reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2020

Ja w sumie też na pierwszym l4. Coś ala l4 miałam w zoologu. Znaczy moj pracodawca zalal sie lzami i obiecal (co i tak bylo dla mnie niekorzystne), ze wezme sobie urlop z nadgodzin a mialam (40 dni XD) ... i wyleze chorobe. Wiecie ile dostałam wolnego z czymś na podobę zapaleniem oskrzeli 1,5 dnia... XD XD XD... Moi klienci aż to ironicznie komentowali "szybko się Pani wyleczyła". Uznałam, że nigdy więcej :p ale nie miałam okazji chorować.... :p

reklama
Może być i tak, że masz prawo do 13 (okres zatrudnienia) ale nie wlicza się w podstawę jej obliczenia czas kiedy jesteś na L4.
Kurczaczki, to moje pierwsze zwolnienie w pracy, a nie jestem aż tak obeznana w spr kadr. Warto zapytać księgowej o ile jest kumata
Właśnie tak jest, że masz prawo do trzynastki, ale otrzymasz tylko za tyle ile przepracowałaś w danym roku. Choć wiadomo byłoby fajnie jakby to L4 nie wpływało na wysokość trzynastki, kasa to akurat nam się przyda na początku roku;)Cóż zrobić, trzeba się z tym pogodzić;)

Ja się zastanawiam czy coś na Bożenarodzenie dostanę, bo wtedy zwykle były premie uznaniowe od szefa...zobaczymy. O tyle mam dobrze w służbie cywilnej, że nawet jak teraz płaci mi ZUS to pracodawca wypłaca mi dodatkowo tzw. wysługę. Jakies 3 stówy miesięcznie, zawsze to jakaś dodatkowa kasa ;)
O no to luksio. Nie wiem jak jest w służbie cywilnej. Dla odmiany jak pracowałam w korporacji zwanej Oszołomem :p to tam na święta dawali paczki i pieniążki dla stalych pracownic i wiem, że na te chore to wszytsko czekalo. Wiec mimo ze praca na kasie nie nalezy do najlepszych i najmilszych polityka Auchana byla dosc przyzwoita. :p

I chyba jest zapis że minimum 6miesiecy musi być przepracowane a jak poszłam.na L4 na koniec maja to się nie zalapie :(
Musisz dopytać się księgowej, ale chyba L4 wlicza się do stażu pracy, więc wydaje mi się, że nabywasz prawo do trzynastki i powinni Tobie za kilka miesięcy, które przepracowałaś w tym roku wypłacić. Ale pewna nie jestem, bo nie byłam w takiej sytuacji.

Super! Wreszcie dobra wiadomość. Sa Przez weekend w krk targi dla dzieci moze jutro pojedziemy zobaczyć je :) dzieki, bo oczywiście z moich znajomych kto ma to pan w sklepie polecil, super a moze cos wiecej?
Ja mam fotelik chicco. Od 0 do 18kg. Ja patrzylam na to zeby jak najbardziej rozkladal sie do pozycji lezacej. Jednak najbezpieczniej jest wozic dziecko tylem do kierunku jazdy i on ma wlasnie taka mozliwosc. Mozna zamontowac go i przodem i tylem. Z tylu mamy dodatkowe lusterko na siwdzeniu. I dzieki temu jak prowadzilam to widzialam caly czas malucha. U nas i tak dosc szybko przeszlismy na jazde przodem. Ale to ze wzgledu na chorobe lokomocyjna. Przy jezdzie tylem dzieci mi wymiotowaly nawet przy przejechaniu ok 20km

reklama
Do góry