reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2020

Dobrze ze masz fachowa opiekę.
Ja jestem psychologiem, pracuje (teraz leżę w domu) m. In na wczesnym wspomaganiu rozwoju dziecka. Jestem też oligofrenopedagogiem. Wiele już historii ciazowych słyszałam, ostatnio była 21 latka z dzieciatkiem z ZD, dziecko było malutkie, nikt nie zaproponował żadnych badań, bo pani taka młodziutka. A potem szok i pytanie jak lekarz mógł nie widzieć nawet w obrazie usg.

A tak ogólnie czujesz się ok, czy wpływa to na codzienne funkcjonowanie? I co najważniejsze - czy clexane zostanie do końca z Wami?
Clexane bede brala do konca, musze sie dowiedzieć jak po ciazy bo wiaodmo ze brzuch nie wklesnie od razu. Ja znam przypadek gdzie dziewczyna z mezem oboje mlodzi ok 23 lata dziewczynka z zd, pieknie wyprowadzona bez wad serca. Chcieli miec 2 dziecko nadla przed 30r,.2 dziewczynka z zd w stopniu znaczym z wada serca, takze mnie malo co zdziwi. Mi puchna nogi, mam bole nog, nogi sa nieproporcjonalne do reszty ciala chociaz teraz przy brzuchu wyglada ok hehe :) ja przez nadciśnienie pierwotne mam, l4 od początku od 6 tc, ale w 1 trymestrze ctk utrzymywalo sie 180-200/100. Takze nic bym nie zrobiła, nawet papierowej roboty, bo oprócz mam pielęgniarstwa mam mgr zdrowia publicznego i mialam przejsc do kadr ale los chcial inaczej.
Zastanaiwam sie i podziwiam kardiochirurgow dziecięcych i plodu, ja tam nic nie widze. Ale oczywiście u dorosłych echo czy dopler, interpretacja to nie problem ale wzystko 300% wieksze

reklama
Clexane bede brala do konca, musze sie dowiedzieć jak po ciazy bo wiaodmo ze brzuch nie wklesnie od razu. Ja znam przypadek gdzie dziewczyna z mezem oboje mlodzi ok 23 lata dziewczynka z zd, pieknie wyprowadzona bez wad serca. Chcieli miec 2 dziecko nadla przed 30r,.2 dziewczynka z zd w stopniu znaczym z wada serca, takze mnie malo co zdziwi. Mi puchna nogi, mam bole nog, nogi sa nieproporcjonalne do reszty ciala chociaz teraz przy brzuchu wyglada ok hehe :) ja przez nadciśnienie pierwotne mam, l4 od początku od 6 tc, ale w 1 trymestrze ctk utrzymywalo sie 180-200/100. Takze nic bym nie zrobiła, nawet papierowej roboty, bo oprócz mam pielęgniarstwa mam mgr zdrowia publicznego i mialam przejsc do kadr ale los chcial inaczej.
Zastanaiwam sie i podziwiam kardiochirurgow dziecięcych i plodu, ja tam nic nie widze. Ale oczywiście u dorosłych echo czy dopler, interpretacja to nie problem ale wzystko 300% wieksze

To fakt, są niesamowici w tym co robią. Zastanawiam się czy przy dobrych wynikach 1 badania prenatalnego robić mimo wszystko Nifty. Niedomykalnosc kojarzy mi się tylko z ZD.

To fakt, są niesamowici w tym co robią. Zastanawiam się czy przy dobrych wynikach 1 badania prenatalnego robić mimo wszystko Nifty. Niedomykalnosc kojarzy mi się tylko z ZD.
Pytanie ktora to zastawa: płucna, aortalna, mitralna i trójdzielna. Ciezko jest wrokowac bez tej wiedzy, mitralka np jest częsta wada i nie obcjonowala bym na zd. Poczekala bym do wizyty u kardiologow, oni na pewno po kierują dobrze i odpowiednio jesli oczywiście badanie to potwierdzi wady zastawki.

Pytanie ktora to zastawa: płucna, aortalna, mitralna i trójdzielna. Ciezko jest wrokowac bez tej wiedzy, mitralka np jest częsta wada i nie obcjonowala bym na zd. Poczekala bym do wizyty u kardiologow, oni na pewno po kierują dobrze i odpowiednio jesli oczywiście badanie to potwierdzi wady zastawki.

Trójdzielna, obwód brzuszka ok, odpowiada terminowi, reszta tydzień młodsza.
Chyba poczekam, z siedzenia w domu nic dobrego nie wychodzi.
Dzięki Ci za bardzo rzeczową odpowiedź :-)

A mała zawsze była tydzień młodsza?
Nie denerwuj się, zobaczysz że wszystko dobrze sie skończy:-)

Do tej pory nikt tego nie oceniał, cały czas ten sam termin porodu był. Z tym że ja nie znam ani daty ostatniej miesiączki (yyy to był styczeń, mam problemy z cyklami) ani daty owulacji. Na oko liczyłam od potencjalnego zapłodnienia. Idąc do lekarza pierwszy raz byłam przekonana, że to już 7/8 tydzień, a był 5 i jeszcze sam pecherzyk ciążowy. Więc cholera wie - moze pozniej się zagniezdzil zarodek.
Wpływu na to nie mam żadnego. Mała kopie, i to najważniejsze. Na Bielanach w razie czego cuda robia, a ja myślę że zastawka sama się domknie. Tylko tak myślę że lekarz od prenatalnych delikatny nie był. Od razu łup - że wada serca i do kontroli wzrostu. żadnego zdjęcia nie mam (poza wynikami serca) żadnej info o płci (jak dopytalam czy nadal dziewczynka to powiedział że chyba tak, ale są ważniejsze sprawy).
Hmn. Ja tak do swoich rodziców i dzieci nie podchodzę, ale moja rola jest inna :-) choc jak mam dzieci do diagnozy niepełnosprawności intelektualnej (po raz pierw pierwszy ) to są to trudne rozmowy.

U mnie to trochę bardziej skomplikowane bylo. Mialam doktorka głównego w okresie starań a do innych latałam tylko na monity jak byłam w delegacji. Odpusciłam starania monity i tabsy i... załapało. Oczywiscie z dala od mojego ginka.
Trafiłam do jakiegos i juz miałam wychodzić po czym mowie ze mojmi dupka zalecał. No to skoro tak to prosze brać.
Do swojego pojechałam po 2 tygodniach i okazalo sie ze mam krwiaka. Cale szczescie ze do niego trafiłam i brałam juz dupka.
Progesteron jak i inne sama sobie dla siebie sprawdziłam. Teraz juz nie biore nic. Poziom normalny w normie
A miałaś robione badania poziomu progesteronu czy przepisany był bez tych badań?

Wróciłam z wizyty u swojej gin, po miesiącu przerwy (miała urlop). Młody urósł, waży ok 5700g, nogi ma dłuuuuugie, prawie tydz do przodu w porównaniu z obwodem brzuszka i głowy :D :D :D Starszy syn też ma długie nogi, po mężu i jego rodzinie. Ja ważę 1 kg więcej niż przed ciążą, dostałam żelazo bo spada hematokryt. Młody dalej położony główkowo, nisko i uciska pęcherz i spojenie łonowe. Kończę 23 tydz.

reklama
Glo, 5700 to już w rzeczy 56 się nie zmieści :p :p
Aguara, życzę wam od serca wszystkiego dobrego, oby wszystko w brzuszku samo się dopracowało i dzidzi było zdrowe.

Ja mam ostatnio dużo stresu, bo muszę się wyprowadzić i usilnie szukam mieszkania na wynajem, nie mam kasy, dziecko szkolne, a ja sama dopiero w 5 miesiącu. Szkoda, że moja mama nie chciała poczekać z moją wyprowadzką przynajmniej do 6 miesiaca, gdzie w razie przesilenia się, można jeszcze dziecko uratować w razie problemów. Nie mam nawet pojęcia jakie jest moje dziecko. Ostatnie dane mam z 13 tc. a teraz mam 20tc. Nie mam pojęcia czy rośnie i jest zdrowe. Jedynie widzę tylko mój brzuch i czuję rzadko bardzo słabe ruchy. Czuje się jak w średniowieczu.

Do góry