reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
aaniaa w pierwszej ciąży zachorowała też miałam wysoką gorączkę, wtedy lekarka kazała brać apap. Z ulotki:
"Ciąża i karmienie piersią i wpływ na płodność
Jeśli pacjentka jest w ciąży lub karmi piersią, przypuszcza że może być w ciąży lub gdy planuje mieć
dziecko, powinna poradzić się lekarza przed zastosowaniem tego leku.
Apap można stosować w czasie ciąży. Należy przyjmować możliwie najmniejszą dawkę
zmniejszającą ból i (lub) gorączkę, przez jak najkrótszy czas i jak najrzadziej.
Należy skonsultować się z lekarzem, jeżeli ból i (lub) gorączka nie zmniejszają się lub gdy pacjentka
potrzebuje częściej przyjmować lek."

Rozmawiałam tez ze znajomą, która zajmuje się ziołolecznictwem podobno mięta zbija temperaturę. Jednak mięty to tak z pół kubka trzeba zaparzyć.
Ja mam apap 500 i właśnie tak z mężem czytaliśmy ulotkę i bałam się wziąć a teraz zastanawiam się czy przez tą gorączkę z maluszkiem będzie wszystko w porządku, teraz mam 37,3 a wizyta u doktora dopiero po południu!

reklama
aaniaa w pierwszej ciąży zachorowała też miałam wysoką gorączkę, wtedy lekarka kazała brać apap. Z ulotki:
"Ciąża i karmienie piersią i wpływ na płodność
Jeśli pacjentka jest w ciąży lub karmi piersią, przypuszcza że może być w ciąży lub gdy planuje mieć
dziecko, powinna poradzić się lekarza przed zastosowaniem tego leku.
Apap można stosować w czasie ciąży. Należy przyjmować możliwie najmniejszą dawkę
zmniejszającą ból i (lub) gorączkę, przez jak najkrótszy czas i jak najrzadziej.
Należy skonsultować się z lekarzem, jeżeli ból i (lub) gorączka nie zmniejszają się lub gdy pacjentka
potrzebuje częściej przyjmować lek."

Rozmawiałam tez ze znajomą, która zajmuje się ziołolecznictwem podobno mięta zbija temperaturę. Jednak mięty to tak z pół kubka trzeba zaparzyć.
a jeżeli mogę jeszcze zapytać czy gorączka wpływa jakoś negatywnie na rozwój płodu, bo w sumie teraz maleństwo się kształtuje , wszystkie jego narządy a ja tak strasznie się boję. :-(

kingaa25... jak super ze mam bliźniaczke ciążowa :)))) Mieszkam w UK więc tutaj nie robią USG wcześniej niż po 12tym tygodniu :( ale pójdę w 8 tygodniu prywatnie na Usg bo nie wytrzymam :). A czy Ty masz podobne dolegliwości i takie wzdęcia? ból żołądka góra brzucha? taki bardziej dyskomfort i lekkie zaparcia.

Kate.0oo czyli ten mój dyskomfort to wzdęcia? nigdy mnie nie bolała góra brzucha , nie wiem jak boli żołądek, jak dotykam to czuje taki jest delikatny wrażliwy jakby ktoś mnie skopał i tam był siniak.. dobrze ze piszecie swoje objawy, troszkę jest raźniej ;)

aaniaa1983 nic się nie martw może to będzie lekki wirus, w ostateczności paracetamol możemy brać. dużo zdrówka!

Ja też mam problem ze wzdęciami. Mi pomaga jedynie espumisan [emoji846]

Ja jutro od rana mam dzień zajęty, a oczywiście ma padać [emoji34]
Coś mnie znów więzadła ciągną.

No czas zrobić małej mleko i spać. Dobrej nocy!

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Mnie od wczoraj rwą więzadła, przy każdym gwałtowniejszym ruchu, albo podczas przewracania sie z boku na bok na łożku. Nawet w nocy sie obudziłam z tego powodu. Ogolnie ostatnio średnio śpię w nocy.

Jakie plany na dziś? U nas zachmurzone, ta wiosna zaczyna mnie bardzo irytować. [emoji35]
Brzuszek sie zmniejszył i można rzec, że powoli zaczyna być płaski - cieszy mnie to niezmiennie bo chce nacieszyć sie moim płaskim brzuchem przez ostatnie tygodnie [emoji23]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

kass.es ja mam podobnie jak Ty, jak się przewracam z boku na bok w łóżku to czuję się jakbym miała zakwasy i ciągle coś mnie ciągnie, a i też nie najlepiej sypiam ostatnio... Jeszcze dodatkowo zaczyna mnie pobolewać gardło :(

U nas też dziś po wczorajszej pięknej pogodzie nie ma śladu. Niebo zachmurzone, wygląda jakby zbierało się na deszcz więc chyba czas zebrać pranie z suszarki.

Ja dzisiaj mam w planach dokończyć 2 rozpoczęte zamówienia i zacząć pracę nad nowymi, ale zobaczymy co z tego wyjdzie bo co dzień to jestem bardziej zmęczona co jest dla mnie super odmiennym stanem bo zwykle działałam cały dzień na pełnych obrotach.

StycznioweSzczescie mój żołądek, właśnie ta górna część też świruje, czuję się momentami jakbym miała niestrawność...

ale mnie pocieszacie dziewczyny :) uff nie jestem sama :) czyli to normalne zjawisko ... W ogóle to mam straszna ochotę na zupę grochową hehe.. myślicie że to zły pomysł przy bólu żołądka i lekkich zaparciach czy wlasnie na odwrót ;)?

ale mnie pocieszacie dziewczyny :) uff nie jestem sama :) czyli to normalne zjawisko ... W ogóle to mam straszna ochotę na zupę grochową hehe.. myślicie że to zły pomysł przy bólu żołądka i lekkich zaparciach czy wlasnie na odwrót ;)?

Zazwyczaj groch jak i inne warzywa strączkowe pobudzają działanie i prace jelit wiec może to nie będzie taki zły pomysł :) Ja codziennie wcinam na śniadanie hummus, moje małe uzależnienie i w sumie nie moge narzekać na prace jelit. Większy problem u mnie to te wzdęcia - po byle czym brzuch rośnie jak balon i choć nie czuje dyskomfortu bo mnie nie boli, nie gniecie ale objętość mnie przeraża [emoji53]

Ja już w pracy, kolega zrobił sobie ohydne sklepowe hamburgery i brzydko mówiąc, rzygać mi się chce od tego zapachu :/

a jeżeli mogę jeszcze zapytać czy gorączka wpływa jakoś negatywnie na rozwój płodu, bo w sumie teraz maleństwo się kształtuje , wszystkie jego narządy a ja tak strasznie się boję. :-(

Kup w aptece najzwyklejszy paracetamol, paracetamol w ciąży mozna. (Apap jest z paracetamolem, ale nie ma co przepłacać). Jak masz Apap 500 to weź pół tabletki.
Do tego herbata z miodem i cytryną, sokiem malinowym, mleko z miodem, czosnek, etc

Zazwyczaj groch jak i inne warzywa strączkowe pobudzają działanie i prace jelit wiec może to nie będzie taki zły pomysł :) Ja codziennie wcinam na śniadanie hummus, moje małe uzależnienie i w sumie nie moge narzekać na prace jelit. Większy problem u mnie to te wzdęcia - po byle czym brzuch rośnie jak balon i choć nie czuje dyskomfortu bo mnie nie boli, nie gniecie ale objętość mnie przeraża [emoji53]

Ja już w pracy, kolega zrobił sobie ohydne sklepowe hamburgery i brzydko mówiąc, rzygać mi się chce od tego zapachu :/

Ja właśnie zjadlam na śniadanie tosta i Rafaello. I to tylko z rozsądku tego tosta, bo naprawdę nic mi nie przechodzi przez gardło. Już się zaczynam tym denerwować :( w brzuchu mi burczy, ale jak pomyślę o jedzeniu to mi niedobrze. Stąd też myślę te zawroty głowy i ogólne osłabienie, żebym tylko jakiejś anemii się nie nabawiła :/

Do tego wszystkiego nabawiłam się jakiejś infekcji gardła, boli od dwóch dni, w nocy kaszlalam tak, że mnie teraz cały brzuch boli i znowu stres czy ten krwiak nie pęknie albo coś. Póki co syrop z cebuli zrobiłam i liczę, że przejdzie.

W środę jadę na badania a w piątek USG i wizyta, jestem cała w nerwach

reklama

Ja ostatnio najadłam się kapusty kiszonej, a dzisiaj mam zamiar ugotować fasolkę szparagową :-) Ogórki kiszone to u mnie podstawa. Nie mogę jeść zielonych, które tak bardzo lubię bo mnie po nich mdli... :(

Co do jedzenia to ja mam w sumie podobnie jak Ty mamaincogito, niby bym zjadła, a jak pomyślę to mnie mdli, ale też jem z rozsądku... też mnie to trochę martwi, ale mówiłam o tym Pani doktor i nie powiedziała, że to coś niepokojącego, a raczej, że to objaw ciąży także bądźmy dobrej myśli :-)

Do góry