reklama
G
gość 574
Gość
Dorciaa, Psibrzuch: jeszcze jesień na dobre sie nie zaczęła a wy już zaziębione - herbata z miodem i cytryną, czosnek, syrop z cebuli i będziecie zdrowe!!
Nie z każdym ukłuciem leci sie do lekarza, bo w ciąży to normalne że wszystko sie rozciąga i ciężko odróżnić ból rozciagania wiązadeł od tego czy to akurat szyjka się skróciła, bo nikt przy pierwszym dziecku ekspertem od bólu brzucha ciążowego nie jest - bez urazy dla nikogo, ale o tym, że bezobjawowe skrócenie też następuje wiedza to tylko te dziewczyny, który problem z szyjka miały lub mają - wszędzie jest napisane, że objawy moga byc takie, jak tu pisałyście - mogą, ale to nie powiedziane, że w każdym wypadku takie są
Miłego dnia!
Jak masz cały czas 3 cm. to ok. - ja miałam 4cm w lipcu, a teraz mam 3cm(dokładnie miesiąc później) więc w moim przypadku wiadomo, że się skróciła i to bezobjawowo - u mnie akurat najbardziej niepokoi moją lekarz rozwarcie na 11mm na etapie 23 tygodnia i dlatego mam mieć krążek. Powiedziała że 3 cm są ok. gdyby na takim poziomie miało pozostać, ale u mnie już poszlo w dól, więc jest duże prawdopodobieństwo, że się skróci dalej - ot i cała historia;-)Agagsm piszesz ze szyjka ci sie skrocila do 3 cm. ja ostatnip bylam w szpitalu bo bolal mnie brzuch na dole i miala twardy ale lekarz stweirzdil ze wszystko jest ok i szyjka dl.3cm tez jest ok. wiec ja juz nie wiem..jaka jest normalan dl.szyjki na tym etapie ciazy?
Nie z każdym ukłuciem leci sie do lekarza, bo w ciąży to normalne że wszystko sie rozciąga i ciężko odróżnić ból rozciagania wiązadeł od tego czy to akurat szyjka się skróciła, bo nikt przy pierwszym dziecku ekspertem od bólu brzucha ciążowego nie jest - bez urazy dla nikogo, ale o tym, że bezobjawowe skrócenie też następuje wiedza to tylko te dziewczyny, który problem z szyjka miały lub mają - wszędzie jest napisane, że objawy moga byc takie, jak tu pisałyście - mogą, ale to nie powiedziane, że w każdym wypadku takie są
Zgadzam się z Tobą, dlatego ja ufam swojemu lekarzowi, a nie opiniom z forum tego czy innego;-)Dla mnie najważniejsze to to, co mówi moja pani doktor i to jej słucham!A ja sie tam zgadzam:-)Ja mam zaufanie do mojej lekarki i lekarza domowego,a takze do swojego organizmu.Niestety,moze to przykre co napisze,ale sluchajac i czytajac wypowiedzi na forach,w telewizji, w gazetach smiem twierdzic,ze wiedza na temat funkcjonowania organizmu,podstawowych badan,objawow jest minimalna w naszym mlodym spoleczenstwie.Do bolu brzucha ze smiechu doprowadzaja mnie pytania typu: czy musze w ciazy stosowac antykoncepcje albo okres spoznia mi sie 5 tygodni,testy sa pozytywne czy moge byc w ciazy?Albo ratunkuuuu boli mnie brzuch jestem w 8tc co robic?????W sumie to nie wiadomo czy sie smiac czy plakac...Kto normalny szuka w awaryjnych sytuacjach pomocy na forach internetowych??Mnie gdy dopadly skurcze i napinanie sie brzucha,do glowy by nie wpadlo by spytac laikow co mi moze byc?Owszem,moge zapytac po powrocie od lekarza,czy ktos mial cos podobnego,co zalecil lekarz itp.ale nie sugerowalabym sie tym co pisza ludzie.Kazdy organizm jest inny,jednemu pomaga no-spa a drugi po niej wymiotuje dalej niz widzi,jeden czlowiek ma wysoki prog bolowy inny prawie zerowy....Dlatego powinnismy szukac lekarzy,ktorym ufamy,ktorzy odpowiadaja na kazde,nawet wg. nich najglupsze pytanie,ktorzy martwia sie o swoich pacjentow jak o czlonkow rodziny.I co najlepsze..ja gleboko wierze w to,ze sa tacy lekarze....I wtedy jesli taki lekarz mowi mi,ze mam robic badania co tydzien albo co 2 miesiace dla mnie jest jedynym i slusznym wyznacznikiem,bo jemu ufam.I nie mnie oceniac co znaczy czeste badanie...
Miłego dnia!
Pasibrzuch
Fanka BB :)
Wróciłam właśnie od lekarza, faktycznie przeziębienie jest, o dziwo kazał mi pić miętę i ładnie wytłumaczył, że leków żadnych nie da, bo one ograniczją coś tam, co jest mi akurat teraz potrzebne. No ale i tak nie chciałam tabletek, tylko żeby to obejrzał. Więc mam pić miętę, jeść owoce z wit. C i nie przesadzać z czosnkiem.
Ale bardzo miło potraktowali mnie w przychodni, pani w rejestracji powiedziała, że nie powinnam czekać i mam wejść pierwsza. A że to było też badanie internistyczne do karty ciąży, to zrobili mi EKG i zbadali cukier. Jutro mam wizytę u mojej pani doktor, to obejrzy moje wyniki z morfologii. Ale poza tym czuję sie dobrze, więc wszystko jest chyba ok :-)
Ale bardzo miło potraktowali mnie w przychodni, pani w rejestracji powiedziała, że nie powinnam czekać i mam wejść pierwsza. A że to było też badanie internistyczne do karty ciąży, to zrobili mi EKG i zbadali cukier. Jutro mam wizytę u mojej pani doktor, to obejrzy moje wyniki z morfologii. Ale poza tym czuję sie dobrze, więc wszystko jest chyba ok :-)
Paulinaa
Mama Adasia '2010
To najważniejsze. Tylko teraz uważaj na siebie i wracaj szybciutko do zdrowiaWróciłam właśnie od lekarza, faktycznie przeziębienie jest, o dziwo kazał mi pić miętę i ładnie wytłumaczył, że leków żadnych nie da, bo one ograniczją coś tam, co jest mi akurat teraz potrzebne. No ale i tak nie chciałam tabletek, tylko żeby to obejrzał. Więc mam pić miętę, jeść owoce z wit. C i nie przesadzać z czosnkiem.
G
gość 574
Gość
Pasibrzuch - to dobrze - teraz dbaj o siebie i malucha i wracaj szybciutko do zdrówka!
jestem na forum juz od 8 i dopiero teraz udało mi się nadrobic zaleglosci z małymi przerwami zeby troche popracowac
weekend spokojny i wiecie co - wreszcie czuje kopniaczki!!!!! huraaaaa
załamanie pogody wygoniło mnie na zakupy ciuchowe, wczoraj zaopatrzyłam się w spodnie w H&M, kilka bluzek, sweter i o dziwo kupiłam sobie sukienkę - nie chodzę w sukienkach ale może w tym wyjątkowym stanie założę
weekend spokojny i wiecie co - wreszcie czuje kopniaczki!!!!! huraaaaa
załamanie pogody wygoniło mnie na zakupy ciuchowe, wczoraj zaopatrzyłam się w spodnie w H&M, kilka bluzek, sweter i o dziwo kupiłam sobie sukienkę - nie chodzę w sukienkach ale może w tym wyjątkowym stanie założę
P
patrysia*
Gość
Ja także ufam mojemu ginowi i to jego głównie się słuchamnie jest to jakiś student czy z krótkim stażem ginekolog tylko już doświadczenie w swej pracy ma a dokładnie to mój gin jest położnik-ginekolog-seksuolog co mysle że ma coś w tej głowie tak więc jeśli każe mi przyjść za tyle i badania robić za tyle czasu to tak robie i np.jeśli robi mi tyle usg a nie tyle to takze na pewno wie co robi itd.tym bardziej że przeprowadził moją piewrszą ciąże to jeszcze bardziej mu ufam bo wiem co i jak bada itp.i niezawiodłam się na nim nigdy tylko jednym minusem jest to że niestety nie odbiera porodów w moim szpitalu co nad tym ubolewam ale to i tak nie robi żebym go miała zmienić bo zależy mi na dobrym przeprowadzeniu mojej ciaży a sam poród to mi odbierają także ginekolodzy którzy się na tym znająnawet sam ordynator był przy moim porodzie tak więc nie mam na co narzekać tylko się pilnować i suchac lekarza
Paulinaa
Mama Adasia '2010
ivi
uzależniona;) // I.2010
dołączam do grona przeziębionych :-(byłam dziś u lekarza i mam już ostry stan zapalny krtani i tchawicy.. Poineważ mam skłonności do zapalenia oskrzeli i płuc, lekarz dał mi antybiotyk (rovamycyne) ale ubłagałam go o 2 dni zwłoki.. będę leżeć plackiem w łóżku i na krok się nie ruszę z niego.. wysmarowałam się maściami rozgrzewającymi a mężuś własnie robi mi gorące mleko z miodem.. mam nadzieje że antybiotyk mnie ominie... :-(Jak przez te 2 dni coś się poprawi to będzie git.. jeśli nie to antybiotyk... :-(
reklama
Paulinaa
Mama Adasia '2010
Kurcze widzę, że przeziębienie łapie coraz więcej z Was:-( Niestety takie to uroki nadchodzącej jesieni.. Ivi wracaj szybko do zdrowia. Wygrzewaj się razem z maleństwem i odpoczywaj Będzie napewno lepiejdołączam do grona przeziębionych :-(byłam dziś u lekarza i mam już ostry stan zapalny krtani i tchawicy.. Poineważ mam skłonności do zapalenia oskrzeli i płuc, lekarz dał mi antybiotyk (rovamycyne) ale ubłagałam go o 2 dni zwłoki.. będę leżeć plackiem w łóżku i na krok się nie ruszę z niego.. wysmarowałam się maściami rozgrzewającymi a mężuś własnie robi mi gorące mleko z miodem.. mam nadzieje że antybiotyk mnie ominie... :-(Jak przez te 2 dni coś się poprawi to będzie git.. jeśli nie to antybiotyk... :-(