reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2020

4 razy mleko to chyba dość?

Na NAN 2 napisane, ze 3 razy dziennie po 180ml.

Martwie się, bo moj tyle nie wypija. A w nocy kompletnie niechce i w ciagu dnia nie umiem mu tyle wcisnąć

Też miałam przez jakiś czas takie rozterki, że muszę dać małemu dokładnie tyle ile jest na opakowaniu, a najlepiej dla pewności jeszcze więcej... Dopiero jakiś czas temu poszłam po rozum do głowy i doszłam do wniosku, że tak się nie da.. że przekarmiałam dziecko (ulewał bardzo) chcąc dopasować się do wytycznych.. teraz daję mu 200-250ml mniej niż jest to zalecane + jakąś kaszka w nie pełnym wymiarze i słoiczek. A Kacperek wcale głodny nie jest, przybiera na wadze i to jest najważniejsze.

reklama
Z tym, ze jak nie dam mu smoczka, albo nie przeloze na drugi boczek lub do wózeczka to z wiercenia zrobi sie placz i całkowita pobudka :(
U nas z tym wierceniem też przerąbane z tym że on wędruje po całym łóżeczku, śpi na brzuszku boczku
Też miałam przez jakiś czas takie rozterki, że muszę dać małemu dokładnie tyle ile jest na opakowaniu, a najlepiej dla pewności jeszcze więcej... Dopiero jakiś czas temu poszłam po rozum do głowy i doszłam do wniosku, że tak się nie da.. że przekarmiałam dziecko (ulewał bardzo) chcąc dopasować się do wytycznych.. teraz daję mu 200-250ml mniej niż jest to zalecane + jakąś kaszka w nie pełnym wymiarze i słoiczek. A Kacperek wcale głodny nie jest, przybiera na wadze i to jest najważniejsze.
Dokładnie! Dziecko to nie komputer że wyliczysz i tyle ma zjeść 😉
Jedne jedzą zbyt dużo inne mniej, ważne że są zdrowe i radosne.

U nas z tym wierceniem też przerąbane z tym że on wędruje po całym łóżeczku, śpi na brzuszku boczku

Dokładnie! Dziecko to nie komputer że wyliczysz i tyle ma zjeść 😉
Jedne jedzą zbyt dużo inne mniej, ważne że są zdrowe i radosne.
Jasne że tak. U nas po prostu tak je.. chce więc jej daje,nie chce- nie dostaje . Nic na siłę. Tylko ona już ok 9 kg waży...

Hej dziewczyny!
Nie pamiętam czy się przedstawiałam, bo już baaardzo dawno tutaj nie zaglądałam, ale czas powrócić ;)
Jestem mamą Kacperka, który urodził się 29.01 jako miesięczny wcześniaczek :)
Kacperek jest bardzo pogodnym i uśmiechniętym niemowlakiem. Pani doktor stwierdziła, że jest urodzony, by być szczęśliwym.
Coraz bardziej lubi leżeć na brzuszku i nie znosi swojego wózka ;p Jest niecierpliwy i baardzo ciekawski ;)

Jeśli chodzi o jedzonko to od 2 miesięcy rozszerzamy dietę i jesteśmy na mm ;)

Widzę, że macie ten sam problem z wierceniem i snem.. u nas jest tak samo jakoś od miesiąca.. może półtora...
Dopiero dzisiejsza noc była znośna bo stękał i wiercił się o 1:30 i potem dałam mu mleko o 3:30, spał do 5:30.
Poprzednie noce to były jakąś katorgą... jak normalnie budził się raz na mleko, to przez ostatni miesiąc musiałam wstawać 4-5 razy i to lulać. Mały nie chce spać z nami w łóżku, więc muszę łazić ;p

Od kilku dni wprowadzam rytm dnia i muszę wam powiedzieć, że jego sen poprawił się ;) usypianie też już nie jest takie uciążliwe.. bo trwa maks. 10 min ;)
My też mamy swój rytm dnia.. no prawie mamy😁😁 tylko w dzień że spaniem.. udręka..

My też mamy swój rytm dnia.. no prawie mamy😁😁 tylko w dzień że spaniem.. udręka..
Jak u was wygląda? Co ile i jak długo śpi?

U nas wygląda to mniej więcej tak (+/- 30min).

Plan dnia

6:00 pobudka
7:00 mleko
ok. 9:00 pierwsza drzemka
11:00 kaszka + mleko
ok.12:30 druga drzemka
14:00 obiadek
15:00 mleko
ok. 16:00 trzecia drzemka
19:30 mleko i usypanie na noc

Jestem dopiero na początku zastępowania posiłku mlecznego, stałym, dlatego o 7 je 50ml kaszki i 100ml mleka. Obiadek też póki co oddzielnie, bo je połowę słoiczka

Ładnie przybiera tylko się cieszyć.
Mój też za natto waży ale przyjdzie czas że zaczną więcej spalać niż przybierać.
a jak siedzenie i inne czynności powiązane? U nas tak troszkę tylko.. tzn leżenie na brzuchu opanowane ale przekręt na plecy już nie. Kręci się na brzuchu ,sięga wszystko co ma na wyciągnięcie rączki.. i na tym się kończy.. troszkę przesuwa się do tyłu ale do przodu już tak nie wychodzi

Jak u was wygląda? Co ile i jak długo śpi?

U nas wygląda to mniej więcej tak (+/- 30min).

Plan dnia

6:00 pobudka
7:00 mleko
ok. 9:00 pierwsza drzemka
11:00 kaszka + mleko
ok.12:30 druga drzemka
14:00 obiadek
15:00 mleko
ok. 16:00 trzecia drzemka
19:30 mleko i usypanie na noc

Jestem dopiero na początku zastępowania posiłku mlecznego, stałym, dlatego o 7 je 50ml kaszki i 100ml mleka. Obiadek też póki co oddzielnie, bo je połowę słoiczka
To u nas podobnie.. zależy o której wstanie.

U nas różnie te drzemki ale tak średnio po 2-3godz jest usypia y we wózku bo tak już zostało odkąd ząbki zaczęły wychodzić a że spędzamy całe dnie na podwórku więc wózek to jego łóżeczko 😂na noc idzie po mleku do łóżeczka i zasypia bez problemu oczywiście po 100 przekreceniu się,

Siedzieć nie siedzi. Kreci się wokoło, obraca w tą i w tą, przesuwa delikatnie do przodu jak widzi zabawki, dźwiga dupke do góry ale jeszcze do raczkowanie daleka droga.

reklama
U nas różnie te drzemki ale tak średnio po 2-3godz jest usypia y we wózku bo tak już zostało odkąd ząbki zaczęły wychodzić a że spędzamy całe dnie na podwórku więc wózek to jego łóżeczko 😂na noc idzie po mleku do łóżeczka i zasypia bez problemu oczywiście po 100 przekreceniu się,

Siedzieć nie siedzi. Kreci się wokoło, obraca w tą i w tą, przesuwa delikatnie do przodu jak widzi zabawki, dźwiga dupke do góry ale jeszcze do raczkowanie daleka droga.
To u mnie tak samo jeśli chodzi o ruchowość :p
Z tym, że u mnie już przekręca się jak szalony z pleców na brzuch i podpiera się wysoko od jakiś 2 dni. Ciągnie się ciągle do siadania, ale mu jeszcze nie pozwalam.

Ile trwają u was drzemki? Mój się budzi po 30 min :( i żeby spał dłużej muszę go położyć na sobie i leżeć tak z nim :/

Do góry