reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2020

Kupujecie już ciuszki?

To moja pierwsza ciąża i kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać...
Kupować na rozmiar 56 czy mniejsze tez? Jeśli tak, to ile?

Poradźcie, proszę ;-)
Ja staram sie co miesiac polowac na przeceny i mam juz calkiem sporo ciuszkow. Przesadzilam z body bo mam po 13 sztuk 56 i 62, staram sie kupowac mniej wiecej w tych rozmiarach po rowno. Mam juz otulacz, spiworek i rozek, kombinezon na zime, kilka par spiochow, spodenek, bluzek rozpinanych i pajacy. I jeszcze idzie do mnie paczuszka ze sweterkami i cieplymi pajacami - musze to w koncu wszystko podliczyc ale wydaje mi sie ze z ubran mam juz w miare wszystko. Zostaje mi wozek, fotelik do samochodzika, materacyk,cieply spiworek do wozka i przybory i artykuly do higieny ale to na spokojnie bo jest jeszcze troche czasu;)
53c9d1efa94b149c6f4ecf083879982d.0.jpeg

reklama
Czy któraś z Was stosowała Duphaston i do którego tygodnia ciąży?
I jak wasz progesteron?
U mnie zamiast rosnąć w ciągu dwóch tygodni spadł o 3 jednostki
Jest w połowie normy dla mojego tygodnia ciąży
Jeżeli to pytanie nie powinno tu trafić to z góry przepraszam

Ja bralam do 17 tyg. Chociaz moj ginek (ten 4h drogi) twierdzi ze do 14 tyg poki sie łożysko rozwija.
Chociaz sa i praktyki do 28 tyg przy zagrożonych
I jak wasz progesteron?

Do konca ciazy jestem zabezpieczona [emoji3] dostawa maaloxu oraz przy okazji do szpitala gadzety
20190905_141703.jpeg

I jak wasz progesteron?
Mi gin mówiła że duphaston się odstawia ok 20tc , mam dokończyć opakowanie i pozostać już wtedy przy luteinie tylko..

My połówkowe mielismy wczoraj, dzisiaj mamy już 22Tc+3, mały wazy 500g dodatkowo dowiedziałam się, ze mam zbyt krótka szyjkę, na szczęście jest zamknięta i musimy w ciągu dnia trochę poleżeć, bez przesady, ale żeby po obiadku poleżeć. Antoś tak uciska na pęcherz i szyjkę i idealnie ułożony do wyjścia, szkoda, ze już na tak wczesnym etapie.. mam nadzieje, ze podpłynie trochę do góry, bo latanie do wc non stop trochę jest uciążliwe

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    2,8 MB · Wyświetleń: 79
Wróciłam z prenatalnych połówkowych. 323 g, ciąża młodsza o tydzień, parametry odpowiadają 20 tygodniowi,nie 21. Mała ma niedomykalnosc zastawki trójdzielnej. Piszę m ała, ale lekarz znów mówi że nie pokazała i tak mu się wydaje. 19 jadę na echo serca do szpitala o 3 stopniu referencyjnosci.
U swojego prowadzącego tez juz byłam, na konsultacji.
Co do wieku/wzrostu - tak jak pisałam, najważniejszy jest miarowy przyrost, nie sama waga. Lekarz pokazał mi rozwój mojego dziecka od 5 tygodnia, na siatkach centylowych. Uspokoił, powiedział że właśnie z takich powodów jedne dzieci rodzą się przed inne po terminie. Więc wskazana kontrola wzrostu płodu.
Co do wady serca - tu trochę bardziej skomplikowane. Układ krwionośny rozwija się i na tym etapie nie mówił o wadze jak u dorosłego, ale jak u wadzie płodu - może się wchlonac, zastawka będzie prawidłowa, może być wada. Najwyżej czeka mnie poród w CZDz w Warszawie. A na razie badanie echa u ginekologa - kardiologa/neonatologa.
To tyle.
Aha. Internetów mam nie czytać :-)
A w którym tygodniu będziesz miala, echo płodu? Daj znac co tam wyjdzie i jakie decyzję lekarze podejma. Ja mam, zaplanowane na polowe października tj ok 27 tc. U nas dzidzi większa ale ja mam 173 a maz 198 więc malego stwora sie nie spodziewają. Ja mam badnie w szpitaluz 3 stopniem referencyjnosci, ale z powodu moich obrzęków tluszkowych.

A w którym tygodniu będziesz miala, echo płodu? Daj znac co tam wyjdzie i jakie decyzję lekarze podejma. Ja mam, zaplanowane na polowe października tj ok 27 tc. U nas dzidzi większa ale ja mam 173 a maz 198 więc malego stwora sie nie spodziewają. Ja mam badnie w szpitaluz 3 stopniem referencyjnosci, ale z powodu moich obrzęków tluszkowych.

24 tydz według DP, 23 wg tego co dziś usłyszałam. Ja za to mam 164 cm i normalnie bez ciąży 47 kg, więc lekarz się po mnie wielkoluda nie spodziewa. Ierwsze miało 2800, drugie 3 kg. Pappa wyszła ok, mam nadzieję że to nic poważnego. Pewnie, ze się podzielę. Zwykle wady przy zespołach genetycznych ujawniają się przy 1 badaniu, może akurat to co mam w wyniku będzie rozwojowe i serce będzie normalnie pracowało. Tak czy siak wpływu na to nie mam a stres niepotrzebny. Dwa tygodnie wytrzymam.
Obrzęki wpływają na układ krążenia u dziecka?

24 tydz według DP, 23 wg tego co dziś usłyszałam. Ja za to mam 164 cm i normalnie bez ciąży 47 kg, więc lekarz się po mnie wielkoluda nie spodziewa. Ierwsze miało 2800, drugie 3 kg. Pappa wyszła ok, mam nadzieję że to nic poważnego. Pewnie, ze się podzielę. Zwykle wady przy zespołach genetycznych ujawniają się przy 1 badaniu, może akurat to co mam w wyniku będzie rozwojowe i serce będzie normalnie pracowało. Tak czy siak wpływu na to nie mam a stres niepotrzebny. Dwa tygodnie wytrzymam.
Obrzęki wpływają na układ krążenia u dziecka?
Niestety obrzeki tłuszczowe nie sa zbyt popularne i rzadko sie zdazaja, przed ciaza wykluczono u mnie wszystkie choroby kardiologiczne, sama pracuje na Kch IT takze odpowiedzi mialam z 1 reki, ale w 1 trymestrze okazalo sie ze mam 2 zyly w lewej nerce i nadciśnienie pierwotne w ciazy, wiec wroclil do diagnostyki kardiologicznej. Na razie nie stwierdzono u mnie wad płodu w zadnym badaniu ale sie boja. Ja swoje echo serca mam za 2 tygodnie. A moje obrzeki przed ciaza juz niestety "weszly" na dolna Partię brzucha i od początku ciazy biore clexane to bali sie jaki to wszystko na wplyw na dziecko.

reklama
Niestety obrzeki tłuszczowe nie sa zbyt popularne i rzadko sie zdazaja, przed ciaza wykluczono u mnie wszystkie choroby kardiologiczne, sama pracuje na Kch IT takze odpowiedzi mialam z 1 reki, ale w 1 trymestrze okazalo sie ze mam 2 zyly w lewej nerce i nadciśnienie pierwotne w ciazy, wiec wroclil do diagnostyki kardiologicznej. Na razie nie stwierdzono u mnie wad płodu w zadnym badaniu ale sie boja. Ja swoje echo serca mam za 2 tygodnie. A moje obrzeki przed ciaza juz niestety "weszly" na dolna Partię brzucha i od początku ciazy biore clexane to bali sie jaki to wszystko na wplyw na dziecko.

Dobrze ze masz fachowa opiekę.
Ja jestem psychologiem, pracuje (teraz leżę w domu) m. In na wczesnym wspomaganiu rozwoju dziecka. Jestem też oligofrenopedagogiem. Wiele już historii ciazowych słyszałam, ostatnio była 21 latka z dzieciatkiem z ZD, dziecko było malutkie, nikt nie zaproponował żadnych badań, bo pani taka młodziutka. A potem szok i pytanie jak lekarz mógł nie widzieć nawet w obrazie usg.

A tak ogólnie czujesz się ok, czy wpływa to na codzienne funkcjonowanie? I co najważniejsze - czy clexane zostanie do końca z Wami?

Do góry