry dziennie) i pamietać o mleku i przetworach mlecznych - brrrr jak pomysle o jjogurcie to mnie trzesię:baffled:.
A zapomniłabym jest cos na zaparcia syropek Laktulosum ale tylko wtedy gdy nie mozna pójsc do ubikacji przez kolejne 2 albo 3 dni dokładnie nie pamietam:cool2:
i kazał wcinac otreby spozywcze, tez pomoagaja na te sprawy.
I do końca 3 miesiąca mamy zapomnieć o przytulanakch.
To tyle z gabinetu lekarskiego.

A u mnie oki jak leże to brzuszek nie boli i wszystko jest dobrze, dzis naprzykład spałam pół dnia, ale musze troche domek ogarnąć oczywiscie bez przemęczania się. Jestem na zwolnieniu do połowy czerwca i niestety wszyscy w pracy juz wiedzą, no nie dało sie ukryć:dry:

Elfaa jak twój brzuszek ? Nadal pobolewa:confused:

Agagsm WITAMY wśrod Stycznióweczek, Ja pierwsze USG mam pod koniec maja i tez jestem ciekawa jak sie miewa moje maleństwo:sorry2:

Ostatnia edycja:
Witajcie,
Ja sama sobie poszłam do apteki i kupiłam Elevit. Biorę go od 4 dni dopiero.
Do tego przyjmuje od 2 miesięcy Eltroxin, bo mam niewielka niedoczynność tarczycy. Z czasem będę musiała zwiększyć dawkę bo mi dzidzi cześć tego hormonu zabierze ;-).

Lekki jadłowstret ma, lekkie bólebrzucha czasem, ale nie mdli ;-).

Pozdrawiam

Hejka :-)
I ja dołączam do styczniówek 2010, bo moje wpisy już raczej na staraczkach 2009 nie będą akutualne :-).

Mi termin na usg wyszedł 4.01.2010. CZyli jest to gdzieś 6-7 tydzień ciąży.
Z objawów to strasznie bolą mnie piersi i zauważyłam, że już się nieznacznie powiększyły. Do tego mam jadłowstręt, jak niektóre z was tutaj- zwłaszcza rano. Mdłości na szczęście jako tako nie mam. No i jestem strasznie spiąca, tak że muszę sobie w ciągu dnia ucinać drzemki.

Gin dał mi Duphaston na ochronę ciąży- chyba tak bardziej zapobiegawczo, no ale biorę go (czy któraś z was to może bierze?).

Jestem już też po pierwszych badankach krwi i moczu. Właściwie wszystko wychodzi w normie (normy wpisane są obok wyników) z wyjątkiem hematokrytu, który jest niższy niż norma. Ale z tego co czytałam, to to się dość często zdaża- zwłaszcza na początku ciąży. Coś się tam zmienia- objętość krwi? czy coś i dlatego.
Martwią mnie tylko b.liczne bakterie w moczu, co pewnie świadczy o jakiejś infekcji :baffled:. Zobaczymy co gin na to powie. Ale już wcześniej miałam skłonności do zapalenia cewki moczowej i pęcherza, więc podejrzewam, że mi coś przepisze. Niby w ciąży dużo łatwiej o różne infekcje tych miejsc. :baffled:

Pozdrawiam was Styczniówki :-).

witaj:-)o to już ogólnie duzo masz przy fasolce zrobione hmm ciekawe co mi gin powie i zapisze:dry:nie martw się tymi bakteriami w moczu przy pierwszej ciąży miałam i zapisał coś i już po tygodniu było ok;-)

patrysiu a idziesz z kasy chorych czy do prywatnego ginekologa?

ja chodze prywatnie :tak:

Cześć dziewczyny!

Jestem własnie po pierwszym USG i pozmieniały mi się terminy porodu, bo dzidzia jest młodsza o 10 dni, od tego co wynikało z ostatniego okresu. Więc wcześniej byłam w grudniówkach (bo pierwszy termin był na 28 grudnia), a teraz jestem w styczniówkach (7 styczeń), więc się przepisuje do Was. Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie do siebie:)
Dzidzia ma wg USG 65 mm co niby wskazuje na 6 tygodni i 5 dni ciąży, a tętno serduszka wynosi 130. Jak mi się uda, to zamieszczę zdjęcie w albumie. Kolejne badanie za miesiąc, więc pewnie będzie wtedy widać coś więcej.

A co do witamin, to mam tylko folik łykac na razie - wg zaleceń ginki. Jem dużo owoców i warzyw - polecam - tam jest bardzo dużo naturalnych witamin, bo te w tabletkach to nie sa przyswajalne w 100 proc.
Pozdrawiam wszystkie stycznióweczki!

witaj:-)już serduszko wow:-)mam nadzieje że ja tez zobacze fajnie fasolke:-)

Witajcie,
Ja sama sobie poszłam do apteki i kupiłam Elevit. Biorę go od 4 dni dopiero.
Do tego przyjmuje od 2 miesięcy Eltroxin, bo mam niewielka niedoczynność tarczycy. Z czasem będę musiała zwiększyć dawkę bo mi dzidzi cześć tego hormonu zabierze ;-).

Lekki jadłowstret ma, lekkie bólebrzucha czasem, ale nie mdli ;-).

Pozdrawiam

dzisiaj na zakupach miałam ból brzuszka jak na @ boje się tego już nie miałam ostatnio a tu patrz jak na złość znowu mam nadzieję że gin potwierdzi że jest dobrze:sorry2:

Hejka :-)
dzisiaj na zakupach miałam ból brzuszka jak na @ boje się tego już nie miałam ostatnio a tu patrz jak na złość znowu mam nadzieję że gin potwierdzi że jest dobrze:sorry2:

Patrysiu ten ból to pewnie z wysiłku spowodowanego zakupami, tez tak mam;-)

A dziewczynki jeszcze jedna rada z gabinetu lekarskiego " Kobiety w ciązy powinny unikac małych dzieci do końca pierwszego trmestru, poniewaz szkraby roznoszą rozne choroby" :baffled: - pierwszy raz słyszałam takie stwierdzenie:cool2:

patrysia86:
Bóle podbrzusza to normalne - pytałam na wizycie ginkę, bo też mi się zdarzają, ja nie wiedziałam dlugo, że jestem w ciąży, bo ciągle mnie brzuch bolał jak na okres i czekałam, aż się spóźni i przyjdzie - teraz już bardziej kłuje mnie w którymś boku - raz prawy, raz lewy. Generalnie wszysko się rozciąga i rośnie, więc trochę boleć musi. Wszysko ok. dopóki nie ma plamień i krwawień. Jak bardzo boli to można nospe brać - mi doktor tak mówiła. Ale ja przeciwniczką wszelkiej chemii jestem - po co dzidzi szkodzić, tyle bólu to można przeżyć:)

A z tymi dziećmi to też slyszałam, że lepiej unikać. Swoją drogą 2 lata temu, 3 letni syn kuzynki zaraził mnie ospą wietrzną - nie przechodziłam jako dzieciak, to mi trafiło na 3 miesiace przed ślubem:) Obsypało mnie okropnie, a potem nie mogłam do solarium chodzić i lekkie slady miałam po drapaniu..I tak to z dzieciakami jest i tymi choróbskami;)

A co do mdłości- to ja mam wkółko i do tego odbija mi się kilkanaście razy na godzinę. Macie jakieś sposoby na radzenie sobie z tymi dolegliwościami? (tylko plisss nie farmakologiczne - ziólka, itp. najlepiej jakieś stare sposoby, tzw. babcine)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
patrysia86:
Bóle podbrzusza to normalne - pytałam na wizycie ginkę, bo też mi się zdarzają, ja nie wiedziałam dlugo, że jestem w ciąży, bo ciągle mnie brzuch bolał jak na okres i czekałam, aż się spóźni i przyjdzie - teraz już bardziej kłuje mnie w którymś boku - raz prawy, raz lewy. Generalnie wszysko się rozciąga i rośnie, więc trochę boleć musi. Wszysko ok. dopóki nie ma plamień i krwawień. Jak bardzo boli to można nospe brać - mi doktor tak mówiła. Ale ja przeciwniczką wszelkiej chemii jestem - po co dzidzi szkodzić, tyle bólu to można przeżyć:)

Agagsm moze z ta no-spa chodzi nie tyle o ból brzuch co o skurcze macicy, które powoduja te bóle, a no-spa działa rozkurczowo więc chroni maleństwo, przynajmniej mi sie tak wydaje.:sorry2:

Do góry