reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
reklama
Nie wiem co się na to złożyło. W piątek miałam mierzona przez brzuch a dzisiaj przezpochwowo, ale nie wiem czy może być aż taka różnica w pomiarach? Chyba nie. W każdym razie pani dr pomierzyła kilka razy i nijak nie wychodziło 22mm [emoji4]

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Usg dopochwowe jest ponoć pewniejsze:) I bardziej dokładne jeżeli chodzi o mierzenie szyjki

Kobietki śpiące na poduchach ciążowych, powiedzcie, czy taka ma sens? Bo ja poduszkę pod głowę nam profilowaną, więc chyba wolałabym się jej nie pozbywać.

1504517273-aaaaaa.jpeg

Mi mierzy przy badaniu "recznie" na każdej wizycie ale ostatnio poprosilam tez o pomiar usg dopochwowym. Nie było z tym najmniejszego problemu. Chodzi Ci o pomiar za pomocą usg?

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
No właśnie tak się zastanawiam czy pomiar za pomocą USG jest konieczny, jeżeli poprzedni pomiar był ok. Ja w sumie tylko raz miałam badaną szyjkę i ręcznie i poprzez USG i nie wiem czy upierać się na USG przy kolejnej wizycie czy wystarczy ręcznie?

Hej, dzień dobry! :)

Jaki spokój w domu, szkoła i przedszkole się zaczęły! :D Nie, żebym miała rozdarciuchow, ale zawsze to inaczej. Chłopaki też stęsknieni byli za kolegami, Misiek tak śmignął do grupy, że zanim się zorientowałam, gdzie jest, to już na schodach pędził do swojej sali :) Po przedszkolu obecałam jarzębiny z nim nazrywać. Czas trochę jesieni wprowadzić do domu :)

@Kejka ja zaczełam korzystac z poduszki ciążowej, ale nie owijam się nią całą, tylko sobie ją wkładam trochę pod brzuszek i między nogi. Końcówkę od strony głowy odwracam i ona sobie tak leży przerzucona w drugą strone, bo śpię na swojej poduszce. Podparciem dla pleców jest mój mąż :D

Ja nie miałam w tej ciąży mierzonej długości szyjki nawet :p tzn lekarz nic nie mowi na ten temat,a ja zawsze zapominam zapytać. Mowi, że brzuch miękki, szyjka twarda i zamknięta i mi to wystarcza :)

Kupiłam maszynę do szycia! :D Ale mam zabawy :D

No właśnie tak się zastanawiam czy pomiar za pomocą USG jest konieczny, jeżeli poprzedni pomiar był ok. Ja w sumie tylko raz miałam badaną szyjkę i ręcznie i poprzez USG i nie wiem czy upierać się na USG przy kolejnej wizycie czy wystarczy ręcznie?

Ja miałam badaną długość tylko na usg przez brzuch (2 razy) a ręcznie to chyba tylko badanie jest czy twarda?

Ja bym sie upierala... czytalam na medycznym portalu ze najbardziej miarodajne jest usg dopochwowe I przy pustym pecherzu. Nie wiem czy lekarz ma w oczach miarke I moze zobaczyc dlugosc bo glownie slupiaja sie przy badaniu 'recznym' by zobaczyc ze jest zamknieta. Jak mam wizyte w klinice prewencji przedwczesnych porodow to szyjke badaja usg dopochwowo.

Ja czuje sie ostatnio (odpukac) rewelacyjnie. Dzis narzeczony zawiozl mnie rano na badania, w poczekalni 6 osob. Panowie od razu poderwali sie z miejsc (predzej z uprzejmosci, niz ze wzgledu na ciaze, ktorej wciaz nie widac). Mowie: "okej bede po panu" i czekam. Zaraz przede mna wpadla do gabinetu babka bez zajetej kolejki. Panowie, ktorzy juz mieli pobrana krew i dociskali sobie gaziki podniesli glos, ze jak tak mozna, ta pani tu byla - wskazuja na mnie. Babka wystraszona mowi, ze chciala tylko o cos zapytac :D po pobraniu krwi zeszlam na przystanek, zeby zobaczyc jak dziala u nas komunikacja miejska, poniewaz nigdy z niej nie korzystalam, a narzeczony nie mogl mnie odebrac. Mezczyzna, ktory wyszedl po mnie z gabinetu, zaproponowal mi podwozke, ale oczywsie odmowilam i zrobilam sobie dluuugi spacer. Dzis jest chyba dzien uprzejmosci :)
A mnie dziś Pani z kasy w biedronce wyprosiła z kolejki, bo Ona idzie na przerwę to sobie poszłam postać, a miałam 3 rzeczy...

Hej dziewczyny :)
Dzisiaj miałam niespodziewaną wizytę u lekarza. Plamienia, kłucie w szyjce pogoniły mnie jeszcze przed czwartkiem, wtedy mam właśnie wizytę u swojej doktor prowadzącej. Niby do plamień się przyzwyczaiłam, bo polip szyjki i taki urok, ale mimo kolejnego antybiotyku wiem, że nie jest tak jak być powinno i liczyłam chociaż na wykonanie badania czystości, ale pani doktor stwierdziła, że bezsensu i przepisała mi kolejne globulki, mimo że stwierdziła obecność infekcji... Jestem załamana, bo widzę, że kolejny lekarz olewa sprawę infekcji i już nie mam pomysłu co robić.
Miałam mierzoną szyjkę i ma ona 3,3cm, 25 sierpnia miała jeszcze 3,6cm. Także mimo optymizmu pani doktor i zapewnień, że wszystko jest super to mam milion razy gorszy humor niż przed wizytą. Dodam jeszcze, że wizyta była prywatna, więc liczyłam, że przebada mnie od góry do dołu.
Z synkiem wszystko super. Ma już 485 gram :)

reklama
Do góry