reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Cześć Kochane Mamuśki:-)!!
Ja dziś czułam się fantastycznie.
Kombinuje, żeby już od poniedziałku iść na zwolnienie no chyba że będę się dużo lepiej czuła niż ostatnio;-).
Ostatnio musiałam się na trochę wyprowadzić z domu bo babcia zachorowała na półpasiec ale już wróciłam. Nie ma jak w domu a i fasolce mam nadzieje, że będzie tak lepiej - jestem alergikiem.
Najgorsze, że czeka mnie remont w pokoju przed przyjściem na świat maleństwa:-(.

Według kalendarza babyboom termin mam na 1 stycznia 2010r. - mąż będzie miał prezent przed urodzinami.
Buziaki

reklama
To ja tez sie dolanczam tez mam termin na styczen wedlug moich obliczen na 8 stycznia bylam juz u lekarza ale jeszcze nie bylo na usg nic widac trzy testy wyszly dodatnie na bete robilam we wtorek i wynik jest 3.406,00.
Mam juz mdlosci,wymioty i sztrasznie chce mi sie spac. biore juz witaminki a w srode ide na usg i wszystko sie okaze.

Jak mam wstawic wsuwaczek i jak go zrobic.

witaj:-)kochana w google wpisz suwaczek i tam masz od koloru do wyboru i potem jak sobie go zrobisz to wtedy tam bedą kody i jeden z nich(nie pamietam który chyba z UBB jakoś tak )pasuje co wchodzisz w ustawienia i tam jest edytuj sygnature i wklejasz kod tam gdzie się pisze posty i gotowe:tak:

Cześć Kochane Mamuśki:-)!!
Ja dziś czułam się fantastycznie.
Kombinuje, żeby już od poniedziałku iść na zwolnienie no chyba że będę się dużo lepiej czuła niż ostatnio;-).
Ostatnio musiałam się na trochę wyprowadzić z domu bo babcia zachorowała na półpasiec ale już wróciłam. Nie ma jak w domu a i fasolce mam nadzieje, że będzie tak lepiej - jestem alergikiem.
Najgorsze, że czeka mnie remont w pokoju przed przyjściem na świat maleństwa:-(.
Według kalendarza babyboom termin mam na 1 stycznia 2010r. - mąż będzie miał prezent przed urodzinami.
Buziaki

witaj:-)u mnie cały czas jest remoncik;-)

Ja używam tylko kwas foliowy i znając z doświadczenia ginekolog będzie mi kazał tak jak pisałyście do 12 tygodznia i wtedy pewnie będe Elevit witaminki brała(z pierwszą ciążą też tak było)są różne witaminki ale te myśle że są super nawet pomagają przy anemii ja tak miałam przy pierwszej ciąży;-)

:-)Witam
Dołączam do styczniówek 2010 :tak: termin wg kalkulatora mam na ok 16 styczeń , u gin jeszcze nie byłam na tescie diwe grube krechy dodam że po raz drugi mam ten zaszczyt :-) w marcu 2008 urodziłam synka.Czuję się super zero dolegliwośći (tak jak w pierwszej ciąży) chociaz mowią że każda ciąża jest inna zobaczymy jak to bedzie dalej.Pozdrawiam Wszystkie przyszłe mamuski ohh nie ma to jak znów być w ciąży!! :-D

Patrysia ja Elevit też brałam i żelazo później ;-):tak: pewnie później też gin będzie mi kazał brać witaminki bo na początek mi mówił że wystarczy folik :tak:

a czy któraś z was ma konflikt krwi :confused:

ja chyba będę musiała mieć zastrzyk nie pamiętam w którym tygodniu czy 12 czy którym się go dostaje musze się wypytać :szok:

a co do remontu to mnie też czeka ale jeszcze nie wiem co i jak i czy zdążę zrobić z moimi ruchami :-D

i jeszcze mam pytanko czy wiecie już co i jak z tymi zaświadczeniami do becikowego:szok: ? prywatny ginekolog może wypisać bez problemów tak ? i jak wygląda takie zaświadczenie gotowe jest czy może musi sam coś napisać ? i czy to tylko raz czy kilka takich musi dać w trakcie ciąży ??? i do którego tygodnia musi to wypisać do 10 tyg :confused:

konfliktu nie mam, bo to maz ma - grupe krwi a ja mam + gdyby było odwrotnie , to tez musiałabym brac zatsrzyki..

co do becikowego tez własnie niewiem nic w tym temacie, w necie znalażłam coś takiego :
"Becikowe"

Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka.
Becikowe przysługuje wszystkim, niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, w wysokości 1000 zł na dziecko. Wprowadzone ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 12, poz. 67).
Becikowe jest świadczeniem rodzinnym. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, iż świadczenia rodzinne są wolne od podatku dochodowego.

• Becikowe przysługuje:
  • matce,
  • ojcu lub
  • opiekunowi prawnemu dziecka.
Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania.

• Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
  • dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe
  • skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
  • pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców).
dziewczyny pomózcie..jeśli jest coś ważnego czego nie wolno przegapić

Ostatnia edycja:
no i jeszcze to :
Kobiety w ciąży już teraz powinny prosić o wydanie zaświadczenia potwierdzającego opiekę lekarską w jej trakcie.Zobacz także:

Od pierwszego listopada wypłata jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka będzie zależała od złożenia odpowiedniego zaświadczenia potwierdzającego pozostawanie pod opieką lekarza nie później niż od dziesiątego tygodnia ciąży aż do porodu. Te same zasady będą obowiązywały także w przypadku występowania o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, gdzie dodatkowo musi być spełnione kryterium dochodowe. Obydwa świadczenia wynoszą 1 tys. zł. Wzór wymaganego zaświadczenia, jak i formę opieki medycznej nad ciężarną ma określić rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia, ale wciąż trwają nad nim prace.
Ośrodki pomocy społecznej już od stycznia informują kobiety o zmianie w prawie.
- Przygotowaliśmy informację, która została wywieszona w urzędach i instytucjach, w tym w przedszkolach i szkołach. Daliśmy też ogłoszenie do lokalnej telewizji - mówi Ewa Opoka, dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kraśniku.
Marta Gwiazda, kierownik działu świadczeń rodzinnych MOPS w Sieradzu, dodaje, że często dzwonią kobiety, które o takim wymogu dowiadują się z mediów lub od swojego lekarza.
- Ponieważ nie wiadomo, jaki dokładnie dokument będzie wymagany, przyszłe matki mówią, że podstemplowują książeczki prowadzenia ciąży - mówi Marta Gwiazda.
Zdaniem Haliny Maliwieckiej, dyrektora MOPS w Zgorzelcu, z punktu widzenia urzędnika rodzaj wymaganego zaświadczenia nie będzie miał znaczenia, bo najważniejsze, żeby potwierdzało opiekę lekarską. Z kolei Ewa Opoka uważa, że nowe wymagania nie powinny wpłynąć na zmniejszenie liczby wypłacanych świadczeń, bo większość kobiet chodzi na regularne badania i wizyty lekarskie w trakcie ciąży.

hmmm niewiem teraz czy może to być lekarz prywatny czy musi byc z kasy chorych

DZIEŃ DOBRY:-)
A ja z M teraz pojade na zakupki do Auchanu:-)

Patrysia ja Elevit też brałam i żelazo później ;-):tak: pewnie później też gin będzie mi kazał brać witaminki bo na początek mi mówił że wystarczy folik :tak:

i jeszcze mam pytanko czy wiecie już co i jak z tymi zaświadczeniami do becikowego:szok: ? prywatny ginekolog może wypisać bez problemów tak ? i jak wygląda takie zaświadczenie gotowe jest czy może musi sam coś napisać ? i czy to tylko raz czy kilka takich musi dać w trakcie ciąży ??? i do którego tygodnia musi to wypisać do 10 tyg :confused:

a tak tak żelazo też miałam zapomniałam o tym ale to zapisał dopiero jak miałam anemie:tak:no ja teraz jak pójde do gina we wtorek to poprosze o zaświadczenie że prowadzi u mnie ciąże bo też słyszałam że trzeba dac do urzędu gminy do końca drugiego miesiąca ciąży:baffled::tak:

:-)Witam
Dołączam do styczniówek 2010 :tak: termin wg kalkulatora mam na ok 16 styczeń , u gin jeszcze nie byłam na tescie diwe grube krechy dodam że po raz drugi mam ten zaszczyt :-) w marcu 2008 urodziłam synka.Czuję się super zero dolegliwośći (tak jak w pierwszej ciąży) chociaz mowią że każda ciąża jest inna zobaczymy jak to bedzie dalej.Pozdrawiam Wszystkie przyszłe mamuski ohh nie ma to jak znów być w ciąży!! :-D

no i dołączyłam :) 4 styczeń, jak gin nie zmieni terminu, pozdrawiam.

witajcie:-)

I ja dołączam do styczniówek 2010, bo moje wpisy już raczej na staraczkach 2009 nie będą akutualne :-).

Mi termin na usg wyszedł 4.01.2010. CZyli jest to gdzieś 6-7 tydzień ciąży.
Z objawów to strasznie bolą mnie piersi i zauważyłam, że już się nieznacznie powiększyły. Do tego mam jadłowstręt, jak niektóre z was tutaj- zwłaszcza rano. Mdłości na szczęście jako tako nie mam. No i jestem strasznie spiąca, tak że muszę sobie w ciągu dnia ucinać drzemki.

Gin dał mi Duphaston na ochronę ciąży- chyba tak bardziej zapobiegawczo, no ale biorę go (czy któraś z was to może bierze?).

Jestem już też po pierwszych badankach krwi i moczu. Właściwie wszystko wychodzi w normie (normy wpisane są obok wyników) z wyjątkiem hematokrytu, który jest niższy niż norma. Ale z tego co czytałam, to to się dość często zdaża- zwłaszcza na początku ciąży. Coś się tam zmienia- objętość krwi? czy coś i dlatego.
Martwią mnie tylko b.liczne bakterie w moczu, co pewnie świadczy o jakiejś infekcji :baffled:. Zobaczymy co gin na to powie. Ale już wcześniej miałam skłonności do zapalenia cewki moczowej i pęcherza, więc podejrzewam, że mi coś przepisze. Niby w ciąży dużo łatwiej o różne infekcje tych miejsc. :baffled:

Pozdrawiam was Styczniówki :-).

reklama
DZIEŃ DOBRY:-)

ja teraz jak pójde do gina we wtorek to poprosze o zaświadczenie że prowadzi u mnie ciąże bo też słyszałam że trzeba dac do urzędu gminy do końca drugiego miesiąca ciąży:baffled::tak:

Właśnie też muszę mojemu o tym wspomnieć. Ale mi się wydaje, że tego nie trzeba już składać. Straczy mieć takie potwierdzenie, że jest się pod opieką lekarską najpóźniej od 10 tyg.

Do góry