reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Słoneczka rosną, czyli waga i inne wymiary szczęścia :)

reklama
Fifi był szczepiony na ospę we wrześniu. Nie pamiętam w tej chwili dokładnie ale szczepienia na meningokoki i pneumokoki kosztują coś od ok. 170 do 250. Ale pewna nie jestem. Ja też chcę ten bilans w końcu załatwić w tym tygodniu, no chyba, że ten szpital będzie nieunikniony.

Ela masz klocuszka w domku, 14 kg:szok: szok moja nawet 12 nie wazy i to duzo do tych 12 brakuje:dry:. Fajnie ze wszystko dobrze, nich tak dalej rosnie.
Co do pnemu i menigo to my chyba Jule zaszczepimy na pnemo przed pojsciem do przedszkola czyli przed wrzesniem. nie wiem czy wam pisałam, ale corka mojej kolezanki pomomo tego ze byla zaszczepiona na pneumokokoi to niestety ale załapała gdzies, tzn najprawdopodobniej własnie w przedszkoolu i to ten sam szczep przeciwko, ktoremu była szczepiona:szok:.

U nas meningokoki ( o ile dobrze pamietam) kosztuja 140zl, a pneumokoki kolo 250.

Na meningokoki zaszczepimy przy okazji bilansu, a pneumokoki przed przedszkolem ( wrzesien). Zdecydowalam sie jednak. :tak:

My na pneumokoki się szczepiliśmy. Teraz w 2 latka 4 dawka (przypominająca) aby poziom przeciwciał był możliwie najwyższy.
Nad meningokokami się zastanawiam. Jeszcze czekam bo firma, w której pracuje moja kolezanka ma wypuścić na rynek szczepionkę, która będzie działała na więcej serotypów. (czy jakoś tak).
Co do faktu, że dzieci chorują mimo szczepien, to to się czasem zdarza (u nas Zuzka złapała wirus rota mimo szczepienia), z tym, że u dzieci szczepionych nawet jeśli złapią wirus to wszystko przebiega dużo łagodniej.

To ile jest dawek tych pneumokoków bo Nadia dostała 3 i mówią ze koniec już nic nie wiem:dry:

My po bilansie, Nadia 86cm 10kg. Zaczepiona na ospę. A jak zobaczyła lekarza to powiedziała Idziemy - dziękuję bardzo :-D

Lekarz straszny gbur! Na szczęście pielęgniarki bardzo fajne! Nadia po szczepieniu dostała czekoladę.

Filipek jak zawsze kawał chłopa :tak:, a Nadusia kruszyna tekst cudny powiedziała :-D:-D:-D.
W kolejnym poście będę aktualizowała wymiary naszych pociech, podawajcie wagę,wzrost i ilość zębów :tak:, w razie błędów proszę o korektę :tak:.

Jak urosły Styczniowe Słoneczka czyli - BILANS DWULATKA -

Gracjan (Coyote) - 93,00 cm - 12,500 kg - ? ząbków
Mateusz (Tiki) - 92,00 cm
- 13,000 kg - 15 ząbków
Filip (Fogii) - 92,00 cm - 15,100 kg - 18 ząbków
Filip (Elżbietki) - 91,50 cm - 14,000 kg - 20 ząbków
Witek (Moniki77) - 90,00 cm - 13,600 kg - 16 ząbków
Hania - 90,00 cm - 13,000 kg - 16 ząbków
Emilia (Lorien) - 90,00 cm - 13,000 kg - 16 ząbków
Nikuś (Geperty) - 90,00 cm - 12,000 kg - 16 ząbków
Julia (Aagi) - 88,00zł - 11,800 kg - 16 ząbków
Robert (aph) - 87,00 cm - 12,500 kg - 16 ząbków
Hubert (Antenki) - 87,00 cm - 12,200 kg - 16 ząbków
Nikolas (Martuchyy) - 92,00 cm - 11,900 kg - 16 ząbków
Natalka (Tynki) - 87,00 cm - 10,780 kg - 16 ząbków
Antoś (Antosiowej) - 86 cm - 11,600 kg - 16 ząbków
Nadia (Elmy) - 86,00 cm - 10,000 kg - 16 ząbków
Julka (Xmamuśki) -
84,00 cm - 12,300 kg - 18 ząbków

Ostatnia edycja:
reklama
Tynka i super wynik, mała trzyma linie jak przystało na dziewczynke.
My na bilans to dopiero za ok. 3 tyg., ale wczoraj dzwoniłam do przychodni i na szczescie nie ma zadnych wczesniejszych zapisow z jakimis chorymi terminami. dzwonie i w ten sam dzien ide tak ze ok. Co do cen szczepionek to u mnie pnemo 270 zł i po dla naszych dzieciaczkow juz tylko jedna dawka

Do góry