reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Po za tym czasami sa l4 z uwagi na wykonywany zawod, gdzie pracodawca nie moze zapewnic innego stanowiska. I wtedy nie ma wskazania zdrowotnego po stronie kobiety, wiec wtedy kobieta nie musi koczowac w domu

reklama
Zazwyczaj zus sprawdza L4 osób ktore priwadza własną działalność, czy np nie maja zwolnienia a dalej swiadcza jakies uslugi. Osoby ktore opłacały wysokie skladki zeby otrzymac maksymalna wysokosc zasilku macierzynskiego. Ale.tez.jak pisze dream L4 chodzaceti do lekarza i sklepu po chlep a nie na Malediwy :-)

Hej,
Długo się nie odzywałam, kilka przykrych sytuacji miało miejsce w moim otoczeniu min pogrzeb kolegi i chciałam przejść przez to wszystko. Później trochę was nadrobilam, ale wszystkiego nie dałam rady.
U mnie ok, w porównaniu do pierwszego trymestru czuje się znakomicie. Niekiedy zapominam że jestem w ciąży, zaczęłam nawet podnosić mojego 16-sto kilogramowego klocucha.
Ja nie wpadłam jeszcze w wir zakupów, najpierw chce poznać płeć i przejrzeć co mi zostało po synku, a mam praktycznie wszystko. Chociaż chętnie poszalalabym z zakupami ciuszkowymi! ;) jak wchodzę do sklepu z rzeczami dla dzieci, dział niemowlęcy omijam szeeerooooookim łukiem ;) nawet tam nie spoglądam żeby nie kusiło.

Znacie kogoś kto miał kontrolę ZUS na l4? Ja mam niestety l4 leżące z uwagi na moje wcześniejsze plamienie i pobyt w szpitalu. Czuję się lepiej. Lekarz pozwolił nawet na krótkie spacery. Ale boję się ruszyć z domu bo nie chce mieć nieprzyjemności. Trochę się już pogodziłam z tym że większość czasu spędzę w domu. Ale czasem chciałabym zaczerpnąć poprostu świeżego powietrza...

Zazwyczaj zus sprawdza L4 osób ktore priwadza własną działalność, czy np nie maja zwolnienia a dalej swiadcza jakies uslugi. Osoby ktore opłacały wysokie skladki zeby otrzymac maksymalna wysokosc zasilku macierzynskiego. Ale.tez.jak pisze dream L4 chodzaceti do lekarza i sklepu po chlep a nie na Malediwy :-)
Dokładnie, L4 chodzone to znaczy, że możesz iść na wizytę do lekarza, do apteki, kupić jedzenie, odebrać dziecko z placówki... Ale to też czasem trzeba gęsto tłumaczyć.
Dodatkowo ZUS może skontrolować pracownika na wniosek pracodawcy, tak samo sam pracodawca ma prawo do skontrolowania pracownika i zawiadomienia ZUS.
Ja osobiście bym nie ryzykowała. Dodatkowo trzeba się zastanowić, czy będziesz w stanie te studia skończyć. Czy po prostu szukasz zajęcia na jeden semestr. Oczywiście, że pierwszy rok życia dziecka może być bajka :) ale może być też ostra jazda bez trzymanki. Jeśli masz babcie czy kogos tam z kim będziesz mogła zostawić dziecko, nie będziesz karmić piersią, albo bedziesz, ale... będziesz ta szczęściara, że dziecko będzie chciało zjeść Twoe mleko z butelki to możesz zaryzykować.
Niestety, stety ;) ja miałam egzemplarz wyłącznie cyckowy, nawet smoczka zwykłego nie chciała, bo zaraz odruch wymiotny. Butelkę załapała po 6 miesiącach i to po chyba 10 różnych modelach [emoji23]

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Znacie kogoś kto miał kontrolę ZUS na l4? Ja mam niestety l4 leżące z uwagi na moje wcześniejsze plamienie i pobyt w szpitalu. Czuję się lepiej. Lekarz pozwolił nawet na krótkie spacery. Ale boję się ruszyć z domu bo nie chce mieć nieprzyjemności. Trochę się już pogodziłam z tym że większość czasu spędzę w domu. Ale czasem chciałabym zaczerpnąć poprostu świeżego powietrza...
Niestety znam. Znam nawet 2 przypadki batalii sądowej w ZUS, jeden z działalności - wygrany, drugi z etatu - przegrany.

Po za tym czasami sa l4 z uwagi na wykonywany zawod, gdzie pracodawca nie moze zapewnic innego stanowiska. I wtedy nie ma wskazania zdrowotnego po stronie kobiety, wiec wtedy kobieta nie musi koczowac w domu
Tu się nie zgodzę bo w takim wypadku nie powinno być L4 tylko pracodawca powinien zwolnić że świadczenia pracy z zachowaniem wynagrodzenia. Ogólnie jest tak jak dream pisze, czyli l4 to "choroba" nie ciąża i Chodzące tzn do sklepu, apteki czy lekarza. Jeśli chodzi o kontrolę to komputer wybiera losowo wg. Ich ustalonych kryteriów. Osobiście znam dwie osoby które miały kontrolę - nie w ciazy. Teraz tak na pocieszenie za pierwsze 33 dni zwolnienia w roku płaci pracodawca więc wtedy kontroli nie powinnyśmy się spodziewać bo zusu nie interesuje bo nie on płaci, kontrola wtedy tylko jeśli ktoś podkabluje (np pracodawca czy "dobra" koleżanka)

Ale też nawet w wypadku kontroli z ZUS to trzeba zwrócić wypłacony zasiłek za czas trwania L4, na którym Cię skontrolowano.

reklama
Mam kolezanke ktora na L4 byla od początku ciazy i co weekend wrzucala zdjecia na FB z przeroznych wyjazdow. Kontrolo nie miala.

Do góry