reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Czy są tu mamy z cukrzycą ciążową? Otóz ja mam problem z cukrzycą ciążową. Została zdiagnozowana w 27 tyg. (teraz jestem na przełomie 30/31 tydz.) od 3 tygodni jestem na diecie, a od tygodnia na noc przyjmuje insulinę 4 jednostki. Cukry w ciągu dnia mam dobre nie przekraczam normy 120 (choć diabetolog mi powiedział że norma to 140?) . Mój problem to wysokie cukry na czczo z tego powodu mam tez ta insulinę. Rano jak wstanę to cukry wahają się od 94- 101, mimo przyjmowania insuliny. a od 2 dni dodatkowo przy cukrach na czczo 100 i 101 pojawiły mi się ketony w moczu w dość dużej zawartości. Jak na noc wypiję na noc mleko i zjem węglowodany to ketonów raczej nie ma ale za to cukier znów szaleje. wiec ja już nie wiem co mam jeść.jestem załamana a mój diabetolog pojechał na urlop wiec nawet nie wiem co robić, na konsultacje do innego czekam będzie dopiero w piątek. Może ktoś mi tu pomoże bo ja jestem na skraju załamania.

reklama
Czy są tu mamy z cukrzycą ciążową? Otóz ja mam problem z cukrzycą ciążową. Została zdiagnozowana w 27 tyg. (teraz jestem na przełomie 30/31 tydz.) od 3 tygodni jestem na diecie, a od tygodnia na noc przyjmuje insulinę 4 jednostki. Cukry w ciągu dnia mam dobre nie przekraczam normy 120 (choć diabetolog mi powiedział że norma to 140?) . Mój problem to wysokie cukry na czczo z tego powodu mam tez ta insulinę. Rano jak wstanę to cukry wahają się od 94- 101, mimo przyjmowania insuliny. a od 2 dni dodatkowo przy cukrach na czczo 100 i 101 pojawiły mi się ketony w moczu w dość dużej zawartości. Jak na noc wypiję na noc mleko i zjem węglowodany to ketonów raczej nie ma ale za to cukier znów szaleje. wiec ja już nie wiem co mam jeść.jestem załamana a mój diabetolog pojechał na urlop wiec nawet nie wiem co robić, na konsultacje do innego czekam będzie dopiero w piątek. Może ktoś mi tu pomoże bo ja jestem na skraju załamania.
Hej. Jest tu kilka mam z cukrzyca ciazowa, miedzy innymi ja [emoji5]. Historia podobna, bo tez dowiedzialam sie o niej w 27 tc, obecnie 31. Z tym, ze ja na razie reguluje to sama dieta, bez insuliny. Sama jeszcze niewiele wiem, ale mi lekarz doradzil, zeby na kolacje i posilek nocny odstawic nabial. Nabial jem tylko na drugie sniadanie, do obiadu, ewentualnie jako przekaske. Moze sprobuj bez tego mleka? Np kromka chleba z maslem, wedlina? O ktorej jesz ostatni posilek?

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

I tak, norma godzine po posilku to 140.

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

@ErnestyLda ja miałam podwyższone wyniki przy próbie z glukozą więc typowo cukrzycy nie mam, ale zalecone mam dietę i kontrolę glukometrem w razie co. Popieram co mówi @kingaa25 ja miałam powiedziane że norma to 140 godzinę po posiłku oraz żeby na noc zjeść kanapkę z wędliną albo dziewczyny też podjadały chlebka Wasa.. czyli zmienić wieczorny posiłek i obserwować co się dzieje, dopóki diabetolog nie wróci ;)

To glodowe ketony. Dlatego wazne jest cos zjeec przed snem. Cukier rano wysoki bo hormony rano budza organizm i m.in cukier podnosza. 101 na czczo to nie tragedia, dziecku i tobie nie bedzie nic zlego. Jak bedzie jeszcze wiekszy to lekqrz zwiekszy insuline. Moze byc tak ze im vlizej porodu tym co raz gorzej z tymi cukrami bedzie

No dzisiaj rano cukier był 98, a ketony też były ale już na poziomie niskich, ostatni posiłek był o 22 i była to kromka chlebka chrupkiego z masłem i szynką i ogórkiem. Więc już lepiej ale jeszcze muszę coś zmienić.

To już dobry kierunek :) może jak wstajesz w nocy siku to przekąś coś, typu taki chrupki chlebek? trzeba się pozbyć tych ketonów...

reklama
Dzisiaj znów ketonów było tylko śladowe ilości (+/-) ale dużo piłam coś ponad 2 L, a przed sen wypiłam z 2 szklanki. za to cukier na czczo 108, ale zapomniałam zjeść ostatniego posiłku ok 21:30 ( tylko wbiłam insulinę i poszłam spać) a na Kolacje o 20:00 zjadłam chleb biały ( bo miałam taką ochotę ja nigdy) z szynka i ogórkiem i sałatą ( cukier po 1 godzinie to 121) Wiec podejrzewam, że ten cukier na czczo był bo za mało zjadłam, czy dobrze myślę?

Do góry