reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2020

Tu gdzie mieszkam w Stanach trzeba liczyc ruchy dziecka codziennie i tyczy sie to kazdej ciazy, nie tylko przy watpliwosciach :) Musi byc 10 ruchow w ciagu godziny, trzeba wybrac czas kiedy dziecko jest najbardziej aktywne. Bylam ciekawa czy w Polsce tez tak sie robi :)
To moj w życiu tyle nie zrobil xD moze 10/dobe to sie zgodzę

reklama
To nie wiem co w takiej sytuacji tutaj lekarz zaleca jak dzidzia malo sie rusza i ciezko jest policzyc ruchy w ciagu godziny. Ale slyszalam, ze niektore kobiety przez cala ciaze nie czuja ruchow malenstwa w ogole kompletnie nic.
Moja koleżanka 37tc 1cm rozwarcia, bardzo szczupła i mala czuje Chwile rano i wieczorem, jutro ma 1 ktg. Mysle ze nic skoro wszystko dobrze.

@Bosiek co masz na myśli pisząc ze mało czujesz synka? W jakich porach dnia? Czy jest tak ze cały dzień nic a tylko trochę wieczorem? Możesz opisać bardziej? Ja strasznie schizuje aż mnie na płacz bierze serio... myślałam ze im dalej tym będzie lepiej a się bardziej stresuje niż ba początku gdy nic nie czułam... tak jak już kiedyś pisałam u mnie robią ktg od 24 tyg co wizytę. Ostatnio ginekolog powiedziała ze jak mam plakac i się zamartwiać to mam przyjść nawet w każdym tygodniu sprawdzić i uspokoić psychikę. Dlatego jutro pojadę. A do następnej wizyty został mi tydzień.

Ja bede miala od 34 tygodnia ktg ( tutaj znane jako nonstress test) dwa razy w tygodniu, poniewaz mam cukrzyce ciazowa i takie sa zalecenia w Stanach. Ale ciesze sie, bo beda monitorowac czy wszystko jest ok :)
Tu przy fizjologicznej ciazy robi sie od 37-40 tc.
@Bosiek co masz na myśli pisząc ze mało czujesz synka? W jakich porach dnia? Czy jest tak ze cały dzień nic a tylko trochę wieczorem? Możesz opisać bardziej? Ja strasznie schizuje aż mnie na płacz bierze serio... myślałam ze im dalej tym będzie lepiej a się bardziej stresuje niż ba początku gdy nic nie czułam... tak jak już kiedyś pisałam u mnie robią ktg od 24 tyg co wizytę. Ostatnio ginekolog powiedziała ze jak mam plakac i się zamartwiać to mam przyjść nawet w każdym tygodniu sprawdzić i uspokoić psychikę. Dlatego jutro pojadę. A do następnej wizyty został mi tydzień.
Lo spokojnie, wyluzuj, stres mu nie pomaga. Ja mojego czuje ok 3-4x na dobe czasem 1x, czasem seria 5 ruchów. Nie ma znaczenia co zjem i jak leze. Po prostu one mniej sie ruszaja i mniej intensywnie :) 2 kolezanka takze szczupla w 1 ciazy cory nie czula a w 2 kopie ja cora jak wariat. Każda ciaza jest inna. Ona prowadzi w Angli nie ma możliwości na nic, nawet prywatnie bo nie maja takich instytucji. 1 cora zdrow jak ryba, 2 cora tez, teraz 32 tc.
Ja ktg nie mialam :) nikt mnie o liczbę ruchów nie pytal. Widza na USG ze chlopak sie rusza.

Mowi sie, ze kazda ciaza inna i kazde dziecko ma inny temperament. Ja w okresie aktywnosci Malej 10 ruchow nalicze w mniej niz 5 minut.
U mnie na prenatalnym gin powiedziala, ze lozysko mam tak, ze brakuje mi poduszki amortyzujacej na brzuchu.

reklama
Kochana, nie martw sie, jestem dzis z Toba bo moj tez od rana niemrawy jest bardzo. Ale moze to przez pogode albo ze ja sie dzis tez gorzej czuje i moze on to wyczuwa i tez nic nie robi tak jak ja. Tez sie martwilam ale bylam u poloznej i serducho w normie wiec czekam z utesknieniem do jutra moze sie w koncu rozrusza!

Do góry