reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Ja mam A, mąż ma B, córka AB. Wątpię... Zresztą ta od chorób zakaźnych powiedziała, że to najpewniej genetyczne i czasem się zdarza, etymologia takich schorzeń nie jest do końca znana.
Za moich czasów nie robiło się takich badań, jak teraz. Ja mam kiepskie próby wątrobowe, ale jak ona to porównywała to mówiła, że właśnie w okresie noworodkowym mogło u mnie dojść do uszkodzenia jakiejś części wątroby i trudno powiedzieć, czy moje wyniki są złe bo się pogorszyły dieta czy po prostu... Są normalne dla mojej wątroby ;) nie wiem czy jasno to opisuje, bo to dosyć skomplikowane.
Ogólnie przez blisko 5 miesięcy podawałam córce 3 razy dziennie leki na wątrobę dla dorosłych, pobieranie krwi co 2 tygodnie... Córcia bardziej dzielna niż mama była momentami :(
Grunt, że mamy to za sobą, mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej.

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Przykro mi ze musiałaś przez cos takiego przejść...jak dobrze, ze szczesliwie się skonczylo!

10.01.2018 czekamy na Ciebie Zosiu [emoji169]

reklama
Mamaincogito doczytalam o tych grupach i najczesciej konflikt zdarza sie gdy matka ma grupe 0 a ojciec A i gdy dziecko dziedziczy grupe po ojcu. Objawia sie bardzo silna zoltaczka. My wlasnie mamy takie grupy krwi wiec moze dlatego lekarka siala panike.

Mamaincogito doczytalam o tych grupach i najczesciej konflikt zdarza sie gdy matka ma grupe 0 a ojciec A i gdy dziecko dziedziczy grupe po ojcu. Objawia sie bardzo silna zoltaczka. My wlasnie mamy takie grupy krwi wiec moze dlatego lekarka siala panike.
Może, a co do dziedziczenia grupy to dzieci zazwyczaj ja po ojcach dziedziczą.
U nas niby ma "polaczona" corka, bo AB, ale muszę jej powtórzyć to badanie, bo do jakiegoś czasu może się to jeszcze zmienić

@mamaincogito ile Ty biedna przeszlas! Wspolczuje I podziwiam!!! Naprawde!!!

Ale ogolnie to mnie nastraszylyscie z tym konfliktem bo ja niestety mam 0 RH - a maz A +..... wiec konflikt jest ... wiem ze tu Daja globuline w 28 tygodniu I po porodzie I mam nadzieje ze to wystarczy....

No to moja sytuacja identyczyna I nie mialam pojecia o tak wysokim ryzyku zoltaczki... co lekarze sugeruja, jakies dodatkowe badania itp???

Z tego co czytalam tego konfliktu nie mozna leczyc. Dopiero po porodzie okazuje sie czy wystapil i czy dziecko dostanie zoltaczki. Leczy sie objawy, czyli zoltaczke.

Dziewczyny tak się zastanawiam bo mam takie kłucia w kroczu w jaki sposób lekarze sprawdzają Wam szyjkę? Ja miałam tylko pierwsze badanie w 7tc dopochwowo i sprawdzała czy w środku jest czysto a potem już tylko usg przez powłoki brzuszne.

Dziewczyny tak się zastanawiam bo mam takie kłucia w kroczu w jaki sposób lekarze sprawdzają Wam szyjkę? Ja miałam tylko pierwsze badanie w 7tc dopochwowo i sprawdzała czy w środku jest czysto a potem już tylko usg przez powłoki brzuszne.
Badanie ginekologiczne na każdej wizycie

reklama
Dziewczyny no ja niestety muszę to wszystko potwierdzić. Ja mam 0Rh-, mąż ma A, córka odziedziczyła po nim. W szpitalu trzymali nas 5 dni, Oliwia od drugiej doby naświetlana była lampami, wszystko przez ten konflikt. Lekarz powiedział, że przez trzy kolejne lata nie powinnam zachodzić w ciąże, bo wytworzone w moim organizmie przeciwciała będą atakować kolejną ciążę(mogą ją nawet zabić). Przez trzy lata powinny wyginać i wtedy możemy myśleć o drugiej dzidzi. U nas będzie różnica 4,5 roku, wiec powinno być ok. Oby.

Do góry