reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2020

Ś
Takie zdobycze wczoraj z lumpków przyniosłam. Kurteczka wiosenna z next za 12 zeta...
Śliczna kurtka. Mi udało się kupić kombinezon zimowy z H&M za 20zł. Wygląda na nieużywany. Normalnie nowy taki kosztuje ok. 160zł, więc zakup się oplacił. Resztę ubranek szukam nowych, ale na jakichś promocjach, aby nie wydawać majątku na ubranka ;)

Załączniki

• CAM06015.jpg
    CAM06015.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 87
reklama
Czy wybrałyście już moze swoja polozna srodowiskowa? Wczoraj bardzo pozytywnie sie zaskoczyłam położną ze swojej przychodni i szkoly rodzenia. Myslalam ze jak na NFZ to bedzie strata czasu, a tutaj przemila pani po biciu serca poznala plec malucha, powiedziala, ze ulozony jest poprzecznie, zmierzyla mi brzuch, zbadala piersi i pogadalysmy sobie o laktacji. Na razie bede do niej chodzic 1x w tygodniu a im blizej porodu tym czesciej, ale mega pozytywne wrazenie na mnie zrobila -takze polecam Wam wszystkim!
Ja już dawno wybrałam, bo chodzę do gina na NFZ to wtedy jest obowiazek wybrania i wpisania do karty ciąży do 21 tygodnia. Chodziłam do niej do szkoły rodzenia. Miła babka, dość młoda, sama ma dzieci w wieku wczesnoszkolnym, więc nie opowiada jakichś bzdur sprzed 20 lat ;)

Byłam w Lidlu, najpierw się wkurzyłam, bo szukam body, a tam tylko dla dziewczynek, same różowe. Ale potem przeszłam do innego kosza, po drugiej stronie i były dla chłopców ;) Kupiłam dwie paczki bluzek, czyli 4 sztuki, paczkę body - tylko wszystko większe rozmiary, bo tych małych wcale nie było. Do tego nie mogłam się powstrzymać i kupiłam śliczną czapeczję zimową i taki ocieplany polarem sweterek - bluza (u nich nazywa się to kurtka, dla mnie to sweter;)). Śliczny ten sweterek, mam nadzieję, że będzie dobry na jesień dla dziecka;) Jedyny minus, że sweterek 40 zł kosztował, no ale nowego ocieplanego sweterka taniej raczej nie kupię;)

40 zł to i tak myślę że tanio. Jak patrzę na niektóre te ubrania to łoooo łaaa ubranko rozmaru gaci mojego leniwca a cena jak za wełnę agorska ze zloceniami xdxdxd w ogóle coś mi matka truje gitare że na jakimś umpa lumpa znalazła second hand firnowe ciuszki xd znając życie zara kupi jakiegoś claina jakby to Laure obchodziło i tak to obzyga i tak xd

Co do ZUS PUE, aby włączyć panel świadczeniobiorcy trzeba do nich napisać prośbę o włączenie. Rano napisałam i już mam. Tę prośbę trzeba wysłać za pomocą "zadaj pytanie ZUS", na samej górze, na środku, na zielonym polu jest taki przycisk

Ja to sobie już na spokojnie ogarnę jak mi skończą te swoje 60-90 dniowe dochodzenia. Ale bym się wnerwila jakby mi zakwestonowali umowę w styczniu bo przed porodem na szybko mup żeby mieć ubezpieczenie w NFZ. Oj już bym im nie popuscila. A dwa natrzeskalam projektów w pracy po 3 kola niektóre a ja ich zrobiłam 28 dla szkół plus inne drobne. Raj dla przedsiębiorcy zarobić tyle na pracowniku i jeszcze żeby musiał Ci oddać za zatrudnienie :)

Ja już po wizycie, równo 28 tygodni, synek waży 1215g, główka w dol zwrócony a szyjka 3.5cm i jest okej wszystko.

W Lidlu też byłam i kupiłam sobie legginsy ciążowe i pidżamę ciążowa a dla synka dwa ręczniki kąpielowe , fajne są polarki ale ja już mam ich kilka więc nie kupilam

Ostatnia edycja:
Ubrania z Lidla są spoko,trzeba tylko pamiętać że ich rozmiarowka jest zawyzona..(czy tam zanizona ;D ), bo jak normalnie noszę M czy 38 to z Lidla S bądź 36 muszę brać. Dla dzieci jak jest rozmiar np 50-56 to bardziej 56 i to takie duże w porównaniu z innymi sklepami. Np mój synek nosi już 86, a z lidla 74-80 nadal dobre, nawet body, z ktorych zawsze szybko wyrasta i z 80 z innych sklepow już dawno wyrosl.
Ja odwrotnie mam spodnie ciążowe z H&M 40 a z lidla nawet do 42 nie weszłam.Dzis kupiłam legginsy M, ale pójde jeszcze po L żeby porównać, bo takie na styk na już.

reklama
W prawym górnym rogu jest u mnie panel swiadczeniobiorcy. Wchodzę i po lewej stronie są zasiłki. Tam jak klikam otwierają się wszystkie l4. Klikam na bieżące na zielony plus i albo jest już data decyzji albo jeszcze puste. Data decyzji pojawia mi się wcześniej a po ok tygodniu jest już tam podana data wypłaty.
Dokładnie mam tak samo

Do góry