reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2010 !!

Kaja u mnie wreszcie temp spoko, nawet balkon mam zamkniety :tak::rofl2: 22 stopnie zgodnie z prognoza, czyli ok. 25, bo zawsze jest troche wiecej:tak::cool2:

A wczoraj byl dzien wielce wyczekiwany przeze mnie, bo wyszlam w dlugim rekawie i zakrytych butach:tak:

reklama
Witam poniedziałkowo :-) córcia skopała mnie dzisiaj na całego o 4.00 rano, łobuz jeden :-D

Witam o poranku:-)pogoda w koncu ma byc ładna...to juz jutro na 9:20 ide na usg z nadzieją na poznanie płci dzieciątka mego:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: a dzis to juz sie doczekac jutra nie moge caly czas po cichu licze na dziewczynke;-) cudnego synka juz mam;-) ale jutro sie pwinno okazac:-)pozdrawiam

Anusia, trzymam kciuki!

Cześć dziewczynki, smutno się wczoraj zrobiło...
A ja się wczoraj czułam lepiej ale po południu już zdychałam nos zatkany, katar leciał, inhalacje nie pomagały więc poszłam do lekarza, ale jak to w ciąży żadnych leków nie dostałam:tak:mam pic wapno, brać rutinoskorbin ale bez przesady i leżeć w łóżeczku, zwolnienie mam do środy, także tak właśnie czynię, grzejemy się z bąblem pod kołderką, a kopie już nieźle!!!!:-D

Cześć dziewczynki, smutno się wczoraj zrobiło...
A ja się wczoraj czułam lepiej ale po południu już zdychałam nos zatkany, katar leciał, inhalacje nie pomagały więc poszłam do lekarza, ale jak to w ciąży żadnych leków nie dostałam:tak:mam pic wapno, brać rutinoskorbin ale bez przesady i leżeć w łóżeczku, zwolnienie mam do środy, także tak właśnie czynię, grzejemy się z bąblem pod kołderką, a kopie już nieźle!!!!:-D

Możemy podać sobie ręce, ja zaraz idę do lekarza, bo przeziębiłam sie w weekend. Nos zatkany, jak już leci z niego to hurtem no i koszmarny ból gardła (w aptece dali mi jakieś homeopatyczne tabletki do ssania).

Dzien dobry poniedzialkowo:-))
Zycze milego dnia i zarazem tygodnia.

Jesli chodzi o szyjke macicy, jak pytalam mojej ginekolog na ostatniej wizycie, m.in. objawem sa skorcze. Tak jak napisala tez Agbar bol brzucha. I nie sadze, ze teych sie nie zauwaza. Mysle, ze one tez sa powdem do zwrocenia sie do lekarza, bo jest to cos niepokojacego w naszym stanie.
Niestety nie jestem ekspertem i nie wiem czy szyjka macicy moze sie skracac bezobjawowo, raczej watpie.

I otoz to. Badanie tzw. dowcipne w ciazy powinno byc przerowadzane tylko na jej poczatku, poniewaz wszelkie pozniejsze moga spowodowac przedwczesny porod.
Niestety ja o tym dowiedzialam sie po fakcie, jak moja ginka na ostatniej wizycie zbadala mi szyjke macicy, bo ubzduralam sobie, ze mi sie skraca. Tylko dlatego, ze sie niepotrzebnie naczytalam. Zmusilam ja do tego badania, z czego byla niezadowolona, bo prawdopodobnie ugodzilam w jej profesjonalizm. Juz o tym wczesniej pisalam.
I tak jak Kaja wczoraj pisala nie dajmy sie zwariowac, bo zbyt czeste badania i wizyty wedlug mnie sa przesada. I nie nakrecajmy sie. Oczywiscie inna sprawa jest, jesli ciaza ma jakies problemy i jest koniecznosc kontrolowac ja czesto. Nastomiast jesli ciaza przebiega prawidlowo nie ma co chodzic do lekarza zbyt czesto. Ciaza to nie jest choroba, tylko stanem oczekiwania na przyjscie na swiat nowego zycia. Nie ma sensu non stop sie kluc i czekac ze strachem i obawa na wyniki badan, czy wszystko jest ok. Jest to zawsze dodatkowy stres.
Ja postanowilam zaufac mojemu lekarzowi, jak mowi przyjsc za 2,5 miesiaca to znaczy, ze tak ma byc, bo nie ma potrzeby wczesniej. Jak mowi zrobic trzecie badania za miesiac, to tak zrobic, a nie teraz (bo ostatnie robilam jakis miesiac temu) i za miesiac.
I kolejna rzecza wazna, o ile nie najwazniejsza, to jest myslec pozytywnie i otaczac sie afirmacjami, ze dzieco rozwija sie prawidlowo i ciaza rowniez tak przebiega. Bo w wiekszej czesci wszystko zalezy od naszego nastawienia psychicznego.
Niektore z Was sie ze mna nie zgodza. Nie musza.

A ja sie tam zgadzam:-)Ja mam zaufanie do mojej lekarki i lekarza domowego,a takze do swojego organizmu.Niestety,moze to przykre co napisze,ale sluchajac i czytajac wypowiedzi na forach,w telewizji, w gazetach smiem twierdzic,ze wiedza na temat funkcjonowania organizmu,podstawowych badan,objawow jest minimalna w naszym mlodym spoleczenstwie.Do bolu brzucha ze smiechu doprowadzaja mnie pytania typu: czy musze w ciazy stosowac antykoncepcje albo okres spoznia mi sie 5 tygodni,testy sa pozytywne czy moge byc w ciazy?Albo ratunkuuuu boli mnie brzuch jestem w 8tc co robic?????W sumie to nie wiadomo czy sie smiac czy plakac...Kto normalny szuka w awaryjnych sytuacjach pomocy na forach internetowych??Mnie gdy dopadly skurcze i napinanie sie brzucha,do glowy by nie wpadlo by spytac laikow co mi moze byc?Owszem,moge zapytac po powrocie od lekarza,czy ktos mial cos podobnego,co zalecil lekarz itp.ale nie sugerowalabym sie tym co pisza ludzie.Kazdy organizm jest inny,jednemu pomaga no-spa a drugi po niej wymiotuje dalej niz widzi,jeden czlowiek ma wysoki prog bolowy inny prawie zerowy....Dlatego powinnismy szukac lekarzy,ktorym ufamy,ktorzy odpowiadaja na kazde,nawet wg. nich najglupsze pytanie,ktorzy martwia sie o swoich pacjentow jak o czlonkow rodziny.I co najlepsze..ja gleboko wierze w to,ze sa tacy lekarze....I wtedy jesli taki lekarz mowi mi,ze mam robic badania co tydzien albo co 2 miesiace dla mnie jest jedynym i slusznym wyznacznikiem,bo jemu ufam.I nie mnie oceniac co znaczy czeste badanie...

Miłego tygodnia, ma byc ciepełko więc będzie pięknie. A wszystkim mieszkającym poza Polską również życze jak najwięcej promieni słonecznych. No może Karoli ciut mniej bo ty chcesz od nich odpocząć ;-)

Ja tez dziekuje za promienie sloneczne,daly popalic przez ostatnie miesiace i naprawde oddycham z ulga gdy temperatura nie przekracza 25 stopni....W koncu chce sie zyc:-)

Dorcia, Pasibrzuch zrobcie sobie syrop z cebuli i zjedzcie kanapke z czosnkiem (tylko tego czosnku nie mozna sobie zalowactak ok 4 ząbków na kanapkę).na mnie to zawsze dziala:tak:

reklama
Do góry