reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2020

Byłam dziś na wizycie u gina i zapytałam się czy można zrobić usg III trymestru na NFZ i oczywiście NIE. Nie wiem na co idą te wszystkie składki...
No, ale powiedziała mi, że usg robi się prywatnie po 34 tygodniu. Wszędzie są informacje, że między 28 a 32 tygodniem. To już nie wiem. Czytałam, że jeśli między 28 a 32 tygodniem dziecko jest źle ułożone (np. pośladkowo) to wtedy robi się usg po 34 tygodniu. Nie wiem. Chyba zrobię teraz i potem po 34 tygodniu. A jak Wy robicie? i jak Wam lekarz zalecił?

reklama
Ja po badaniu. Klocosława waży hmm :D zapomniałam ok 820-840. Szyjka czysta, twarda, zamknięta, długa. Wyniki zacne i mogę się obżerać słodyczami. Zapomniałam spytać czy nadal mam brać suple. O Torbieli ma zadycydować neurolog bo on się nie zna i nie będzie się wypowiadał. Zwolnionko wypisane ;) Łozysko sie nie odkleja i jest zacne, wody ok, laur idealnie. Mam sobie absolutnie nie kłaść laptopa na brzuchu! :D zrobiłam to dziś i to raz... Nie wolno bo nie ma badan udowodniających skutki promienia kompa na dziecko.
Wyniki mojej krzywej to: 91, 128 i 126
widze ze mam bakterie liczne i pasma sluzy w moczu ale podobno wyniki sa bardzo dobre wiec ok ;)
Na następne badania znów moczyk
ciśnienie 115/57

Byłam dziś na wizycie u gina i zapytałam się czy można zrobić usg III trymestru na NFZ i oczywiście NIE. Nie wiem na co idą te wszystkie składki...
No, ale powiedziała mi, że usg robi się prywatnie po 34 tygodniu. Wszędzie są informacje, że między 28 a 32 tygodniem. To już nie wiem. Czytałam, że jeśli między 28 a 32 tygodniem dziecko jest źle ułożone (np. pośladkowo) to wtedy robi się usg po 34 tygodniu. Nie wiem. Chyba zrobię teraz i potem po 34 tygodniu. A jak Wy robicie? i jak Wam lekarz zalecił?

W pierwszej ciąży robiłam to USG 27.07 a 29.07 urodziłam w 37+2 :D tak późno lekarz kazał mi iść. Teraz dostałam skierowanie żeby zrobić teraz (u mnie 29 t.c.) ale też się na spokojnie umówię 32-33 t.c. na każdje wizycie mówi mi jak mały jest ułożony i jak rośnie więc mi się nie spieszy.

W pierwszej ciąży robiłam to USG 27.07 a 29.07 urodziłam w 37+2 :D tak późno lekarz kazał mi iść. Teraz dostałam skierowanie żeby zrobić teraz (u mnie 29 t.c.) ale też się na spokojnie umówię 32-33 t.c. na każdje wizycie mówi mi jak mały jest ułożony i jak rośnie więc mi się nie spieszy.
No mi właśnie nie robi żadnych badań, więc ostatnie usg miałam w 20t 5d (połówkowe), a teraz mam 28 tydzień, więc chciałabym wiedzieć co i jak u dziecka ;)

Dziwne, bo przecież na NFZ są darmowe trzy USG: I, II i III trymestru... Dlatego ja chodzę prywatnie, chociaż mam wizytę co miesiąc, nie muszę się martwic tym całym NFZ i ich głupimi zasadami

No mi właśnie nie robi żadnych badań, więc ostatnie usg miałam w 20t 5d (połówkowe), a teraz mam 28 tydzień, więc chciałabym wiedzieć co i jak u dziecka ;)
No to u mnie co wizyta plus polówkowe gdzie indziej. Ale z najstarsza miałam regulaminów 3 usg i człowiek żył i nawet się nie martwił.

reklama
Do góry