reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2020

reklama
O długości miesięcy mi nic nie wiadomo. U mnie z racji na to że firma "ma 3 osoby", bo porobili sobie pod firm płaci ZUS. Za Sierpień dostałam z potrąceniem, ale też nie wiem, czy to ZUS uciął, bo ucina 18% Vat i ok 13% na składki emerytalne, czy szefowa bo twierdziła, że coś zrobiłam źle i musi mi uciąć 200 zł.
A dlaczego ZUS nie przelewa Ci od razu na konto.Ja wchodzę na ZUS pue.I mam date decyzji i kiedy pieniądze będą na koncie.

A dlaczego ZUS nie przelewa Ci od razu na konto.Ja wchodzę na ZUS pue.I mam date decyzji i kiedy pieniądze będą na koncie.
A tego to ja nie wiem. Narazie jestem na zwolnieniu od 14 sierpnia. Może dlatego, że te pierwsze 33 dni płaci płatnik... a potem jakoś chyba ZUS się rozlicza z takimi małymi firmami??? Za sierpień dostałam wynagrodzenie za czas pracy + 18 dni niezdolności do pracy z opóźnieniem 6 dniowym.... Wrzesień teraz wisi bo zus to sprawdza...
Im dłużej tym bardziej w tym się gubię i głupieje.

Zresztą, jak dzwoniłam miesiąc temu do ZUS na infolinię, że ja chcę na konto, a mój pracodawca woli dawać do ręki. I jak to teraz w ciązy kiedy nie zawsze jestem w stanie się ruszać? mam biegać i prosić o wypłatę? to mi powiedzieli, że nr konta muszę załatwiać sobie z pracodawcą... A miłe to nie było. Fakt faktem zus interweniował i mojego pracodawce opr. czemu mi nie płaci na konto skoro mam rachunek i chcę pieniądze w takiej formie.

Jak czytam twoje przygody z ZUSem to na razie nie ide na l4, bo bym ich chyba rozniosła za takie zachowanie, a ja urzędników nie znoszę (sorry jak któraś pracuje w urzędzie ale ja zawsze trafiam na najbardziej problemowe osoby jak coś załatwiam). A to tylko z l4 takie opoznienia czy z macierzynskim tez moga byc pozniej problemy?
Żona mojego kolegi pół roku walczyła z ZUSem o macierzyński...

Żona mojego kolegi pół roku walczyła z ZUSem o macierzyński...
A potem się dziwić, że ludzie wolą zasiłki z mopsu i kosiniakowe zamiast pracować. Jeszcze naprawdę żebym ja na rękę dotawała nie wiadomo ile a nie najniższą:D i muszę udawadniać, że nie oszukuje. No jestem ciekawa jak z tym macierzyńskim będzie... XD XD XD co za kraj... A araby se siedzą na socjalach w niemczech... Zaraz też się zgłoszę, że jestem uchodźcą sterroryzowanym przez zakład pracy i nękany przez ZUS XD

a orientujecie konkretnie jak to jest z tym urlopemmacierzyńskim wychowawczym? Czy lepiej łączyć czy nie? 100% płatny jest macierzyński a wychowawczy wcale? mi obliczyli , że wrocę do pracy w połowie września, synek będzie miał 9 miesięcy więc myślę, że dam radę (na razie mi się tak wydaje)
Przysługuje 20 tygodni macierzyńskiego (jeśli urodzisz jedno dziecko, przy bliźniakach jest więcej) i 32 tygodnie rodzicielskiego, razem to 52 tygodnie czyli rok. Możesz przez cały ten rok pobierać 80% wynagrodzenia albo przez pół roku 100%, a drugie pół 60%.
Urlop wychowawczy to całkiem co innego, można go wziąć na 36 miesięcy (w tym 1 miesiąc musi wykorzystać drugi rodzic). Wychowawczy nie jest płatny, ale jeśli spełnia się jakieś tam warunki można otrzymać zasiłek 400 zł. Wychowawczy można wykorzystać w dowolnym czasie do 6 roku życia dziecka. Macierzyński i rodzicielski wykorzystuje się po urodzeniu ( choć na macierzyński można przejść jeszcze przed porodem, ale się to nie opłaca).

reklama
No
Ludzie, czy wiadomo co z zamknięciem grupy? Przy 830 stronach jesteśmy jak postaci literackie. Coraz ciężej będzie się pisało. Tworzymy w miarę zwarta grupę od paru miesięcy, nie chce być czytana i komentowana "fajnie się was czyta dziewczyny".

@SalsaPL coś w temacie się dzieje?
Salsa pisała że może to potrwać nawet do tygodnia 8-)

Do góry