reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Dziewczyny dziękuję za opinie. Emilia - ja też słyszałam i to nawet od mojego gina, że po suplementach dzieci rodzą się większe. Może was to zdwiwi ale właśnie czuje, ze malucha lekko trzeba "poddtuczyc" :-D u mnie będzie na bank CC więc chciałabym aby był silniejszy a ponieważ nic dotąd nie brałam to zależy mi na waszych doświadczeniach.
Ta mumomega - podoba mi się mimo, że paula tobie zalecono ją na początku ciązy, ale oprócz tego chciałabym inne suplementy więc coś trzeba dorzucić.

reklama
Dzień dobry!!

Ale Wy macie tempo pisania!! Nie było mnie tu od wczoraj od 20 i nadrobić nie mogę :no::eek::-p

Mnie dziś obudziły słodkie buziaki moich bratanic :-) Calusi dzień ze mną spędzą :tak: Więc będzie ciekawie, kolorowo i smakowicie :-p

Ivi
Ryb wędzonych nie można jeść w ciąży!! Dobrze, że wybrałaś puszkę :tak:

Paula3
Też mam bóle brzucha jak przy miesiączce... Właśnie muszę wypytać lekarza dlaczego... Wcześniej rosła macica, a teraz to już chyba nie rośnie :sorry: Sama nie wiem...

Rany... Nie pamiętam co która z Was napisała... A przed chwilą pamiętałam :wściekła/y:

W poniedziałek o 15.25 moja koleżanka (z forum) urodziła synka!! Męczyła się bardzo długo, w końcu lekarz się zlitował i cesarkę jej zrobił :tak: Od wczoraj jest w domku z synkiem!! :tak: I pyta co zrobić, żeby przestawić dzidzię, bo śpi w dzień, a w nocy .... :-D Najważniejsze, że są cali i zdrowi!!

Miłego dnia!! :*

Gosia- duża ta Twoja Emilka była...a że mniejsza przy porodzie niż oszacowali to chyba te błędy pomiaru wychodzą...ale pewnie łatwiej się ją rodziło.
no w sumie mniejsza niz rodzice jak się urodziła mój miał 4500g a ja 4050g wiec spodziewałam się dużego dziecka hihi ale i tak spadła dużo bo do 3420g zamiast przybierać była sporo opita wodami do tego problemy z karmieniem zrobiły swoje załapała w ostatniej chwili bo byśmy tam spędziły kolejne dni :dry:
Dziewczyny, w sumie zapytałam o witaminy z dopiskiem, że nie wiem co mi to da - więc się nie dziwię, że żadna mi nie odpisuje.
To zapytam tak - czy ktoras miala stycznośc z tym preparatem?
Mumomega Suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią

Piszesz Klara, że teraz u naszych maleństw najbardziej mózg się rozwija, tym bardziej może ten suplement były wskazany, co sądzicie?

ja wyczytałam że wzrostowa teraz dziecko nie rośnie a przybierze w ciągu miesiąca około 900g no i reszta jak mówicie ...ja biorę Prenatal classic przyznam szczerze że wyniki mam dobre i jakoś to że zaniedbuje łykanie tabletek ze względu na sklerozę ciążową nie popadam w załamanie :zawstydzona/y:słyszałam ze drugie dziecko potrafi się rodzić większe niż 1 więc liczę na 4kg bąbla :-D oby nie większe bo i tak nieźle młoda mnie załatwiła ;-)

Dziendoberek

Ja w pracy oczywiscie a pogoda taka ze ledwo sie na nogach trzymam tak przymulona jestem, ale pocieszam sie ze to ostatnie moje dni i od czwartku L4:-) zasluzone zreszta:tak:
Noce dla mnie coraz ciezsze, przekrecic sie to nie lada wyczyn:sorry2:a tu jeszcze prawie dwa miesiace:shocked2:

Milego dzionka, uciekam

Witam porannie :)

NIestety ja mamza sobą ciężką noc! niedosyć że mnie łydki strasznie bolą - nie mam pojęcia od czego - to do tego cała lewa noga boli mnie już od stopy do biodra - tak mnie rwie ! nie mogłam zmienic pozycji w nocy a jak już zmieniałam to miałam łzy w oczach !
do teraz mnie cholernie boli , rwie cała noga i nie wiem co jest grane :-:)szok::no:

Oj biedna jesteś

Czytam dziś o witaminach i szalu dostaję.
Postaw Na Zdrowie - Indywidualny Program Ochrony Zdrowia - Witaminy dla kobiet w ciąży
Jedno z drugim połączone to fakt ale moj mózg się ewidentnie kurczy :-D bo pojąc mi coraz gorzej.
Dotąd nie brałam żadnego kompleksu witamin, tylko na początku ciązy folik, potem magnez, selen, czasem b12. Teraz myślę, że coś potrzebuje ale co...? Ta wczorajsza rozmowa o zastrzyku b12 lekko mną wstrząsneła, poziom niski faktycznie ale hemoglobina dobra. Miesiąc temu bo teraz nei wiem. Coraz częściej mam drętwienia stóp i rąk delikatne ale odczuwam.
Coś bym sobie kupiła ale co.. jak znam mojego gina to powie - jak pani uważa :szok::-)
Pewnie już o tym gadałyśmy ale napiszcie proszę jakie preparaty witaminowe przyjmujecie. Pewnie mi to niewiele da bo jakos przekonania nie mam do typowych zestawów ale z ciekawości... :-)

Kaja polecam zestaw dla kobiet w ciąży callivita sprawdź sobie w necie tam wszysyko naturel i bez konserwantów
Chociaż powiem Ci że ja nie brałam nic:-)

Witam kobietki...

Ja mam podobnie, praktycznie co dzień boli mnie jak na okres i tak mocno promieniuje od pleców i ud...:no: a wczoraj wieczorem to mnie tak chwilę zaczęło boleć jak w dniu w którym jechałam na porodówkę...ale chwilę i przeszło...:no: strasznie się wystraszyłam...Wzięłam sobie nawet nospę, ale nic mi nie pomogła...:no: ja nie wiem co się dzieję, ale bardzo się martwię...wizytę mam dopiero 18 listopada, no i nawet nie mam jak szybciej iść do lekarza, bo on tylko 2 środy przyjmuje, a teraz będzie 11 listopad, więc wolne...:no: kobietki może wiecie co to znaczy? Na początku ciąży to się mówiło, że to rozszerzająca się macica...Ale teraz? Też się tak rozszerza?
Nie chcę was nakręcać, ale porozmawiajcie z ginem, bo więcej z Was ma ten problem. U mojej koleżanki to były skurcze macicy, ale każdy ma inaczej więc nie wpadać mi tu w panikę!!!;-)

Oj biedna jesteś

Kaja polecam zestaw dla kobiet w ciąży callivita sprawdź sobie w necie tam wszysyko naturel i bez konserwantów
Chociaż powiem Ci że ja nie brałam nic:-)

Nie chcę was nakręcać, ale porozmawiajcie z ginem, bo więcej z Was ma ten problem. U mojej koleżanki to były skurcze macicy, ale każdy ma inaczej więc nie wpadać mi tu w panikę!!!;-)

Ja też już myślałam o skurczach:zawstydzona/y: bo nie dość, że boli mnie jak na okres to jeszcze promieniuje od pleców i ud, no i brzuch mi twardnieje... No ale ciągle mam nadzieję, ze to może chwilowe, że to od zmęczenia, albo noszenia córci...:zawstydzona/y: nie wiem...na razie jest ok, nic mi nie jest, nic nie boli, mam nadzieję, że dziś już będzie ok. Tak ogólnie to nie martwiłam się aż tak tym, ale po wczorajszym dniu zestresowałam się:no: Liczę na to, że będzie lepiej...

WITAM SIĘ I JA:-)
Ja się dobrze czuje ale brzusio ostatnio twardnieje częściej:dry:ale też mówiono że to jest normalne gorzej gdyby były regularne twardnienia:tak:
Witam Was moje drogie właśnie wróciłam z wizyty od Gin.:wink:
Na szczęście nic się nie dzieje Gin zadowolona.. tylko przeraził ją mój kaszel i chrypa.:sad:Musze stosować domowe sposoby by zwalczyć to cholerstwo. Zrobiłam już ten paskudny syrop z cebuli. Badania mam wszystkie narazie porobione i jest wporządku.. do następnej wizyty muszę zrobić tylko morfologie i mocz. Żelazo mogę odstawić narazie, wrócimy do niego jak hemoglobina wyjdzie poniżej 11.
Mamy skończone 31 tygodni :) Mały szaleje w brzuszku i ma się dobrze. Usg nie robilismy bo było robione 13.10.
Dostałam juz L4 żeby spokojnie sie wykurowac i juz odpoczywac od pracy i nie mijac się z zarazkami bo wkoło wszyscy kaszlą lub kichają. Kolejna wizyta 27.11.2009r.:-)
Ledwo doszłam do domu, czuje się licha przez to przeziębienie.Kaszel mnie męczy i gardło boli strasznie :sad::frown::sad: Ale zaraz wskoczę pod kołderkę i będę odpoczywac dla maleństwa.:rolleyes::yes:
Jeszcze u Gin się troche zestresowałam bojak nigdy wzięłam tyle ile na wizytę tylko bo jestem przed (10.11) wypłatą a okazało się że o 10zł podniosła stawkę heheh..:szok::errr:Więc musialam powiedziec że przy następnej wizycie dopłace Heh..A tak mi głupio się robiło że szok:confused:Ale miałam dziwne przeczucie, że mi braknie choc się niespodziewałam.
Mam to głupie 10 zł na sumieniu teraz:sorry2::eek:
bidulko kuruj sie kuruj duzo zdrówka:tak:
Cześć Dziewczyny, ja już w domu:-)
Przepraszam że wczoraj się nie odezwałam ale mojej mamusi komp padł:sorry2: ale dziękuję za troskę:-) Pani gin mnie uspokoiła, szyjkę mam długą i zamkniętą:-) a napinaniami mam się nie przejmować, brać magnez i odpoczywać. Zrobiła szybkie usg, aby sprawdzić czy mój upadek nie zaszkodził mojemu pieronkowi, mały wypiął jajca do mamusi, a serducho waliło więc wszystko super:-)
A, byłam również u bioenergoterapeuty, który stwierdził że z ciąża wszystko okejas, a porodem mam się nie przejmować bo wszystko pójdzie gładko bo moje narządy jak najbardziej okejas:-), oby miał rację:cool2:
Teraz ide Szymurę położyć bo padamy ze zmęczenia:tak:
Zapomniałam, na lotnisku miałam stresa, bo kazali mi przedstawiać wszystkie zaświadczenia od lekarzy i dzwonili czy aby na pewno mogę wsiąśc do samolotu:cool: Na szczęście mnie wpuścili:-p:tak:
Do jutra
no to super bardzo się ciesze że jest ok:-)
Hej Kobietki :-)
Wiecie co, mam normalnie dość, Oliś daje nam takiego czadu, że oszaleć można. Dzisiaj w ciągu dnia 3 godziny się darł, a jak skończył to zaczął się szczerzyć i brawo sobie bił :sorry2: Teraz niby grzecznie się bawi, ale o tej porze to już dziecko w jego wieku spać powinno, pewnie znowu zalegnie o 1 :no:
Jeszcze cały czas to cholerne kłucie mnie męczy, dobrze, że w niedzielę ten szpital, bo chodzę jak terminator i jestem jednym wielkim kłębkiem nerwów. No i w ogóle tak jakoś non stop ryczeć mi się chce :-( Wkręcam sobie różne głupie rzeczy i później zamykam się w kiblu i ryczę:-(
ajenka tak ci współczuje:sorry2:jak dzieciaczki się uprza to trudno co kolwiek zrobić:sorry2:
ja nie jadam. poczekam jeszcze te 2,5mies :-p

dziewczyny czy wy też macie czasem taki ból brzucha jak podczas okresu? bo mam już 2 dzień a moja ginka na urlopie :no:
mój gin ostatnio na wizycie mnie ostrzegał ze jak boli brzuszek jak na @ bąź twardnienia brzuszka i sa to regularne to jechac do niego bo to sa skurcze:sorry2:tak więc kobitki pilnujcie tego:sorry2:
W poniedziałek o 15.25 moja koleżanka (z forum) urodziła synka!! Męczyła się bardzo długo, w końcu lekarz się zlitował i cesarkę jej zrobił :tak: Od wczoraj jest w domku z synkiem!! :tak: I pyta co zrobić, żeby przestawić dzidzię, bo śpi w dzień, a w nocy .... :-D Najważniejsze, że są cali i zdrowi!!

Miłego dnia!! :*
gratulacje dla koleżanki:-)

yol_a - właśnie trafiłam na Clavita też - kurcze ale cena :szok: chyba sobie jednak sprawie. Może też to mono-coś tam :-D:-) Na końcówkę sobie wydam jak dotąd nie kupowałam nic ;-)

emilcia - przekaż koleżance, że kilka dni po porodzie to cięzko maleństwu się przestawić ale na spokojnie w ciągu nastenych dni tak będzie, pokojarzy wieczorną kąpiel, inne dzienne odgłosy...myslę, że to kwestia czasu

Roxeen - ja po tym sorbiferze to mam zatwardzenia i wogóle bardzo rzadko chodzę w celu oddania "dwójeczki". Z przemianą materii zawsze miałam nieregularności ale teraz to masakra......Może i dlatego też wszystko zostaje we mnie i waga tak skoczyła. W sumie Niunio duży - 2 kg, ja piję jak smok, jeść nie jem dużo, tak normalnie.....Tyle że przed ciążą słodycze jadłam bardzo okazjonalnie a teraz codziennie jakiegoś pierniczka albo princessę arachidową muszę wsunąć:-) A najśmieszniejsze dziewczyny jest to, że tylko na brzuchu mam kg, w nic innego nie poszło. Jedyne co mnie martwi to, to że za gwałtowny ten przyrost w ostatnich m-cach - po porodzie jak strzelę to będę cała w sznytach a nie rozstępach:-) i będą jaja bo powiedziałam, że furę sprzedam a pójdę na zabieg:-)

A co do lekarza to sama się zastanawiam czemu tak "zostawił" sprawę bo może właśnie powinien jeśli nie wysyłać mnie do szpitala to chociaż zastanowić się czemu pomimo brania tego preparatu i tak hemoglobina leci w dół............ no ale co zrobić...........jak widać ile lekarzy tyle teorii............ Wczoraj w sumie mnie też zdziwił, bo on to wogóle jest przeciwnikiem dawania leków kobietom w ciąży.........i jak mu powiedziałam, że znowu załapałam chyba infekcję bo czuję to i owo "w środku" to on nic nie widział - mówił że jest czyściutko, dopiero wziął chyba jakiś paseczek i włożył tam do środka to stwierdził, że faktycznie jest jakaś bakteria i przepisał mi macmiror complex. Powiedział, że chyba złapaliśmy "początkową fazę" ........... no i może i tak było tylko, że ja znowu miałam takie odczucie, że nic nie byłam w stanie zrobić bo cały czas mi dokuczało to paskudne odczucie........
I w sumie już drugi raz twierdzi że to nie jest typowa infekcja "sama z siebie" tylko może coś mnie uczuliło i podrażniło. Za pierwszym razem byłam skłonna uwierzyć bo faktycznie zmieniałam płyn do higieny.........a teraz tak mi po głowie chodzi czy faktycznie po ostatnim "serduszkowaniu", które było dłuższe i bardziej "ekstremalne" niż zwykle, coś mi się nie wydarzyło:-)

reklama
yol_a - właśnie trafiłam na Clavita też - kurcze ale cena :szok: chyba sobie jednak sprawie. Może też to mono-coś tam :-D:-) Na końcówkę sobie wydam jak dotąd nie kupowałam nic ;-)
To tak jak ja i wszystko jest w porządku a Filipek duży;-) ale jeśli idzie o calivitę to polecam z czystym sumieniem, jest droga ale warta ceny - ja pasę starszego synka naturalną witaminką C z dzikiej róży, sama też brałam w czasie przeziębienia. A ten zestaw można też zażywać w trakcie karmienia. Kaja ty kiedyś coś radziłąś na opryszczkę, ale nie znajdę tego:no:Pomóż bo mam trzy, z czego jedną na brodzie- Tom był chory i to reakcja na wiruski:-)

Do góry