reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Czytam dziś o witaminach i szalu dostaję.
Postaw Na Zdrowie - Indywidualny Program Ochrony Zdrowia - Witaminy dla kobiet w ciąży
Jedno z drugim połączone to fakt ale moj mózg się ewidentnie kurczy :-D bo pojąc mi coraz gorzej.
Dotąd nie brałam żadnego kompleksu witamin, tylko na początku ciązy folik, potem magnez, selen, czasem b12. Teraz myślę, że coś potrzebuje ale co...? Ta wczorajsza rozmowa o zastrzyku b12 lekko mną wstrząsneła, poziom niski faktycznie ale hemoglobina dobra. Miesiąc temu bo teraz nei wiem. Coraz częściej mam drętwienia stóp i rąk delikatne ale odczuwam.
Coś bym sobie kupiła ale co.. jak znam mojego gina to powie - jak pani uważa :szok::-)

yol_a 5 lat, kochana to zapomnieć sie nie dało, ja 16... :cool2:;-)
labamba - zdrówka synkowi ;-)
mzetka - poczytaj w tym linku o żelazie - zdziwisz się jako i ja się zdziwiłam ;-)

Pewnie już o tym gadałyśmy ale napiszcie proszę jakie preparaty witaminowe przyjmujecie. Pewnie mi to niewiele da bo jakos przekonania nie mam do typowych zestawów ale z ciekawości... :-)

reklama
Witam sobotnio! Właśnie pisałam posta, kiedy sobie zresetowałam kompa... kolanem -.-" wszystko przez to, że mam teraz inaczej poustawiane pod biurkiem. Nic to, w takim razie witam się tylko, bo muszę lecieć na uczelnię. Tak mi się nie chce, że masakra. ;)

Miłego dnia życzę!!! ^^

Witam porannie :)

NIestety ja mamza sobą ciężką noc! niedosyć że mnie łydki strasznie bolą - nie mam pojęcia od czego - to do tego cała lewa noga boli mnie już od stopy do biodra - tak mnie rwie ! nie mogłam zmienic pozycji w nocy a jak już zmieniałam to miałam łzy w oczach !
do teraz mnie cholernie boli , rwie cała noga i nie wiem co jest grane :-:)szok::no:

Witam kobietki...

ja nie jadam. poczekam jeszcze te 2,5mies :-p

dziewczyny czy wy też macie czasem taki ból brzucha jak podczas okresu? bo mam już 2 dzień a moja ginka na urlopie :no:

Ja mam podobnie, praktycznie co dzień boli mnie jak na okres i tak mocno promieniuje od pleców i ud...:no: a wczoraj wieczorem to mnie tak chwilę zaczęło boleć jak w dniu w którym jechałam na porodówkę...ale chwilę i przeszło...:no: strasznie się wystraszyłam...Wzięłam sobie nawet nospę, ale nic mi nie pomogła...:no: ja nie wiem co się dzieję, ale bardzo się martwię...wizytę mam dopiero 18 listopada, no i nawet nie mam jak szybciej iść do lekarza, bo on tylko 2 środy przyjmuje, a teraz będzie 11 listopad, więc wolne...:no: kobietki może wiecie co to znaczy? Na początku ciąży to się mówiło, że to rozszerzająca się macica...Ale teraz? Też się tak rozszerza?

Witam porannie :)

NIestety ja mamza sobą ciężką noc! niedosyć że mnie łydki strasznie bolą - nie mam pojęcia od czego - to do tego cała lewa noga boli mnie już od stopy do biodra - tak mnie rwie ! nie mogłam zmienic pozycji w nocy a jak już zmieniałam to miałam łzy w oczach !
do teraz mnie cholernie boli , rwie cała noga i nie wiem co jest grane :-:)szok::no:
Pewnie cię skurcz złapał przez sen:tak: Ja mam co rano tak obolałe nadgarstki że masakra, w nocy mam kilkanaście skurczy ale tylko ręce.
Tak wogóle witam :-) Zagoniłam chłopa do sprzątania i mam ubaw:-D
Coś moje dziecię bardzo spokojne od wczoraj i się martwię:-( Bardzo słabe ruchy czuję ale mam nadzieję że sobie odpoczywa :tak:

Witajcie kochane!
Ale macie temp w pisaniu...
Cięzko tradycyjnie z czytaniem nadrobić a z odpisaniem to się staram wszystkim, ale nie wiem jak mi wyjdzie.
Mam nadzieję, ze nikogo nie pominę.

Gosia_k23 Dzięki za uspokojenie z tymi wymiarami maleństwa...

W sumie to w tym jednym dniu robiono mi 2 razy usg na różnym sprzęcie i na jedym wyszła ta różnica i waga ok 1,6kg,
a w szpitalu już tych różnic jeśli idzie o główkę idzie nie było, a waga malucha 1,9kg..
nie rozumiem tego za bardzo.
Mój gin mówi, że najważniejsze że wg zarówno jednego badania jak i drugiego Mały jest w normie...
Ponoć to zależy do tego jak dokładnie przyłożą te kursory..
jeden bliżej, drugi kilka milmimetrów dalej i już taka różnica...
2 tyg przed tym badaniem Mały miał ok 1,3-1,4kg to chyba 100g-200g to by było mało jakby tylko przytył, ale z drugiej
strony ponoć w 30tc mniej rośnie a bardziej mózg się rozwija...
Mam trochę mętlik...
Może któraś z Was wiecej rozumie,
ja chyba we wt. poprosze gina by jeszcze raz mi to wyłożył i wytłumaczył.

Patrysia86-też dziękuję za ciepłe słowa.
No a co do tego przybierania na wadze dzieciaczków to jak widzisz mam mętlik.
Ja sobie patrzę tylko na tabelkę z tym ile dziecko powinno ważyć w danym tyg. i jak Mały się mieści to się uspokajam, ale powyższe niejasności z mojego usg tak jak już pisałam
poproszę by mi raz jeszcze wytłumaczył.
Kiedyś wklejałam taki link z centylami i wagą.
Mogę raz jeszcze:
Waga płodu w ciąży : Dziewięć miesięcy

Morka - zaciskam kciuki za wizytę, ja też oddycham jak parowóz :)
Fajnie, że kupiłaś nawilżacz...
ja nawilżam tylko dzirki w nosie solą fizjologiczną bo szybko mnie się wysuszają, a wiem że jak nos suchy to
łatwiej coś złapać.Natomist w sypialni musimy mieć pochłaniacz wilgoci bo rano normalnie okna mokre.
A co do nawilżacza, mamy akwaria dwa i one parują przez tydzień tyle wody że chyba mamy nawilżanie.

JoL -Tobie też kochana dziękuję za wsparcie i słowa otuchy.
i jesli o te nieszczęsne rozstępy idzie to ja mocno musiałam po skończonym 3 mies się smarować kremem bo skóra mnie się sypała, taka sucha po prysznicu się robiła...
trwało to niedługo i potem się zapuściłam bo jak tak nie swędziało i nie łuszczyła się to tylko po prysznicu i to nie zawsze wklepywałam albo olejek albo krem...
ostatnio to po prostu mam takie schizy dlatego kilka razy dziennie.
I widzę, że Ty kochana też mocno nie przybrałas na wadze to ja się nie martwię że tylko +8...bałam się ze za mało przybrałam.

Dormark - z tymi drzemkami w ciągu dnia to chyba tak bywa, że czasem po nich człowiek bardziej padnięty niż przed.

Paula3 - biedna jesteś, bez Tv.
Ja ostatnio, czyli w ciąży to mam zaawansowaną "sklerozę', dobrze że rachunki i ważne sprawy na głowie meża.

Yol_a Ale Filipek już duży!!!

Kaja10 - ja z opryszką walczyłam na początku ciąży i pomagały mi witaminy z grupy B oraz erazaben-ponoć bezpieczny w ciąży.
Ale chętnie zapiszę Twojego linka, w razie w...

Mzetka - głowa do góry, wagą się nie martw,
co do rodzinki mam nadzieję że nie wpadnie.
Co do Twojej wizyty najważniejsze że lakarz mówi, ze nie jest źle.
Co do chorób zakaźnych, ja tam jestem zdania, że lepiej unikać bezpośredniego kontaktu co by tam ludzie nie mówili na ten temat,
czy bezpieczne czy nie.
Szkoda z tym łóżeczkiem, ale może jeszcze przyjdzie.

Joasia, mnie się brzuchal niestety od wieków napina i muszę wcinac magnez ogromne ilości -3 razy dziennie po 2 tab. + nospę 3 razu 1
Myślę, że może nie takie ilości jak ja ale trochę magnezu Ci nie zaszkodzi,
a ponoć tak jak dziewczyny piszą do 10 razy w ciągu dnia jest ok.

Sylwia100- ja też myślę, że u ciebie to nie czop.
Ważne, ze różowe nie jest i brunatne.
I chyba nie miałas tego z łyżeczki co?
A mi w ogóle lekarz powiedział, że mało która kobieta czop widziała.
Ale strach rozumiem, jak mi coś wyleciało to sama pytałam czy to nie czop.

Paulinaa kuruj się ,dobrze że masz L4 i fajnie, ż ehemoglobina się uspokoiła, ja też odstawiłam
żelazo ale tylko 1 tabletkę z dwóch, jednak czasem mnie się słabo robi więc chyba na nowo po morfologi w pon. będę musiała wrócić do żelaza, tak czuję,
do większej dawki...ale może się mylę..
I ja też wolę mieć więcej kasy przy sobie w razie w...
ale oddasz kobiecie nastepnym razem wiec nie ma co się martwić!
I też się cieszę, że u mnie to jednak nie wody.

Emilcia - no proszę taki malec w brzuszku a już mamę do pionu ustawia,
będzie z niego słodki ananas!
Mój M. też jak pracą pochłonięty się nie odzywa, ale mnie tez czasem taka przykrosć nachodzi,
że cisza, mimo że rozum mówi że jest w pracy a nie na baletach.

Kazimiera - ja też lubię domowe sposoby na przeziębienie, już nie raz mnie uratowały.
Tylko czosnku nie mogłam więc łykałam 1 tabletkę właśnie czosnku w tabletce, ponoć można.

Kubiaczka- fajnie, że zażegnana grypka.

Aga23- nie jedz aspiryny, lepiej homeppatia i domowe sposoby, których tu dziewczyny mnóstwo przytoczyły i dały linki do nich.
Jak juz się nie daj Boże mocno rozkręci to do lekarza, ale ja bym sama nic nie brała.
A i widzę, że sama jakiś fajny link znalazłaś.
Mam nadzieję, że szybko do zdrówka wrócisz.

Justys85- da sie przeżyć tą glukozę 75g, mi pozwolono wcisnąć soku z cytryny.
I zauważyłam że im szybciej się to pije tym szybciej "po bólu", łatwiej po prostu przez to przejść.

Kacha_wawa- Oliś jest niesamowity! Pewnie w niedzielę się uspokoisz - zaciskam kciuki!

Labamba23-fajnie, że się uspokoiłaś i że wpuścili Cię na pokład, ale niesamowita
troska.

Ale się kobitki rozpisałyście, jeszcze nie nadrobiłam wszystkich postów z wczoraj a tu dziś już tyle.

Ostatnia edycja:
Witam porannie, mnie już teściu odwiedził bo szedł na pogrzeb koleżanki z pracy.Kobieta miała 49 lat i nie zgadniecie jak zmarła.....mąż ją udusił przed blokiem:szok:, wieczorem co prawda.
a mi dziś jakoś tak zimno, oby to nie przeziębienie, chyba czas skończyć z myciem głowy przed wyjściem z domu.
Sylwia100 te upławy to jakiś koszmar, jak rano wstaję to normalnie jak z kranu:-(
Paula3 mi też ostatnio odcieli Polsat bo.... zapłaciłam za dużo 1zł.:tak:Zadzwoniłam do nich i powiedziałam ,ze leże z nogą w gipsie ( ściema)i bardzo ich proszę o odkodowanie sygnału. okazało sie ,ze mogą tak zrobić awaryjnie na 48h a potem musisz wyjasnić problem, zwłaszcza jak wypada to w weekend i po 10min miałam TV. Spróbuj moze coś wskórasz ;-)
Asiowo nie bardzo wiem gdzie mam zamieścić te dane dla Ciebie więc nasrobię tu. Termin mam na 11 stycznia, dziewuszka Magdalenka.( Chylę czoła za pilnowanie porządku )
Kaja 10 ja pytałam się położnej jakie brać suplementy. Mówi, że jeśli wyniki morfologii sa w miarę ok to najlepiej jak najmniej bo potem bardzo duże dzieci się rodzą:eek:
spadam odkurzać pięterko, pa

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, w sumie zapytałam o witaminy z dopiskiem, że nie wiem co mi to da - więc się nie dziwię, że żadna mi nie odpisuje.
To zapytam tak - czy ktoras miala stycznośc z tym preparatem?
Mumomega Suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią

Piszesz Klara, że teraz u naszych maleństw najbardziej mózg się rozwija, tym bardziej może ten suplement były wskazany, co sądzicie?

reklama
Ania98765 - też myślę, że bardzo interesujący temat Ci się trafił!

Golanda - gipsowanie, malowanie... skąd Ty masz tyle sił kobieto? może faktycznie syndrom wicia gniazdka uruchomiony!

Dormark, ależ podoba mnie się Twój optymizm od rana!

Kaja10 Ty masz rację chyba każda z nas boi się czy sobie poradzi z maleństwem mimo że go bardzo pragnie, ale to chyba normalne.
i ja jem jeśli idzie o witaminy FeminatalN i w sumie nawet nie czytam o innych, znów będę mieć mętlik.

Gosia- duża ta Twoja Emilka była...a że mniejsza przy porodzie niż oszacowali to chyba te błędy pomiaru wychodzą...ale pewnie łatwiej się ją rodziło.

Ivi nie wiem jak to jest z rybami wędzonymi, ja lubię tuńczyka z puszki i go jestem pewna! Ja nie ruszam generalnie nawet szynek które były tylko wędzone a nie gotowane,
nie wiem czy słusznie.
Tak samo pilnuje by sery były z mleka pasteryzowanego - uwielbiam fetę, a ta z mlekowity wiem, ze z pasteryzowanego. Oscypka choć kocham nie zjem, muszę poczekać na po porodzie.

Paula3, Ania98765 - mnie sie takie bóle okresowe zdarzały i było ok, ale wiem że na dwoje babka wróżyła.
w książkach dla cieżarnych piszą że mogą one nam dolegać, a w tabeli niedaleko skontaktuj się z lekarzem gdy czujesz taki ból i bądź tu mądry...
może ktoś inny Wam lepiej pomoże.

Tysiolek mnie też czasem rwało i ponoć niedobory magnezu dają takie objawy...

Zajrzę do Was później bo ręka mi odpada od pisania :) Miłego dnia!

Ostatnia edycja:
Do góry